Baschetii dau tonul in moda: in orice sezon, la orice ora. Colorati, cu imprimeuri, din piele sau din panza, baschetii au devenit o piesa de rezistenta pe care trebuie sa o ai si tu in garderoba. Si pentru ca au creat o adevarata cultura urbana, descopera unde, cum si cand au inceput povestea lor.
Cum au aparut?

Termenul englezesc “sneakers” vine din englezescul “to sneak”, respectiv “a te furisa”, tocmai pentru ca primele modele cauciucate, nu faceau nici un zgomot cand mergeai cu ei. Despre bascheti se vorbeste de pe la mijlocul secolului al XVII-lea, cand exista un model facut din guma, foarte rigid, pantof identic atat pentru piciorul stang, cat si pentru piciorul drept. Apoi, in anul 1892, Compania US Rubber a scos pe piata un model mai confortabil Keds.

Dupa un deceniu, dand startul unei marci estrem de cunoscute pana in prezent, Marquis Converse a produs prima pereche de bascheti, numindu-i “Converse All Stars”. Au avut un succes teribil, iar dupa doi ani, se produceau 4000 de perechi pe zi. In anul 1921, un fos baschetbalist, Chuck Tailor, a mers la Converse plangandu-se de dureri de picioare din cauza baschetilor, iar Converse pentru a-si perfectiona modelele si a rezolva problema, l-a angajat in cadrul companiei. Asa au luat nastere modelele  Chuck Tailor. Asemeni Converse, si alte companii cu renume in industria incaltamintei sport au facut propriile lor modele de bascheti: Phill Knight a facut la inceput modelul “Tiger” pentru Nike, iar alte companii, precum Reebok, Puma ori Adidas, i-au urmat exemplul.

Moda baschetilor a evoluat in timp, iar modelele au devenit extrem de diversificate, fiind create si de designeri celebri. La inceput, Prada Sport a dat tonul, Dior a introdus baschetii in colectia Dior Homme, iar, pana in prezent, majoritatea designerilor faimosi au in colectii modele inedite de bascheti, Gucci sau Luis Vuitton reinventand in fiecare sezon noi creatii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here