Daca ai obisnuinta de a-ti proteja buzele, dar acestea sunt tot crapate si dureroase, atunci trebuie sa descoperi si sa elimini cauza.
Lipsa vitaminei B2 se manifesta printr-o sensibilitate accentuata a buzelor, uscarea lor si senzatia de durere. Vitamina B2 are rolul de a pastra buzele hidratate. Se gaseste in drojdia de bere, spanac, ciuperci, varza, germeni de grau, migdale, iaurt, ficat de porc, branza. Asigura-te ca hranesti buzele si din exterior, cu un balsam emolient.
Vantul usuca foarte repede buzele. Din pacate nu il poti scoate din viata ta, dar poti sa contracarezi efectele cu un balsam hidratant.
Fumatul e un viciu pentru care platesti scump. Tigara aprinsa cauzeaza arsuri cronice la nivelul pielii buzelor, iar gudronul ( una dintre cele 3000 de substante chimice din tigara) provoaca leziuni precanceroase si canceroase la nivelul pielii. In plus, ridurile din jurul gurii se formeaza mult mai devreme. Sfatul meu: nu fuma!
Razele UVA si UVB iti ataca buzele indiferent de anotimp. UVA reduce cantitatea de colagen si elastina, iar pielea isi pierde din fermitate. UVB declanseaza mutatii ale AND-ului ( cancer).
Impiedica actiunea razelor cu un balsam special pentru buze. Acesta hraneste, protejeaza de razele UV si coloreaza usor buzele.
Consumul redus de apa devine vizibil si la suprafata buzelor. Trebuie sa bei macar 2 litri de lichide pe zi. Ca sa nu plictisesti, alterneaza apa cu ceaiurile si cu sucurile naturale de fructe.
Pasta de dinti cu mentol intensifica senzatia de disconfort atunci cand ai buzele uscate. Inlocuieste-o cu o pasta pe baza de plante. Senzatia de prospetime o poti avea pe buze cu un balsam special.
Stresul poate determina inflamarea si uscarea buzelor. Contracareaza-i efectele cu un balsam calmant, pentru buze ultra-sensibile.
Daca ai buzele uscate sau crapate, fereste-te de rujurile mate sau rezistente
, pentru ca au ingredienti care usuca si mai tare.