presiune1231Felul in care reactionezi la stres si presiune spune multe despre personalitatea ta. O strategie optima este sa incerci sa observi cum te comporti cu privire la acelasi lucru in momente in care esti presata si atunci cand esti relaxata. Noteaza diferentele si vezi daca poti trage niste concluzii folositoare care sa te poata ajuta in viata personala si la job.

Daca pui o portocala intr-o presa si incepi sa il apesi, acesta se va storci. Poti obtine, in acest fel, patru lucruri: suc de portocale, pulpa, seminte si coaja portocalei. Indiferent cat de minunata ar fi presa, nu poti obtine decat parti din ceea ce defineste portocala.

Acest lucru se aplica fara exceptii si la natura umana, cand este confruntata cu presiunea mentala.

Atunci cand oamenii sunt stresati actioneaza in moduri de care nu sunt neaparat mandri, dar se justifica blamand presiunea la care sunt supusi sau lucrul/persoana care este cauza presiunii. “El m-a enervat”, “munca ma streseaza” sau “partenerul m-a mahnit”, toate acestea sunt justificari pentru un comportament inadecvat.

Sunt cazuri in care “samanta” stresului, energia negativa acumulata in timp sau pur si simplu furia pe care o tii, in mod normal in frau, ies la iveala atunci cand este presata de un sef mai nerabdator sau de un coleg mai putin atent. Detinerea controlului devine mai dificila si vei fi mai usor influentata.

Solutii pentru vremuri stresante

Cu cat aduni mai multa negativism in tine, cu atat mai usor o eliberezi sub presiune. Pentru un comportament cat mai optim in perioade stresante trebuie sa mergi direct la cauza.

Inainte de toate accepta ca stresul nu este cauzat neaparat de circumstantele de la job. Nu ti s-a intamplat sa ajungi la munca dupa o noapte in care ai dormit foarte prost, te-ai certat cu o vecina si ai mai si ratat autobuzul si sa te irite ca un coleg te roaga sa il ajuti cu ceva? In mod normal, un astfel de lucru nu te-ar fi enervat, dar contextul a generat presiune tocmai prin faptul ca ai acumulat stres pana la momentul respectiv.

Realizezi ca presiunea nu vine din partea colegului de job, ci si din interiorul tau, asa ca singura solutie de bun simt este sa incerci sa te calmezi si sa cauti sentimente pozitive care te ajuta sa iti controlezi reactiile.

Presiunea poate fi adesea factor motivant la munca – stii ca trebuie sa rezolvi o problema in timp scurt si devii mai eficienta, incurajata de imprejurari. Totusi, daca aceasta dureaza, cazi in extrema cealalta si te pierzi in detalii.

Mintea ta este cea care trebuie sa faca alegerea cea mai buna. Data viitoare cand observi ca iti versi nervii fara un motiv plauzibil, opteaza pentru autocontrol si elimina adevarata cauza.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here