pansamCicatricea reprezinta modul natural in care pielea isi vindeca leziunile determinate de traumatisme, arsuri, operatii chirurgicale.

Procesul de vindecare prin cicatrizare incepe din momentul traumatismului si se desfasoara in mai multe etape:
faza inflamatorie (primele 48 ore);faza de proliferare (pana in saptamanile 2-3);faza de remodelare (pana la 1 an).
Cicatrizarea este influentata de mai multi factori:
pozitiv de: stare de sanatate buna, alimentatie bogata in proteine, vitamine sinegativ de: fumat, stres, expunerea la soare, razele UV, infectia, prezenta hematoamelor, malnutritie.

Tipuri de cicatrici:

cicatrici cheloide. Aceste cicatrici sunt determinate de cresterea in exces de tesut nou, se extind peste limitele leziunii initiale si nu au tendinta de a regresa spontan. cicatrici hipertrofice sunt mai rosii, mai reliefate, nu depasesc limitele leziunii initiale si au tendinta de a regresa spontan.cicatrici subdenivelate sunt datorate pierderii de tesut.cicatrici post-acnee. Acneea severa lasa frecvent cicatrici mai mult sau mai putin profunde si destul de greu de tratat uneori.

Initial, cicatricea are o culoare rosiatica, iar tesuturile din jur sunt mai indurate (mai dure), si poate fi insotita de prurit (mancarime) si sensibilitate locala – simptome ce pot fi atenuate prin aplicarea locala a unor unguente. In timp, aceste simptome se diminueaza si dispar, rezultand o cicatrice supla, mai palida decat tesuturile din jur. Aspectul final al unei cicatrici poate fi apreciat dupa aproximativ un an de la traumatism.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here