In primele zile dupa nastere, sanii mamei produc cantitati mici de colostru, se produce exact cantitatea de care are nevoie bebelusul, intrucat capacitatea stomacului sau este relativ mica, iar capacitatea lui de expansiune este foarte limitata. In prima saptamana, stomacul bebelusului si productia de lapte a mamei evolueaza in paralel.

Capacitatea stomacului unui nou-nascut variaza intre 5 si 7 mililitri, in timp ce la o saptamana dupa nastere, dimensiunea stomacului este similara cu cea a unei caise si capacitatea sa a crescut la 45 si 60 de mililitri.

Dupa cum explica el, primul lapte, colostrul , contine numarul de calorii necesare pentru a satisface nevoile energetice ale bebelusului si proteine, anticorpi si alti factori de protectie care ajuta la activarea sistemului imunitar. In plus, colostrul este foarte usor de digerat de catre bebelus si are un efect laxativ care il ajuta sa elimine mai usor si mai frecvent scaunele groase de meconiu.

Expertul aminteste ca in prima zi de viata a bebelusului este indicat sa se efectueze injectii mici, dar dese : la fiecare doua sau trei ore, sau de cel putin opt ori in primele 24 de ore. Am vorbi de intre 10 ml si 50 ml de colostru in acea perioada de timp.

Nu este recomandat sa dai unui nou-nascut mai mult lapte matern la fiecare alaptare pentru a-i reduce numarul si a incerca sa cresti capacitatea stomacului. Oferirea de hraniri mici si dese permite stabilirea unui model alimentar sanatos. Cand suntem adulti, nutritionistii recomanda aceasta metoda. ca o varianta mai sanatoasa. Acelasi lucru se intampla si la bebelusi.

Prin urmare, nu este recomandat sa fortati bebelusul sa bea mai mult lapte, deoarece poate provoca supraalimentare, ceea ce ar putea duce la obiceiuri alimentare nesanatoase care, pe termen lung, ar putea duce la obezitate infantila. In plus, hranirile frecvente faciliteaza cresterea laptelui. S-a demonstrat ca o alta practica foarte benefica pentru a promova alaptarea timpurie este plasarea bebelusului piele la piele in prima ora de viata.

Timpul necesar pentru ca laptele sa intra variaza. De obicei, creste intre a doua si a cincea zi dupa nastere. „In primele trei zile de viata ale unui bebelus este normal ca acesta sa slabeasca ceva. Diverse studii plaseaza media acestei pierderi intre 5% si 7%.

Contactul piele pe piele si hranirile frecvente raman doua practici fundamentale pentru a stimula aprovizionarea cu lapte. In a treia zi de viata a bebelusului, stomacul acestuia are o capacitate cuprinsa intre 22 ml si 27 ml si dimensiunea lui este asemanatoare cu cea a unei nuci. Cantitatea recomandata de lapte propriu al mamei in acest moment este intre 100 ml si 700 ml la fiecare 24 de ore.

La o saptamana de la nastere, aprovizionarea cu lapte a mamei, intre timp, s-a adaptat deja la principiul cererii si ofertei si variaza intre 400ml si 600ml. Intre a patra si a cincea zi de viata, bebelusul ar trebui sa inceapa deja sa se ingraseasca.

Intre prima saptamana si primele zece zile dupa nastere, productia de lapte se stabilizeaza . Stomacul bebelusului are deja o dimensiune asemanatoare unui ou XL si o capacitate intre 80ml si 100ml. Bebelusul ingera deja intre 400 ml si 1 litru de lapte propriu al mamei la fiecare 24 de ore. In aceasta etapa, bebelusul ar fi trebuit deja sa-si recapete greutatea la nastere.

Intre primele doua si patru saptamani de la nastere, aportul de lapte al mamei se stabilizeaza si se mentine daca hranirile sunt frecvente . Conform concluziilor studiilor, din prima luna si pana in a sasea, aportul zilnic de lapte al bebelusului ramane constant.