De cand Hyram Yarbro, guru de ingrijire a pielii Gen-Z, a spus ca „scruburile de fata in general sunt un gunoi” intr-un videoclip TikTok anul trecut, am avut o multime de intrebari fara raspuns despre exfoliere.
Procesul – care implica in general utilizarea unei substante granulare pentru a indeparta celulele moarte ale pielii – promite sa imbunatateasca claritatea, textura pielii si chiar sa ajute la probleme precum acneea.
Dar merita exfolierea efortul si cat de des ar trebui sa o incluzi in sesiunile de rasfat? Punem intrebarea expertilor in piele si dermatologilor. Iata ce au avut de spus…
Este exfolierea buna pentru piele?
„Exfolierea ajuta la indepartarea celulelor moarte ale pielii din stratul exterior al pielii si ar trebui sa fie o parte cheie a regimului de ingrijire a pielii”, asigura dr. Ross Perry director medical al clinicilor de piele Cosmedics.
„Este important sa exfoliem pielea, deoarece, pe masura ce inaintam in varsta, capacitatea naturala a pielii noastre de a elimina celulele pielii incetineste – ceea ce poate duce la o piele plictisitoare, descuamata si congestionata.”
Curatarea nu va face exact aceeasi treaba ca un exfoliant si, dupa cum noteaza Perry: „Celulele moarte ale pielii ramase pe piele pot inhiba functionarea altor produse, asa ca exfolierea regulata ofera pielii o baza buna pentru machiaj”.
Exista doua tipuri de exfolieri care pot lucra cu pielea. „Exfolierea mecanica implica curatarea fizica a suprafetei pielii cu un scrub, o perie uscata sau un alt instrument de exfoliere pentru ingrijirea pielii”, spune Perry.
„Intre timp, exfolierea chimica implica utilizarea acidului salicilic, a alfa-hidroxiacizilor sau a enzimelor pentru a descompune chimic acumularea de suprafata”. Produsele formulate cu aceste ingrediente exfoliante sunt adesea exfoliante lichide, dar pot fi incluse si in formulele cremelor si demachiantelor de fata.
Avem nevoie de acordul dvs. pentru a incarca acest continut Instagram. Folosim Instagram pentru a gestiona continut suplimentar care poate seta cookie-uri pe dispozitivul dvs. si poate colecta date despre activitatea dvs. Va rugam sa examinati detaliile acestora si sa le acceptati pentru a incarca continutul. Gestionati preferintele
Cat de des ar trebui sa te exfoliezi?
Totul depinde de tipul tau de piele. „Unii oameni se descurca cu exfolierea pielii la fiecare doua pana la trei zile, iar pentru altii este mai degraba un caz de doar o data pe saptamana”, spune Perry. „Este important sa vezi cum reactioneaza pielea ta la exfoliere prima data si sa mergi de acolo.”
Exfoliantii chimici si acizii de exfoliere „functioneaza foarte bine” pentru a scapa de celulele moarte ale pielii fara a spala excesiv pielea, potrivit lui Perry, care are cateva ingrediente remarcabile.
„Alfa-hidroxiacizii (AHA) vor ajuta la netezirea pielii si la desfundarea porilor obturati, in timp ce BHA (beta-hidroxiacizii) ajuta la reducerea eruptiilor, controleaza excesul de ulei de pe piele si ajuta la inflamatie.”
El continua: „Pentru pielea predispusa la acnee, cautati un exfoliant care sa contina acid salicilic, deoarece ajuta la patrunderea adanc in suprafata pielii. Daca aveti pielea sensibila, cautati produse care contin extracte de fructe precum dovleac, papaya si ananas, deoarece aceste produse ajuta la descompunerea celulelor moarte ale pielii fara a provoca iritatii.”
Exfolierea excesiva poate fi daunatoare pielii?
Intr-un cuvant, da. „Este important sa-ti judeci tipul de piele atunci cand te exfoliezi”, spune Perry.
„Sfrecarea prea tare poate deteriora stratul exterior al pielii, iar persoanele cu pielea sensibila pot provoca, de fapt, eruptii suplimentare daca se exfoliaza prea des.”
Pentru pielea grasa, puteti scapa cu exfolierea de doua pana la trei ori pe saptamana pentru a mentine pielea sanatoasa, spune Perry, dar pentru cei care au pielea uscata si pielea stransa, exfolierea nu este recomandata de mai mult de o data sau de doua ori: „Asta este deoarece acest tip de piele tinde sa lipseasca uleiurile naturale, deci nu este necesar.”
Piele mixta leganata? „De doua sau trei ori pe saptamana este perfect, dar poate doriti sa va concentrati mai mult pe zonele fetei care sunt mai grase”, spune Perry.
Avem nevoie de acordul dvs. pentru a incarca acest continut Instagram. Folosim Instagram pentru a gestiona continut suplimentar care poate seta cookie-uri pe dispozitivul dvs. si poate colecta date despre activitatea dvs. Va rugam sa examinati detaliile acestora si sa le acceptati pentru a incarca continutul. Gestionati preferintele
Este exfolierea diferita de dermaplaning?
„Dermaplaningul este o metoda fara durere de indepartare a celulelor moarte ale pielii si a parului facial nedorit in acelasi timp”, spune Sara Waterman, estetician senior.
Spre deosebire de exfolierea la domiciliu, aceasta trebuie efectuata de un estetician calificat, deoarece dermaplaningul implica utilizarea unei lame de exfoliere pentru a razui usor celulele moarte si parul.
Multi oameni spun in mod anecdotic ca este mult mai putin invaziv decat un peeling chimic, dar creeaza aceleasi rezultate netede si uniformizate. Daca aveti acnee sau herpes labial, dermaplaningul probabil nu este pentru dvs., deoarece Waterman spune ca poate raspandi bacterii si poate provoca inflamatii suplimentare ale pielii.
Ce se poate si ce nu cu exfolierea?
„Exfoliati pielea doar noaptea”, spune Perry. „Acest lucru se datoreaza faptului ca, in esenta, indepartezi stratul superior al pielii, asa ca s-ar putea sa te simti putin sensibil. De asemenea, esti mai susceptibil la deteriorarea soarelui daca te exfoliezi in timpul zilei, asa ca este important sa lasi pielea sa se repare singura peste noapte. .”
Ar trebui sa purtati intotdeauna protectie solara si nu doar in zilele insorite. „Acesta este un anumit an pe tot parcursul anului, dar pielea va fi intotdeauna mai predispusa la radiatii UV si la deteriorarea mediului pentru cateva zile dupa exfoliere.”
Este usor sa exagerezi cu exfolierea, pentru ca te simti atat de bine sa speli orice resturi nedorite, dar Perry spune ca ar trebui sa-ti asculti intotdeauna pielea si sa te asiguri ca optezi pentru ingredientele potrivite.
„Nu clatiti imediat un exfoliant chimic, deoarece are nevoie de timp pentru a-si face treaba si a dizolva celulele moarte ale pielii”, adauga el. „Incercati sa asteptati cel putin 15 minute inainte de a o clati usor.
„De asemenea, ar trebui sa cautati produse care contin alfa hidroxiacizi, care sunt cele mai bune pentru pielea uscata si deteriorata de soare, si care apar sub ingredientele acid glicolic si acid lactic.”
El conchide: „Pentru pielea predispusa la acnee si grasa opteaza pentru beta-hidroxiacizi, care se gasesc in produsele care indica acidul salicilic ca ingredient principal”.