În lumea contemporană, lentilele de contact și-au ocupat pe bună dreptate locul de frunte, înlocuind cu ușurință banalele perechi de ochelari.

Este mai ușor decât crezi să pui și să îndepărtezi lentilele de contact în cazul copiilor, adolescentelor sau tinerelor care se machiază frecvent. Se poate să fie nevoie de o perioadă de acomodare, dar curând vei face acest lucru fără să stai pe ganduri. Aceste instrucțiuni sunt menite să suplimenteze ceea ce opticianul sau medicul oftamolog ți-a arătat. Urmează, întotdeauna, instrucțiunile date de opticianul sau de către medicul tău oftalmolog!

Reguli de alegere lentile de contact pentru femei si adolescente

În lumea contemporană, lentilele de contact și-au ocupat pe bună dreptate locul de frunte, înlocuind cu ușurință banalele perechi de ochelari. 

Beneficiile lentilelor de contact sunt evidente. În primul rând, sunt foarte comode, aproape că nu distorsionează imaginea, nu limitează privirea din părți, permit să te simți cât mai firesc. 

Dacă toată viața ai purtat ochelari și acum dorești să treci la lentile de contact, atunci primul lucru pe care trebuie să-l faci este să mergi la un oftalmolog. Un specialist bun îți va explica că ideal ar fi să porți atât lentile, cât și ochelari. Până și cele mai performante lentile sunt obiecte străine pentru ochi, de aceea ochii tâi trebuie să se odihnească măcar ocazional. Asta mai ales în cazul copiilor și adolescenților.

Trecerea la lentile se va putea face doar după o investigație complexă, deoarece există unele contraindicații. De exemplu, purtarea lentilelor nu e recomandată în formele incipiente de miopie sau în perioada răcelii. De asemenea, lentilele nu sunt indicate persoanelor alergice și astmatice în perioadele de criză sau în formele acute de conjunctivită. Însă, dacă medicul ți-a dat acordul, atunci e necesar să faci alegerea corectă.

Sfaturi utile

Lentilele tradiționale de utilizare multiplă pot fi folosite până la 6 luni. E necesar ca acestea să fie curățate cu soluții speciale.

Lentilele pentru 1-2 săptămâni reprezintă raportul ideal calitate-preț. În plus, acestea permit ochilor să respire. La fel ca lentilele tradiționale, trebuie curățate zilnic.

Lentile pentru o singură utilizare permit cel mai bine respirația ochilor, ca urmare, se potrivesc de minune chiar și pentru cei mai sensibili ochi. Nu necesită soluții speciale, containere, îngrijire și asigură o igienă maximă a ochilor. Acest tip de lentile e cel mai costisitor.

Igiena e primordială

Optând pentru lentile, fii conștientă de faptul că, în contactul cu ochii și lentilele, mâinile trebuie să fie mereu curate. Iar posesoarele unghiilor lungi trebuie să dea dovadă de o măiestrie și o atenție deosebite, ca să nu rupă lentilele.

Fii responsabilă!

Poartă mereu în geantă un container cu soluție de îngrijire a lentilelor de contact, o pereche suplimentară de lentile (dacă purtați lentile de o singură folosință), șervețele umede (în cazul în care nu ai unde să îți speli mâinile). Dacă lucrezi în fața calculatorului, ține la îndemână picături pentru umezirea ochilor, privind cu atenție la monitor, noi clipim cu mult mai rar. Acest fapt duce la uscarea chiar și a celor mai sănătoși ochi.

Lentilele de contact si produsele cosmetice

Aplicarea machiajului în regiunea ochilor, mai ales în faza incipientă de purtare a lentilelor, trebuie redusă la minimum. O singură mișcare incorectă poate să ducă la aruncarea lentilei, iar dacă produsele cosmetice sunt alese nepotrivit, atunci iritarea ochiului e inevitabilă.
Regula numărul unu în acest sens este: lentilele se aplică pe ochi înainte de aplicare produselor cosmetice, și se scot înainte de curățarea tenului. Mâinile trebuie să fie impecabil de curate.

Rimelul e dușmanul cel mai principal. Când porți lentilele, optați pentru un rimel care nu e rezistent la apă. Atrage atenția ca pe etichetă să fie indicat faptul că produsul a trecut controlul oftalmologilor. Pentru contur, mai bine este să alegi creionul în detrimentul produselor lichide. Uită de conturul ochilor pe pleoapa interioară.

Oftalmologii recomandă schimbarea produselor cosmetice nu mai rar de o dată în jumătate de an. De aceea cumpăra cosmetice în ambalaje medii.

Lentilele de contact pentru adolescente

Un studiu efectuat pe un esantion de copii și adolescenți americani cu miopie a relevat faptul că purtarea lentilelor de contact a avut un impact pozitiv pe plan psihologic asupra acestora. Adolescenții devin mai încrezători în propria persoană, putând participa la o serie de activități pe care erau nevoiți să le evite atunci când purtau ochelari. De asemenea, au o percepție mult mai bună despre propria înfățișare, cu un moral bun datorat și îmbunătățirii corecției vederii.

S-a constatat că tinerii sunt mult mai tentați decât adulții să poarte lentile de contact, circa 65% dintre purtătorii de ochelari cu varste intre 12 și 15 ani dorindu-și acest lucru. Totodată, un sfert dintre cei cu vârste între 12 si 18 ani s-au adresat unui specialist pe acest subiect.

Este evident că lentilele de contact constituie un lucru pe care adolescenții cu probleme de vedere îl preferă, iar parinții ar trebui să țină cont de dorința lor.

Un accesoriu de fashion?

Unii tineri, și mai ales tinere, consideră că ochelarii sunt un accesoriu foarte potrivit pentru anumite outfit-uri, iar lentilele de contact nu vor fi un impediment pentru purtarea acestora în anumite ocazii.

Din acest punct de vedere, contează, în primul rând, rama ochelarilor, care poate fi accesorizată cu lentile din sticlă, fără dioptrii. Adolescenții vor obține astfel look-ul dorit, purtând lentilele de contact pentru claritatea vederii, iar ochelarii ca accesoriu de fashion.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here