Uneori dragostea nu este ceea ce credem noi, nu este un am nevoie de tine, dar este un te prefer. Este acea forta atat de personala si proprie, incat are sens doar pentru doi. Din acest motiv, in acele nopti in care ne amintim de el, trebuie sa tinem cont de faptul ca mentinerea ei in viata este o sarcina foarte dificila care depinde in mare masura de ceea ce cerem.

Dragostea idealizata, iubirea pe care am invatat sa o admiram este aceea a filmelor Disney, cea a telenovelor, cea a Romeo si Julieta, cea a mortii pentru tine si tu pentru mine. Dar realitatea este ca nu trebuie sa murim de dragoste, trebuie sa traim iubindu-ne, iubindu-ne pe noi insine. Sa iubim ceea ce suntem cand simtim iubire, cand iubim si suntem iubiti, fara scuze, fara lanturi, fara catuse si, mai presus de toate, fara sa ne grabim…

„In orice relatie umana in care doi oameni devin una, rezultatul va fi doua jumatate de oameni.”

Ce este dragostea?

Am invatat sa laudam dragostea de „a fost odata” fara sa ne dam seama ca este inegala si ca nu face dreptate realitatii. Tocmai trairea in aceasta greseala ne face sa ne simtim frustrati si sa aruncam cu prima ocazie sentimentele pe care am muncit atat de mult sa le construim.

Povestea pe care vi-o aducem astazi reflecta cu fidelitate acest lucru . Nu, nu e un pat de trandafiri, de dragoste plangi si tu, te si lupti si mori si tu. A iubi si a iubi, de asemenea, dezamageste si genereaza maree si epave in marea libera. Dar, asa cum dragostea nu este numai fericire absoluta, nu este tot ceea ce consideram iubire.

„Te voi modela”, i-a spus toporul piesei de fier in timp ce cobora cu toata forta pe una dintre laturi. Dar cu fiecare lovitura pe care o dadea, isi pierdea muchia, pana cand dupa un timp acea unealta nu mai suporta, devenise complet obtuz.

„Lasati-ma pe mine”, a raspuns ferastraul in timp ce isi infige dintii in bucata de fier, care dispareau unul cate unul.

„Ma ocup eu sa-l modelez”, rosti arogant ciocanul, in timp ce isi bate joc de tovarasii sai care nu reusisera. Dar dupa mai multe lovituri manerul s-a rupt si capul a cazut.

„Pot sa incerc?” a intrebat umil o mica lama. Cei trei au ras in hohote, dar si-au permis pentru ca erau convinsi ca si asta va esua. Totusi, acea flacara mica a acoperit bucata de fier; nu l-a dat drumul, l -a imbratisat si l-a imbratisat pana cand a devenit moale si i-a dat silueta pe care si-o dorea. Acea mica flacara a realizat ceea ce celelalte trei unelte puternice nu au putut.

Dragostea invinge tot

Exista inimi in lume atat de grele incat pot rezista loviturilor de topor ale furiei, dintilor amaraciunii si loviturilor mandriei si respingerii. Dar oricat de severa ar fi inima persoanei, aceasta nu va putea rezista atacului iubirii; pentru ca iubirea este cea mai puternica forta din aceasta lume .

Uneori, in drumul nostru, intalnim inimi forjate din fier in caldura rece a luptei care au nevoie de moliciunea iubirii pentru a ajunge la implinire. In aceste momente, invatarea noastra gresita despre ce este iubirea o poate distruge.

In orice relatie umana in care doi oameni devin una, rezultatul va fi doua jumatati.”

Dar trebuie sa spun ca a-ti cauta jumatatea mai buna este o sarcina imposibila sau in buna parte complicata, pentru ca nu exista jumatate mai buna in lume. Daca faci acea cautare, vei gasi doar frustrare si durere. In intreaga lume exista portocale intregi, portocale care se rostogolesc singure si care din cand in cand se ciocnesc si incep sa se rostogoleasca impreuna.

Iubirea este o arta

Dragostea este o arta care trebuie inteleasa . Este o arta si ca arta nu se masoara in timp, nu este o data si nici nu sunt doar doua corpuri. Este comertul universal care isi ofera serviciile intregii omeniri, este copilul pe care cu totii il purtam inauntru si trebuie sa invatam sa ingrijim si sa tratam pentru a nu distruge partea care ne tine in viata chiar si atunci cand suntem in flacari.

Dragostea, ca arta, poate fi practicata. Sau mai bine zis, eliberat. Profesorii budisti afirma ca starea noastra naturala este iubirea, o iubire care cauta binele celorlalti . O iubire care doreste fericirea tuturor fiintelor fara deosebire. Dragostea, conform budismului, este unul dintre putinele lucruri care creste atunci cand este impartasita. Daruirea dragostei genereaza iubire. Dragostea este infinita.

Inca din budism, dragostea poate varia de la un zambet la cateva cuvinte de incurajare si chiar si un pic de certare pentru a corecta comportamentul negativ. Dragostea este tot ceea ce ofera fericire tuturor fiintelor, dar, mai presus de toate, le ofera si instrumentele astfel incat sa poata fi pentru ele insele. Asadar, daca vrem cu adevarat sa daruim dragoste, este timpul sa uram bine tuturor fiintelor .