Nimanui nu-i plac ridurile, dar un nou studiu sugereaza ca acestea pot fi mai mult decat un semn de batranete si indica un risc de boli de inima. Exista multi factori care pot provoca ridurile pe frunte, de la folosirea diferitilor muschi ai fetei pana la pierderea elasticitatii pielii odata cu varsta.

O cuta adanca a fruntii ar putea indica si o veste proasta pentru sanatatea cardiovasculara a unei persoane: ar putea fi un semn mai puternic al imbatranirii, dar si un semn al riscului de boli cardiovasculare, sugereaza o noua cercetare. Daca ridurile tale sunt cauzate de semne de imbatranire, in acest articol te vom invata care sunt tipurile de riduri, ce le cauzeaza si cum sa le tratezi.

Ce sunt ridurile faciale si de ce apar?

In general, majoritatea ridurilor pot fi impartite in doua tipuri: ridurile care apar odata cu varsta si sunt inevitabil semne ale imbatranirii si ridurile evitabile cauzate de expunerea la soare si de obiceiurile care sunt agravate de acestea.

Ridurile sunt o parte naturala a procesului de imbatranire. Pe masura ce oamenii imbatranesc, pielea lor devine mai subtire, mai uscata, mai putin elastica si mai putin capabila sa se protejeze de daune. Acest lucru duce la riduri, pliuri si linii fine pe piele.

Expresiile fetei, de exemplu zambetul repetat, incruntarea sau mijirea ochilor pot duce la aparitia liniilor fine si a ridurilor la o varsta mai frageda. Cand o persoana este tanara, pielea incolteste din nou, dar pe masura ce imbatraneste, pielea isi pierde flexibilitatea. Resurgenta devine mai dificila si mai putin frecventa, rezultand brazde mai permanente.

Expunerea la lumina ultravioleta (UV), de exemplu, prin plaja, cabine de bronzat si sporturi in aer liber, creste sansa de a dezvolta ridurile mai devreme. Lumina ultravioleta descompune fibrele de colagen si elastina din piele. Aceste fibre formeaza tesutul conjunctiv al pielii. Sunt situate sub suprafata pielii si sustin pielea. Prin spargerea acestui strat, pielea devine mai slaba si mai putin flexibila. Pielea incepe sa se lase si apar ridurile.

Imbracamintea care acopera corpul, cum ar fi palariile si manecile lungi, poate intarzia dezvoltarea ridurilor.

Persoanele care lucreaza in lumina soarelui au mai multe sanse de a avea riduri timpurii. Locuri de munca care implica acest tip de expunere includ pescuitul si agricultura. Marinarii, jucatorii de golf, salvamarii de pe plaja si gradinarii pot fi, de asemenea, mai predispusi la imbatranirea pielii.

Fumatul accelereaza in mod regulat procesul de imbatranire a pielii, datorita scaderii aportului de sange a pielii. Alcoolul deshidrateaza pielea, iar pielea uscata are mai multe sanse de a se rida.

O alimentatie saraca in nutrienti influenteaza foarte mult aparitia ridurilor, deoarece pielea nu primeste suficiente vitamine.

Stresul este un factor foarte important in aparitia ridurilor deoarece atunci cand suntem stresati organismul elibereaza un hormon numit cortizol care descompune colagenul din piele.

Factorii genetici ajuta si la aparitia ridurilor, intrucat genetica pe care o avem determina, de exemplu, capacitatea pielii de a regenera elastina si colagenul si ambele sunt importante in procesul de formare a ridurilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here