Utilizarea telefonului mobil este postulata ca un instrument esential in viata oricarei fiinte umane, datorita multiplelor sale functii faciliteaza activitatile de rutina si atipice: un dispozitiv care ofera ceas cu alarma, lanterna, camera video si foto, calendar, calculator, GPS, cutie postala, apeluri, mesaje si zeci de alte functii.

Aceste avantaje pe care ni le ofera au si efecte secundare precum tot ceea ce consumam, in acest caz, nomofobia sau dependenta de mobil.

In acest articol va impartasim ce este nomofobia sau dependenta de mobil si care sunt caracteristicile si consecintele negative ale acesteia asupra calitatii vietii noastre. Daca te regasesti si te intrebi cum sa scapi de mobil, continua sa citesti.

Nomofobie sau dependenta de mobil

Nomofobia se caracterizeaza printr-o teama exacerbata si intruziva de a petrece timpul fara telefonul mobil. Se poate manifesta cu unele dintre urmatoarele simptome:

  • Anxietate recurenta care se manifesta adesea prin simptome noradrenergice (transpiratie excesiva sau anormala, neliniste motorie, tahicardie, frecventa respiratorie crescuta, dilatarea pupilei). Aceste simptome apar atunci cand telefonul nu este in apropiere .
  • Ideile obsesive se termina adesea in compulsii; se simt atat de disperati si ajung sa verifice de nenumarate ori mobilul .
  • Uneori este necesar sa se concentreze atentia asupra altor activitati importante, cum ar fi munca sau studiile academice, de interes personal, in timp ce mananca sau chiar in baie, ajung sa foloseasca mobilul si isi exprima sentimentul de stres prin faptul ca nu se pot concentra sau asupra unora. ocazii la care se refera la lipsa timpului suficient .
  • Persoanele cu nomofobie sunt in permanenta la curent cu orice notificare de pe mobil (mesaje, whatsapp, like-uri pe retelele lor de socializare si au acestea ca prioritate in activitatile lor).
  • Cand soseste ora obisnuita de culcare, prefera utilizarea telefonului mobil si ajung sa se odihneasca mai putin decat de obicei (de exemplu, planuiesc sa se culce la douazeci si doua de ore, dar trebuie sa urmareasca in continuare stirile sau notificarile de pe telefon, asa ca ajung sa-l verifice si sa doarma trei sau patru ore mai tarziu.
  • Se simt coplesiti de a fi intr-un loc in care nu au acoperire telefonica mica sau deloc.
  • Se simt deprimati si stresati cand nivelul bateriei scade si in multe cazuri petrec ore intregi cu incarcatorul conectat in timp ce il folosesc.
  • In adunarile sociale este atent sau in utilizare constanta a telefonului mobil .
  • Utilizarea telefonului de la trezire pana la culcare.

De ce sunt retelele sociale atat de dependente?

Este necesar sa incepem prin a explica ca sistemul nostru nervos este implicat in orice tip de dependenta (de exemplu, dependenta de droguri, pornografie, jocuri si altele).

Dependenta si dopamina

Iar neurotransmitatorul care este compromis pe parcursul acestui proces este dopamina, un neurotransmitator care este implicat intr-o varietate de procese precum memoria, controlul miscarilor, invatarea, somnul, atentia, umorul si cel mai important in dependente „Sistemul de recompensa al creierului”. Acest neurotransmitator ne motiveaza sa ne satisfacem nevoile si dorintele (de exemplu sa mancam o felie de pizza, deoarece anticipeaza cum ne vom simti atunci cand ne vom indeplini aceasta dorinta). Dopamina ne face sa ne dorim ceva, sa-l cautam, sa-l dorim.

Recompensa si supravietuire

Acest sistem de recompensa a creierului care ne motiveaza sa facem ceea ce ne place a fost o modalitate de evolutie filogenetica pentru a ne asigura ca am cautat ceea ce aveam nevoie (de exemplu, daca ne era sete cautam apa), asa ca nu este ciudat ca ceea ce avem nevoie a trai sau a perpetua specia ne ofera de asemenea placere precum sa facem sex sau sa mancam.

Un studiu realizat de Kent Berridge, un profesor american. S-a observat ca sobolanii care au fost privati de eliberarea de dopamina in creier (ATV) si-au pierdut dorinta de a manca, chiar daca aveau mancarea in fata nu au mancat-o, ceea ce i-a facut pe acesti sobolani sa moara de foame. deja ca nu au simtit motivatia de a manca (abulie).

Cauza dependentei de social media

Astfel, retelele sociale folosesc acest sistem al creierului nostru in favoarea lor; acele recompense imediate si constante pe care le aduc retelele de socializare (de exemplu, primirea unui like, a unui comentariu, primirea unui nou follower ne ofera o cantitate mica de dopamina).

Acelasi Sean Parker, co-fondatorul Facebook a spus intr-un interviu „iti dam un pic de dopamina” iti dam o cantitate mica de dopamina. Referindu-ne si la faptul ca aceasta stimulare constanta pe care ne-o ofera retelele de socializare a facut parte dintr-o strategie foarte bine conceputa care a profitat de una dintre marile vulnerabilitati ale psihologiei umane. Asa ca el termina spunand ca au fost constienti de a crea ceva foarte dependent .

Experimentul Skinner aplicat RRSS

Burrhus Frederic Skinner, psiholog american (1904-1990), a efectuat si el un experiment cu sobolani.

A pus soarecii intr-o cutie in care trebuiau sa apese o parghie pentru a primi un premiu (hrana), lucru curios despre experiment este ca atunci cand acesti soareci apasau parghia s-ar putea intampla trei lucruri:

  • primi o cantitate mica de mancare
  • ia multa mancare
  • ca nu au primit absolut nimic

Rezultatul experimentului este ca, spre deosebire de un grup de soareci care apasau o parghie si primeau mereu hrana, cei care nu stiau cantitatea de hrana pe care o vor primi si cand o vor primi, apasau parghia mult mai compulsiv, adica cu atat mai neasteptat era nevoia soarecelui de a verifica daca primise un astfel de premiu. In retelele de socializare verificam constant notificarile pentru ca nu stim niciodata cand va fi o notificare sau de la cine va fi .

Consecintele utilizarii excesive a mobilului

Cea mai evidenta consecinta se numeste nomofobie, o frica irationala si excesiva, dar pe langa aceasta impartasim si altele:

  • Dependenta incontrolabila.
  • Boli sau afectiuni fizice precum dureri de cap constante, probleme oftalmologice, dureri musculare, dureri articulare.
  • Insomnie.
  • Probleme sau modificari ale comportamentului alimentar.
  • Afectare in relatiile interumane.
  • Pierderea empatiei
  • Depresie si/sau anxietate.
  • Pierderea timpului de la munca, odihna, activitati, relatii etc.

7 sfaturi pentru a scapa de aceasta dependenta

Vazand consecintele petrecerii orelor excesive cu telefonul mobil, cu siguranta va intrebati cum va puteti deconecta de la mobil si retelele de socializare. Mai jos veti gasi sfaturi pentru a utiliza responsabil tehnologia si pentru a nu fi absorbit de retelele sociale:

1. Faceti activitate fizica

Incercati sa desfasurati activitati fizice nu ca o distragere a atentiei, ci ca o sursa de dopamina care ne permite sa reglementam utilizarea telefonului mobil. Ar trebui sa fie activitati care va plac foarte mult, cum ar fi sportul, mersul la sala, cursurile de dans sau plimbarea cainelui.

2. Mentineti relatii sociale fata in fata

Luati legatura, intalniti si faceti planuri cu cei dragi in persoana. Viziteaza familia, iesi la masa cu un prieten, invita-ti partenerul sau prietenii la cina, faceti o plimbare sau faceti orice activitate care va intereseaza.

3. Nu duceti mobilul la masa

Nu duceti mobilul la masa, evitati sa-l asezati deasupra acestuia. Bucurati-va de mancare cu sau fara companie. Mananca cu deplina constientizare si prezenta in prezent.

4. Utilizati modul avion

Circuitul de recompense al creierului poate fi modificat, dar trebuie lucrat ca orice dependenta pentru a evita simptomele de sevraj: reducerile trebuie sa fie treptate si masurate. Pentru aceasta, modul avion poate fi folosit in perioadele din zi.

5. Opriti telefonul mobil

In momente cand are loc o activitate. De exemplu, va puteti opri mobilul in timpul meselor sau in timpul adunarilor de familie sau sociale.

6. Gasiti si tratati cauza

Este ceva mai complex, dar trebuie sa explorezi in profunzime si cu ajutorul unui profesionist ceea ce reprezinta mobilul in viata ta. Utilizarea lui excesiva poate fi legata de un mijloc de evitare a subiectelor de introspectie care pot fi dureroase din punct de vedere emotional. Este timpul sa ne ocupam de toate aceste probleme in asteptare.

7. Trateaza-te bine

Nu va invinovatiti, nu pretindeti ca aveti controlul asupra nevoii dvs. urgente de a folosi mobilul. Dorinta de a detine controlul nu va face decat sa va agraveze simptomele si sa va disperati, ceea ce nu va avea niciun beneficiu. Urmand sfaturile anterioare, permite-ti sa petreci ceva timp cu tine insuti, cu lucrurile care iti place sa faci si sa te asculti. Nu cauta controlul, cauta o disciplina care sa poata fi depasita in viata ta. Incetul cu incetul, vei vedea rezultatul unei mai bune planificari a timpului tau.