Culoare, material, design – sunt cei trei factori de care ţinem cont atunci când ne alegem lenjeria intimă. Nu ar trebui să uităm nici de comfort şi sănătate, spun specialiştii. Aşa că astăzi vedem câteva reguli în alegerea corectă a lenjeriei intime şi tendinţele modei în domeniu.
Deşi nu se prea vede, lenjeria intimă are importanţa ei: ne asigură comfortul şi contribuie la încrederea de sine. În consecinţă, mai multă grijă atunci când alegem ceea ce purtăm.
Sutienul potrivit
Un sutien ne poate afecta sănătatea, ne avertizează specialiştii, aşa că înainte de culoare sau model, un sutien trebuie să îndeplinească alte condiţii. În primul rând e necesar să probaţi orice sutien înainte de a-l cumpăra: proba arată dacă e potrivit pentru dvs. sau nu. Dacă sutienul vă strânge la spate şi pielea face cute, atunci e mai bine să renunţaţi la el. E o mărime prea mică.
În schimb, dacă sutienul se ridică atunci când ridicaţi braţele, mărimea lui e prea mare pentru dvs. Apoi trebuie să vă asiguraţi că banda de jos a sutienului stă pe aceeaşi linie şi în faţă şi în spate. De ce? Pentru că sânii trebuie susţinuţi în principal de cupe şi de banda de jos şi nu de bretele. Astfel, dacă bretelele vă lasă urme pe umeri, sutienul e prea strâns.
De maximă importanţă sunt şi cupele sutienului: sânii trebuie să se potrivească perfect în ele, fără să se reverse pe deasupra sau să fie strânşi. Şi pentru că vorbim de cupe, vă mai spunem că specialiştii ne îndeamnă să alegem sutienele cu cupele preformate. Cusăturile puţine la număr, căptuşeala sau pernuţele foarte subţiri oferă suportul necesar sânilor.
Şi dacă mărimea sutienului vă dă bătăi de cap, atunci vă spunem un mic truc pentru a o afla. Mărimea se defineşte după mai multe măsurători. Circumferinţa toracelui reprezintă măsura sutienului (exemplu 80). Pentru a afla mărimea cupei, măsuraţi-vă bustul peste sâni şi scădeţi măsura sutienului (exemplu 92-80= 12). Cifra astfel rezultată reprezintă mărimea cupei. Dacă diferenţa dintre cele două cifre este de 1-2 cm atunci mărimea cupei este AA; diferenţa de 3 cm înseamnă cupa A; 5-6 cm=cupa B; 8 cm= C; 10 cm= D; 13 cm=E; 15 cm=F.
Pentru ca sutienul să confere stabilitatea şi siguranţa dorite este indicat ca, în cazul persoanelor cu sâni mai mari, aceştia să fie susţinuţi cu ajutorul unor bretele late şi a unei benzi inferioare tot late. Mai trebuie ştiut că un sutien nepotrivit poate deforma coloana vertebrală sau poate afecta ligamentele Cooper, care susţin ţesutul mamar.
Push-up, bustieră, slip
O dată regulile pentru sănătate îndeplinite, putem trece la cerinţele legate de frumuseţe. Aşa că dacă îmbrăcăm un top strâmt sau o rochie mulată este indicat să alegem un sutien discret din dantele, iar dacă vrem ca pieptul nostru să pară mai proeminent ne putem orienta spre sutienul cu bureţi sau perniţe de silicon, sutien ce dă efectul de push-up. Şi pentru a face economie, e bine ca atunci când cumpărăm un sutien să alegem şi modele cu bretele detaşabile, astfel încât dacă avem o bluză fără umeri să putem purta sutienul fără bretele sau cu bretele transparente.
Pentru orele de sală sau jogging sunt recomandate bustierele speciale care nu permit sânilor să iasă din cupe.