spabdhdjMulte femei se feresc să folosească antiperspirante, în urma zvonului apărut cu puţin timp în urmă, potrivit căruia folosirea acestor produse măreşte riscul de cancer la sân. Specialiştii redau însă liniştea femeilor explicând de ce antiperspirantele nu dăunează.

Provoacă antiperspirantul apariţia cancerului mamar?

Veştile proaste privind rolul antiperspirantelor în dezvoltarea cancerului de sân au început să circule, în urma unui anunţ făcut de către cercetătorii americani. Aceştia spun, potrivit unui studiu publicat de Daily Mail, că aluminiul existent în compoziţia foarte multor antiperspirante poate provoca apariţia cancerului de sân. Astfel, oamenii de ştiinţă americani menţionează că femeile care au cancer la sân nu ar trebui să folosească antiperspirante sau deodorante, precum nici femeile sănătoase care însă au în familie astfel de cazuri.

 Pe lângă renunţarea la antiperspirante, cercetătorii mai spun că un rol important în prevenirea cancerului de sân îl are consumul de fructe şi legume. Deşi până în prezent nu a fost  stabilită o legătură directă între deodorante şi cancerul la sân, îngrijorarea în rândul femeilor a apărut în urma studiului care a demonstrat că sărurile din aluminiu sunt folosite pentru închiderea porilor astfel încât pielea să nu mai poată transpira, fapt ce poate conduce la un cancer al ţesuturilor. Majoritatea specialiştilor susţin însă că femeile pot folosi cu regularitate antiperspirante, având în vedere că nu s-a descoperit o legătură directă între deodorante şi cancerul de sân.

Un mit eliminat!

The Graduate ipod

Antiperspirantele lasă toxinele să fie eliminate din organism în zona de la subraţ, ne asigură specialiştii. Cancerul mamar nu se dezvolta din cauza acumulărilor de toxine în organism. Explicaţia constă în faptul că în axilă, adică la subraţ, se află glande sudoripare care au rol de a secreta şi elimina transpiraţia, proces prin care se pierde caldura, având rol în menţinerea temperaturii constante a corpului. Chiar dacă prin transpiraţie se pot elimina în cantităţi mici şi alţi produşi, precum medicamentele sau substanţe toxice, rolul transpiraţiei nu este de a elimina toxine, ficatul şi rinichii având această funcţie.

Autoexmaniarea sânilor şi controlul periodic sunt foarte importante

buy Stranger Than Paradise Cancerul mamar poate fi prevenit prin examinarea lunară a sânilor. Pe măsură ce înaintezi în vârstă şansele de apariţie a cancerului de sân cresc. Potrivit unor studii, 75 la sută dintre cancerele de sân apar la femeile de peste 40 de ani. Cea mai bună apărare împotriva acestui tip de cancer sunt mamografiile. Specialiştii menţionează că o mamografie poate depista cancerul mamar în stadiile precoce, cu doi ani şi jumătate înainte ca el să devină clinic evident, ceea oferă femeilor şanse mari de supravieţuire. Totodată, femeile între 20 şi 39 de ani trebuie să se prezinte la medic pentru examenul clinic al sânilor la fiecare 3 ani, în timp ce femeile de peste 40 de ani trebuie să se prezinte anual la examenul clinic, iar la orice suspiciune şi ţinând seama de indicaţia medicului să efectueze mamografia.
Pentru mai multe informaţii referitoare la cancerul mamar urmăreşte pe SănătateaTV.ro emisiunea „Cancerul la sân”, găzduită de către Prof. univ. dr. Daniel Popescu, directorul Policlinicii Şerban Vodă.
Acest articol este furnizat de SănătateaTV.ro, prima televiziune online dedicată exclusiv sănătăţii!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here