O vorba din batrani spune ca ajungi sa-l cunosti cu adevarat pe omul de langa tine, doar dupa ce mancaCB101841ti, impreuna, un sac de sare. Cu alte cuvinte, oricat de bine crezi ca iti cunosti viitorul sot, inainte de a spune „da”, afla cat mai multe detalii despre situatia financiara a viitorului tau sot. Editori sitului Kiplinger.com, finantisti cu experienta, sociologi si consultanti financiari, au intocmit o lista cu 10 intrebari esentiale, pe care doi tineri aflati in pragul casatoriei trebuie sa si-le adreseze reciproc. Intrebarie se refera la planificarea financiara si la chestiuni care privesc o viata intreaga pe care o veti petrece impreuna!

Mai multe studii au dovedit ca principalul motiv pentru care intr-un cuplu apar divergente este cel financiar. Pe de alta parte, discutiile despre bani sunt dificile, fie doar si pentru faptul ca perspectivele tale nu conicid cu ale lui.

In aceste conditii, daca discutati pe indelete despre bani, inainte de casatorie, vei afla informatii noi si importante despre partenerul tau si cu siguranta vei evita situatiile des intalnite in care veniturile obtinute de fiecare dintre voi pot ajunge subiect intr-un conflict domestic.

1.Ce venituri aveti? Trebuie sa puneti amandoi cartile pe fata. Veniturile, dupa casatorie, nu mai sunt venituri personale, devin venituri comune, astfel ca fiecare dintre viitorii parteneri trebuie sa stie exact cati bani primeste celalalt. Trebuie sa stii si care este ziua de leafa a jumatatii tale, pentru ca in functie de aceste detalii se stabilesc datele cand viitoarea familie va face plati.

2.Ce datorii aveti?
Daca veniturile devin comune, teoretic asa ar trebui sa se intample si cu datoriile. Cu toate acestea, de cele mai multe ori, datoriile nu se impart cu aceasi usurinta cu care impartim veniturile. Asa ca solutia este sinceritatea absoluta. Sunt posibile surprize. „Am discutat cu sotul meu, despre ce datorii avem fiecare, dar dupa nunta. Imi statea pe suflet ca in interesul pregatirilor, mi-am depasit posibilitatile financiare si am cumparat un set de bijuterii, pe care trebuia sa-l platesc in patru rate. Nu aveam cum sa achit datoria decat din salariu. Rata era de 1000 de lei, asa ca a trebuit sa marturisesc. Surpriza! Stiti ce mi-a spus sotul meu? Sa nu ma agit, ca nu este nici o problema, pentru ca si el are o datorie… Doar ca nu se termina in patru rate. El avea de achitat o pensie alimentara, pentru un copil, despre care nu mi-a suflat o vorba inainte de casatorie! A fost un soc!”, ne-a povestit Corina o tanara de 27 de ani, invatatoare, proaspat casatorita.

3.Care este durata datoriilor actuale? Este o intrebare al carei raspuns trebuie cuprins in planul de buget al familiei si de care trebuie sa tii cont pana in momentul in care creditele vor fi complet lichidate.

4.Cate carduri de credit are fiecare si care este limita lor? O inventie deosebit de periculoasa, mai ales in perioada de recesiune, cardurile de credit sunt riscante, daca nu sunt folosite cu discernamant. Iti permit sa cheltuiesti, dar din banii altcuiva, care are prostul obicei de a veni si de a-i cere inapoi, cand iti este lumea mai draga. Stabiliti disponibilul de pe cartile de credit si folositi-le doar in situatii cu adevarat importante, doar atunci cand alta solutie nu exista! Fiecare dintre soti trebuie sa stie de existenta cardurilor de credit, iar cel care foloseste un card de credit trebuie sa spuna partenerului, cat, cand si de ce l-a folosit. Este o masura prin care cenzura sotului iti impune tie insati ratiune in folosirea banilor.

5.Conturi comune sau separate? Bancile nu iau in calcul statutul de sot al titularuui de cont. Adica tu, sotie, nu prea iti poti baga nasul in conturile sotului, chiar daca te duci la banca cu certificatul de casatorie in dinti si copilul in brate. Conditia ca sa poti sti care este situatia unui cont de debit sau de credit este imputernicirea pe cont pe care nu o poate face decat titularul! Experientele altora sunt o lectie pretioasa: „Am vrut sa platesc o rata la un credit, iar cand sa dau bani, mi se spune ca intreg creditul a fost achitat si ca nu mai am nici o datorie. Am crezut ca este o greseala. I-am spus sotului meu si a sustinut, la randul lui ca este o greseala. Aveam sa aflu dupa vreo doua luni ca sotul meu primise o mostenire de care nu mi-a spus! Daca eram imputernicit pe cont, nu avea cum sa-mi ascunda acest detaliu”, ne-a povestit Rodica, de 44 de ani.

6.Cine castiga mai mult?
Este o chestiune delicata in orice cuplu. Daca barbatul este cel care are venituri mai mari, pentru ca orgoliul masculin este satisfacut, problema este simpla, dar daca tu esti cea care aduce mai multi bani acasa, atunci trebuie sa ai delicatetea de a nu-i leza sentimentele.

7.Cine decide cum se cheltuie banii in familie? Daca vrei sa fii ministrul de finante in familia ta, atunci sa stii ca este o misiune grea, chiar daca este vorba despre bugetul unei singure familii. Trebuie sa ai discernamantul sa alegi intre ceea ce vrei si ceea ce trebuie, sa alegi intre ceea ce este urgent si ceea ce se mai poate amana. Pare usor, dar nu este! Trebuie sa tii cont de toate obligatiile familiei, de toate nevoile ei, si sa le raportezi la venituri. Daca mai vrei inca ministerul de finante, la tine acasa, cere aceasta „functie”, oferind argumente din care sa rezulte ca poti sa faci fata misiunii!

8.Decizii comune? Cine decide investitiile familiei, aplicarea pentru un credit sau optiunea pentru o pensie privata, care va afecta intr-un fel sau altul toata familia? Niciodata altfel, decat impreuna! Nicio decizie majora care afecteaza bugetul unei familii pe termen mai mare de 3 luni nu se ia decat impreuna de cei doi soti! Cel putin asta este sfatul specialistilor. „Sotul meu a facut un credit urias, acum vreo doi ani. Nu am fost de acord cu ideea lui, dar mi-a cerut insistent sa-l las in pace, pentru ca stie ce face! In plus a stabilit un termen de rambursare foarte mic, deci rata este foarte mare! Eu sunt cea care ma lupt sa platesc acum aceasta datorie. Sotul meu a pierdut slujba aceea minunata si salariul foarte mare care i-au dat elan sa se indatoreze. Imi este mila de el, dar as vrea sa-i spun ca facea mai bine daca ma asculta si pe mine!”, povesteste Simina, de 40 de ani.

9.Investim in viitor? Este o intrebare de 10 puncte. Trebuie sa pui in balanta veniturile actuale, cele pe care le estimezi peste un an (cand se termina un credit, de exemplu), daca vrei sau nu copii anul viitor, daca achizitionati o casa sau o masina… Cand dezbati o astfel de problema, trebuie sa fii foarte sincer si sa te gandesti in perspectiva.

10. Economisim? Un economist celebru spunea ca a economisi este un fel de credit in sens invers, cu aceleasi beneficii, dar cheltuielile sunt mai mici. Mereu dobanzile la credite au fost mai mari decat cele la depozite! Cu alte cuvinte, banii luati cu imprumut de la banca sunt mai scumpi decat cei pe care ii aduni tu, luna de luna! Asa ca alege mereu calea de mijloc si dialogul!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here