Genti (office, din piele lacuita, cu lant, plic), pantofi (sport, balerini, cu toc de 15 centimetri, Oxford), rochii, paltoane si pantaloni, manusi si palari i- toate se afla ingramadite in sifonerul tau. Si cu toate acestea, in fiecare dimineata simti ca nu ai cu ce te imbraca, iar dupa-amiaza te opresti cu regularitate la mall pentru a-ti completa colectia. Sau, mai rau, traversezi jumatate din oras intr-un trafic care l-ar face pana si pe un calugar budist sa-si piarda calmuCumparaturi - mersul la shoppingl, doar pentru a-ti achizitiona bluza pe care ai vazut-o in nu stiu ce revista. Si nu pentru ca ai avea nevoie neaparta de acest articol vestimentar, ci pentru ca pur si simplu ti-a placut si simti ca „trebuie sa o ai”?
In plus, ce ar fi viata ta fara cumparaturi? Fara raioanele kilometrice de haine care te asteapta sa le atingi, fara magazinele curate, luminoase si luxoase- veritabile locuri de pelerinaj-, fara mirosul de piele… Daca se intampla sa te regasesti in randurile de mai sus, nu te gandi ca faci parte din categoria femeilor cochete si etern subjugate de frumos. Ci ingrijoreaza-te pentru ca, cel mai probabil, te inscrii in tipologia cumparatoarei in serie, adica a acelei fiinte dependente de cumparaturi.

Asadar, renunta sa te ascunzi dupa degete sau intr-o alta cabina de proba si mediteaza putin asupra urmatorului aspect putin neplacut si care, pe deasupra, nici nu se asorteaza deloc cu tinuta ta impecabila: in America, de pilda, 8 din 10 femei cheltuiesc mai mult decat castiga. Psihologii deja au manifestat un interes spre studierea acestui fenomen, denumit generic drept dependenta de cumparaturi, si l-au situat intr-o corelatie directa cu un nivel scazut al stimei de sine.

In cazul in care si tu esti gata sa-ti chetuiesti salariul pe care nici nu l-ai primit inca doar ca sa-ti iei o pereche de cizme pe care le-ai ochit din masina inseamna ca trebuie sa-ti tai toate cartile de credit, pentru a nu te trezi falimentara. Si sa te gandesti serios daca ai ajuns dependenta de cumparaturi. Iata alte cateva indicii care s-ar putea sa-ti semnalizeze ca ai nevoie de sprijin si ajutor pentru a scapa de obiceiul daunator caruia i-ai cazut victima:

1. De fiecare data cand te paste vreo depresie, dai fuga la magazin si realizezi apoi ca ai cumparat o multime de lucruri de care nici macar nu aveai nevoie. In plus, te-ai mai ales si cu o durere suplimentara de cap, pentru ca acum trebuie sa gasesti o modalitate pentru a-ti acoperi nu doar golul din inima, ci si gaura din buget.

2. Sifonerul tau e doldora de haine pe care nu le-ai purtat niciodata, iar cutiile de pantofi stau frumos aliniate, asteptand sa fie intr-un final desfacute.  In plus, prietenele iti repeta mereu ca pana si Victoria Beckham ar fi invidioasa pe garderoba ta. Cu toate acestea, tu tot traiesti cu convingerea ca, de fapt, „more is less” si ca, prin urmare ai nevoie de mai mult. Asa ca pornesti intr-o noua expeditie, pur si simplu pentru ca nu te poti abtine. O posibila solutie la aceasta stare de fapt ar fi sa le ceri ajutorul apropiatilor tai si sa le spui sa-ti pastreze ei in siguranta portofelul si cartile de credit si sa nu te lase sa mai dai buzna in primul mall care-ti apare in cale. De asemenea, poti pleca pentru cateva zile undeva unde nu sunt nici magazine de firme si, prin urmare, nici alte ispite. Ia spune, de cand nu ai mai fost in vizita in satul bunicilor, unde ti-ai petrecut copilaria?

3. In garderoba ta se regasesc si haine care mai au inca etichetele pe ele. Mai ai nevoie de vreo dovada suplimentara ca te-ai lansat in sedinte de shopping compulsive? Pentru a repara insa din greseala si eventual pentru a-ti recupera o parte din bani, ai putea sa incerci sa vinzi aceste produse noi noute pe site de profil, cum ar fi eBay, de exemplu.

4. De fiecare data cand cumperi un dar pentru un prieten drag, nu uiti si nici nu eziti sa te categorisesti si pe tine cu ceva. De fapt, ca sa fii sincera pana la capat, ti s-a intamplat chiar de cateva ori sa fii inconjurata de lucruri ataaaaat de dragute, incat sa uiti sa iei vreun cadou pentru sarbatorit, dar, in schimb, sa-ti umpli cosul cu produse special alese pentru tine. Maturizeaze-te si invata ca nu poti sa posezi tot ce vezi in vitrine si ca ar trebui sa te hranesti si din bucuria pe care cadourile tale o aduc celorlalti si nu doar tie.

5. Ti-ai cumparat haine care aveau mici defectiuni sau care nu erau pe masura ta doar pentru ca erau atat de adorabile sau doar pentru ca erau la reducere. Data viitoare cand mai iesi la cumparaturi (iar dupa ce ai citit acest articol nu putem decat sa speram ca nu va fi prea curand) ia-o cu tine si pe prietena cea mai buna, care sa fie vocea ratiunii, una obiectiva si care-ti spune adevarul verde in fata si anume ca acea rochie este prea mare si ca paltonul te face sa arati ca un general cocosat.

6. Stii pe dinafara locatiile fiecarui magazin, in toate cele doisprezece mall-uri. Colegele de serviciu sau prietenele te suna disperate si iti cer ajutorul, pentru ca s-au ratacit si nu mai gasesc iesirea, iar tu razi in sinea ta de incompetenta lor. De fapt, nu este nimic de ras. In momentul in care ai ajuns in stadiul in care poti sa desenezi harti cu localizarea magazinelor pe etaje, deja ai o mare problema.

7. Ai oroare sa deschizi factura de la cartea de credit, pentru ca stii deja ca ceea ce vei gasi scris negru pe alb va fi semnalul ca trebuie sa te trezesti la realitate si sa renunti la dependenta de cumparaturi, pentru ca resursele materiale nu-ti mai permit.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here