In China, dietetica este la limita medicinei traditionale. Chinezii au inteles importanta alimentatiei in pastrarea sau redobandirea sanatatii si a echilibrului energetic. Poate de aceea, pana nu demult, chinezii nu se confruntau cu probleme de greutate.
Am spus „pana nu demult” pentru ca generatiile mai noi, sub influenta culturii occidentale, si-au schimbat regimul alimentar si consecintele incep sa se vada.
In China, in mod traditional, o buna gospodina stie sa gateasca in functie de anotimp, in functie de valoarea nutritiva si energetica a fiecarui ingredient dar si in functie de particularitatile metabolice si de sanatate ale celor ce vor lua loc la masa.
Metoda celor 5 savori
Un principiu de baza al medicinei traditionale chineze abordeaza corpul uman prin prisma celor cinci elemente primordiale: Lemn, Foc, Pamant, Metal, Apa. Fiecarui element ii corespunde o savoare, un gust: dulce, sarat, acru, amar, iute, care actioneaza direct asupra organelor. Ideea este ca fiecare masa sa contina toate aceste savori echilibrate intre ele. Excesul unora este la fel de rau ca insuficienta lor. De aici provin blocajele energetice, dezechilibrul in relatiile functionale dintre organe.
Savoarea dulce (Yang) corespunde elementului Pamant. In cantitati moderate, ajuta la functionarea splinei si ficatului, stimuleaza cresterea tesuturilor si dezvoltarea corpului. De asemenea, favorizeaza digestia si previne constipatia. In exces, ataca splina si rinichii.
Printre alimentele care contin principiul dulce se numara fructele dulci, graul, orezul, carnea (de vita, pui si porc), morcovii, ciupercile, varza, spanacul, laptele, mierea, cartofii, rosiile, vinul.
Savoarea sarata (Yin) este legata de elementul Apa. In cantitati corecte, ajuta la functionarea rinichilor si a vezicii urinare. Mentine echilibrul mineral, impiedica deshidratarea si are actiune purgativa. In exces, ataca rinichii si inima.
Alimente ce contin principiul sarat: carnea de rata, pestii de mare, sunca, algele, usturoiul.
Savoarea amara (Yin) apartine elementului Foc. Benefica pentru inima si intestinul subtire, are efect detoxifiant si antidiareic. In exces, dauneaza inimii, splinei si stomacului.
Alimente care contin principiul amar: sparanghelul, berea, graul, broccoli, cafeaua, andivele, laptucile, carnea de oaie, gulia, ridichea, ceaiul si otetul.
Savoarea iute, picanta (Yang) este legata de elementul Metal. Ajuta la functionarea intestinului gros si a plamanilor; echilibreaza metabolismul si regleaza pofta de mancare. Are actiune sudorifica si antigripala. In exces, ataca inima si plamanii.
Alimente din categoria celor picante: usturoiul, uleiul de soia, ghimbirul, menta, mustarul, gulia, ceapa, ardeiul iute, prazul, piperul, ridichea, hreanul, rozmarinul si vinul.
Savoarea acida, acra (Yin) este specifica elementului Lemn. In cantitati optime, ajuta functiile ficatului si vezicii biliare. Este astringenta si antidiareica. Orienteaza energia spre interior.
Alimente care contin principiul acid: fructele cu gust acru, carnea de cal, branza fermentata, legumele verzi, maslinele, rosiile, otetul.
Pentru mentinerea sanatatii, este recomandat consumul echilibrat al tuturor celor cinci savori. Atractia speciala pentru una dintre ele poate fi semnul unui dezechilibru in functionarea organelor asociate.
Alimentele „vii”
Cu cat un aliment este mai prelucrat, mai conservat, mai tratat, cu atat isi pierde mai mult din calitatea energetica. Pentru a obtine din alimente cantitatea de energie maxima, trebuie sa le consumam cat mai aproape de starea lor naturala.
Astfel, putem schita cateva reguli de baza: Alimentele trebuie consumate cat mai proaspete: cat mai repede dupa recoltare, fara a fi fost congelate sau conservate.
Prin taiere sau decojire, fructele si legumele isi pierd o parte din valoarea lor energetica. Deci nu vom le supune acestor operatii cu mult timp inainte de a le consuma.
Alimentele trebuie sa corespunda sezonului si sa provina din regiunea in care traim.
Carnea trebuie consumata in cantitati mici, de trei-patru ori pe saptamana. Orientativ, structura unui regim alimentar sanatos ar fi aceasta:
* – 40-60% cereale, orez, cartofi, paste, legume uscate;
* – 20-30% fructe, legume si ciuperci;
* – 10-15% carne, peste si lactate.
Virtutile orezului
Orezul este hipocaloric, dulce, incalzeste stomacul si tonifica splina. Fiertura de orez fortifica plamanii si impiedica deshidratarea. Este, de asemenea, antidiareica, recomandata in special sugarilor, avand in vedere nonagresivitatea ei digestiva. La sfarsitul mesei, chinezii sunt adesea serviti cu o supa de orez care sa asigure o digestie buna.
Fiind hipocaloric si sarac in grasimi, este recomandat in regimurile de slabire, pentru ca, datorita carbohidratilor, potoleste imadiat foamea. Dealtfel, orezul nu este deloc un aliment sarac; el contine acizi grasi nesaturati, vitamina B, calciu, fosfor, fier, magneziu, seleniu.
Temperatura optima a alimentelor
Ideal ar fi ca alimentele sa aiba, in momentul in care le inghitim, temperatura corpului uman sanatos: 37 de grade. Alimentele prea calde lezeaza mucoasele si perturba echilibrul Yin-Yang. Cele reci, in special cele inghetate, pot da contractii foarte dureroase stomacului. In plus, o parte din energia destinata digerarii se va pierde cu incalzirea lor si atunci vom avea parte de o digestie greoaie si incompleta. Deci inghetata la desert nu este o alegere buna. Mult mai de folos digestiei ar fi un ceai caldut, verde sau digestiv.
Alimentele crude au avantajele lor, dar stomacul nostru si-a pierdut in timp capacitatea de a le digera. Cruditatile trebuie consumate cu masura si nu orice aliment se poate consuma crud. Legumele pot fi oparite sau preparate la aburi si atunci vor pastra cea mai mare parte din calitatile nutritive.
La masa trebuie sa fim relaxati
Pentru a beneficia la maxim de aportul alimentar dar si pentru a evita incidentele digestive, trebuie sa ne relaxam. Sa ne rezervam suficient timp pentru mancare, asa incat sa putem mesteca pe indelete, ca sa ajutam stomacul. In restaurantele chinezesti, inainte de masa, se aduc prosoape umede calde, cu care poti sa-ti tamponezi mainile, fata, gatul: este foarte relaxant.
Amidonul se proceseaza inca din timpul mestecarii, in reactie cu saliva. Apoi bolul alimentar inghitit trebuie sa aiba o marime rezonabila si sa fie cat mai omogen, cat mai bine mestecat. De ce chinezii nu folosesc furculita si cutitul? Pentru ca mancarurile lor nu se prezinta in halci, ci sunt taiate in fasii si cubulete, asa incat sa le fie mai usor la mestecat si sa nu fie tentati sa inghita bucati prea mari.
Un alt principiu respectat de chinezi in bucatarie este principiul celor cinci culori: verde, rosu, galben, alb, negru, care trebuie sa fie prezente toate pe masa. Nu doar aspectul intereseaza – important si el, pentru ca stimuleaza apetitul – ci si corespondenta dintre culori si savori, dintre acestea si cele cinci elemente fundamentale. (In ordine, culorile corespund: Lemnului, Focului, Pamantului, Metalului, Apei – chiar daca unele dintre ele noua ne sugereaza altceva.)
Si, desigur, mai este o regula pe care o stim si noi, chiar daca o mai uitam cateodata: nu manca pana te saturi. Ia-o incet si vei sesiza un moment in care te-ai putea opri. Acela este momentul! Mancarea aflata abia in esofag va ajunge curand in stomac si atunci ar fi bine sa aiba si ea loc acolo, altfel…