Cei mai multi dintre noi fie sunt indragostiti, fie o cautam si stim cu totii ca aceasta cautare nu este usoara. Unul dintre motivele pentru care dragostea adevarata este atat de greu de identificat este pentru ca nu putem fi cu totii de acord cu privire la ce este exact.
Pentru a complica lucrurile, cei mai multi dintre noi nu stim ce cautam in dragoste si asteptarile noastre sunt total diferite de cele ale persoanelor cu care ne intalnim.
De aceea, Teoria Triunghiulara a Iubirii, este un cadru bazat pe psihologie pentru definirea elementelor de relatie care va vor ajuta pe dvs. si pe viitorul vostru partener sa ajungeti pe aceeasi pagina si sa gasiti iubirea desavarsita.
Iubire desavarsita
Teoria
Teoria Triunghiulara a Iubirii a fost dezvoltata de psihologul Robert Sternberg pentru a defini si intelege elementele cheie ale unei relatii. Potrivit teoriei, exista opt tipuri diferite de iubire, care sunt toate inradacinate in trei componente principale: intimitate, pasiune si decizie (numita si angajament).
Daca relatia ta are doar una dintre aceste componente (de exemplu, daca ai intimitate cu cineva, dar fara pasiune sau angajament) se crede ca acea iubire este o iubire mai simpla, mai simpla. Daca relatia ta are doua dintre aceste componente (de exemplu, intimitate si pasiune, dar fara angajament), te descurci si mai bine si ai o iubire mai plina, dar inca incompleta. Daca relatia ta are toate aceste trei lucruri (intimitate, pasiune si angajament), ei bine, atunci ai lovit jackpot-ul – dragoste desavarsita
Cele trei componente
Deci, la ce ne referim cu adevarat cand vorbim despre intimitate, pasiune si angajament? Pentru a intelege mai bine Teoria Triunghiulara a Iubirii, sa aruncam o privire mai profunda asupra celor trei parti care alcatuiesc triunghiul.
Intimitatea – Intimitatea este apropierea, conexiunea si legatura pe care le simti intr-o relatie. Creeaza senzatii de caldura.
Pasiunea – Pasiunea este atractia fizica, romantica si sexuala a unei relatii.
Angajamentul – Angajamentul este decizia de a iubi pe cineva pe termen lung. Aceste trei componente sunt separate si distincte, dar legate. Daca doua sau mai multe dintre componente sunt prezente intr-o relatie, acestea se pot amplifica reciproc puterea. De exemplu, o intimitate crescuta poate duce la o relatie mai pasionala, sau un angajament mai mare ar putea crea o conexiune mai intima.
Toate cele trei componente sunt la fel de importante, dar pot varia ca prezenta si valoare intre relatii si chiar in puncte diferite dintr-o singura relatie. De exemplu, un cuplu casatorit poate observa o scadere a pasiunii atunci cand are copii (din cauza lipsei de somn si a modificarilor programelor de zi cu zi), dar o crestere a intimitatii si a angajamentului, deoarece trec prin experienta profunda. de a creste impreuna un copil.
Cele opt feluri de iubire
Conform teoriei, exista opt tipuri posibile de dragoste care provin din combinatii diferite ale celor trei componente ale iubirii. Amintiti-va ca majoritatea relatiilor nu se vor incadra in niciuna dintre aceste categorii, dar cadrul va va ajuta sa va ganditi relatiile trecute si viitoare intr-o lumina noua.
1. Non-dragoste
Daca toate cele trei componente lipsesc dintr-o relatie, aceasta este considerata o relatie non-dragosta. Acestea sunt adesea relatii ocazionale sau cunostinte in care nu exista pasiune, apropiere sau planuri de a duce relatia mai departe. Aceasta persoana este cineva din viata ta care nu are prea multa semnificatie.
2. Simpatie
Este atunci cand te simti aproape de cineva (intimitate), dar pasiunea si simtul angajamentului sunt absente. Prieteniile incipiente se incadreaza adesea in aceasta categorie. Cuplurile care au inceput ca prieteni incep adesea si aici.
3. Dragoste pasionala
Cand exista doar pasiune in relatia ta, te indragostesti – o forma aburoasa, dar incompleta de iubire. Atractia este in intregime fizica, ceea ce este important pentru ca relatia sa progreseze prin etapele incipiente ale intalnirii, dar trebuie sa evolueze pentru a se sustine. Cuplurile pasionate sunt adesea afectuoase din punct de vedere fizic, chiar si in public.
4. Dragoste goala
Dragostea goala se intampla atunci cand un cuplu este inca angajat in relatie, dar ii lipseste pasiunea si intimitatea. Acest lucru se intampla adesea in relatiile mai vechi in care lucrurile au stagnat.
5. Dragoste romantica
Combina intimitatea si pasiunea si obtii dragoste romantica. Ambii parteneri sunt legati si atrasi de fiecare, dar angajamentul lipseste. Uneori, acest lucru se intampla atunci cand o singura persoana doreste sa se angajeze sau ambilor le este frica sa duca relatia la nivelul urmator. De obicei, aceste relatii dispar din cauza lipsei de angajament.
6. Dragoste insotitoare
Un cuplu care are intimitate si angajament, dar lipsit de pasiune, este in dragoste insotitoare. Se caracterizeaza printr-o prietenie puternica intre cei doi membri ai cuplului, dar fara foc.
7. Dragoste fatuoasa
Cand aveti pasiune si angajament fara intimitate, obtineti dragoste fatuoasa. Aceste relatii nu tind sa dureze, este greu sa dezvolti incredere fara intimitate..
8. Iubire desavarsita
Iubirea desavarsita este cunoscuta si ca iubire completa, deoarece toate cele trei componente ale triunghiului sunt prezente. Potrivit Teoriei Triunghiulare, acesta este tipul de relatie spre care ar trebui sa ne propunem. Desigur, chiar si odata ce iubirea desavarsita este obtinuta, calatoria nu s-a incheiat. Relatiile au nevoie de munca si atentie constanta pentru a continua sa infloreasca si asta nu se va schimba indiferent de locul in care va aflati in calatoria pentru a gasi dragostea.
Deci, de unde stii ca dragostea ta este genul desavarsit? Ei bine, daca esti mai fericit ca niciodata cu partenerul tau, inca iti place sexul si esti angajat in relatie, probabil ca esti acolo.
Nu exista inca? Nu va faceti griji, toti lucram pentru asta. Este o calatorie, nu o destinatie.