Criza economica este o sintagma care ne sta pe buze tuturor, este subiectul de discutie pe care il intalnim in autobuze, la televizor, in ziare si in barfele soptite prin fumul de tigara de la locul de munca.
Situatia nu pare deloc roz pentru niciun segment alocul-tau-de-munca-pe-timpul-crizeil populatiei, demonstrand inca o data ca societatea este un organism constituit pe un sistem piramidal. Chiar si o roca ce se zdruncina undeva la baza provoaca pagube pana in varf. Ce ne facem insa cand intreaga piramida pare sa se clatine serios?

In loc sa lasam disperarea sa ne cuprinda, ar fi mult mai bine sa incercam sa ne gandim ce putem face pentru a ne pastra actualul loc de munca, pe o piata deloc stabila, unde concedierea, somajul sau demisia fortata par sa pandeasca la fiecare colt.

1. Nu-ti asuma rolul Mafaldei

Companiile vor cauta, intr-adevar, sa-si pastreze angajatii cei mai valorosi, profitand de aceasta situatie deloc confortabila pentru a forta randamentul tuturor. Lucrul sub presiune este o tendinta la ordinea zilei. Totusi, solutia ta nu este sa incerci sa-ti depasesti atributiile si sa arati ca tu esti omul fara de care seful tau nu va putea supravietui crizei. O astfel de atitudine va atrage rapid antipatia colegilor tai, iar adaptarea la locul de munca este o calitate foarte cautata de superiori.

Incearca sa dai tot ce este mai bun din tine, fara insa a te da in spectacol. Uita de competitiile scolare in care te bateai cu colegii pe primul loc in clasa, la locul de munca trebuie sa pui accent pe ideea de lucru in echipa, pe functionalitatea biroului ca un organism intreg.
2. Fii Elvetia biroului

In aceasta perioada tensionata, nu te lasa tentat sa formezi aliante, sa iti manifesti antipatia si simpatia fata de corpul de conducere sau fata de colegi. Seful cu care acum pari sa fii pe aceeasi lungime de unda poate ramane maine fara un loc de munca, iar in locul lui poate fi pus tocmai cel mai antipatic coleg al tau.

Incearca sa fii cat mai impaciuitor, nu lasa stresul sa te doboare. Nu te plange pe la toate colturile de vremurile grele pe care le parcurgi, fii sigur ca toata lumea lumea este in aceeasi situatie, iar inca o cobe in pauzele de masa este ultimul lucru pe care ti-l doresti.

3. La razboi inainte, la placinte inapoi

Vino intotdeauna inaintea sefului tau la munca si pleaca dupa el. Orele suplimentare nu sunt deloc o idee rea, iar contrar aparentelor, acest sfat nu se contrazice cu afirmatiile de la punctul 1. Nu-ti prelungi degeaba pauza de masa, insa nici nu sari peste acest moment de odihna.

Randamentul tau trebuie sa fie cat mai bun, insa in propriul tau domeniu, fara a intra pe teritoriul colegilor tai. Incearca sa pari, daca nu poti sa fii cu adevarat, cat mai optimist. Acest lucru nu se reflecta nicaieri mai bine decat in munca ta.

4. Perfectioneaza-te

Nu degeaba se spune ca omul cat traieste, invata. Daca pana acum nu ai fost adeptul acestei lozinci, nu ar fi rau sa incerci sa schimbi ceva in acest sens. Chiar daca vechimea ta in firma este mai mare decat a colegilor tai mai tineri, fii realist cu tine si tine cont de faptul ca inca ne confruntam cu un soc al viitorului. Cu alte cuvinte, dintr-un flux constant de informatii este bine sa faci o selectie riguroasa si sa pastrezi cat mai multe detalii care te pot face un mai bun profesionist.

Ai auzit de o conferinta sau un workshop in orasul tau? Ia parte la acest gen de evenimente, citeste cat mai multe lucruri adiacente domeniului tau. Cand cineva incearca sa-ti explice o noua modalitate de a-ti imbunatati viteza de lucru pe un program, spre exemplu, nu fi rigid si nu-l lua pe „nu” in brate. Iti vei jigni colegii pe de o parte, iar pe de alta parte nu vei face o impresie buna superiorilor tai.

5. Pastreaza un as in maneca

Faptul ca unele domenii de lucru sunt mai amenintate decat altele nu este numai o teorie. Daca stii ca faci parte dintr-un astfel de sector de risc, incearca sa iei in considerare si posibilitatea unei reprofilari profesionale. Incearca totusi sa nu te indepartezi de domeniul unde ai cea mai multa experienta.

Spre exemplu, daca lucrezi ca jurnalist la o publicatie de tip print, intereseaza-te de ofertele de colaborare part-time la alte publicatii, sau eventual la reviste care sunt centrate pe on-line. Nu stramba din nas la ideea de a face un aparent pas inapoi in cariera ta, suntem intr-o perioada caracterizata de lupta pentru supravietuire. Bucura-te daca esti printre cei care au totusi un loc de munca.

6. Fii solidar cu cei din jur

Chiar si atunci cand ti se taie din salariu, incearca sa-ti mentii randamentul normal si nu stramba din nas. Vei face o impresie buna celor din jur, iar superiorii te vor lua in considerare ca pe o persoana pe care se pot baza si intr-o perioada de restriste.

La polul opus insa, ai grija sa nu ajungi la pura exploatare. Daca ti se impune sa depui un efort dublu fata de cel obisnuit, si pe mai putini bani, nu este o situatie ok si nu trebuie acceptata. Incearca sa-i explici sefului tau cat mai diplomatic cu putinta ca ceea ce iti cere depaseste nivelul atributiilor tale, insa pune-i in vedere faptul ca nu fugi de propriile responsabilitati.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here