Se pare că fiecare are păreri şi atitudini diferite în legătură cu virginitatea: că trebuie preţuită sau nu,că trebuie s-o pierzi mai târziu sau de ce să mai astepti….
Tinerii trebuie să înţeleagă ce înseamnă implicarea emoţională şi fizică ,să nu le fie teamă să pună întrebări,să ştie că,înainte de toate trebuie să facă ce e bine pentru ei şi nu pentru alţii.
Mulţi părinţi îşi sfătuiesc copiii (mai cu seamă fetele) să-şi înceapă viaţă sexuală după terminarea liceului.Alţii, mai liberi de prejudecăţi, îi lasă să decidă singuri . Chiar şi tinerii au păreri diferite despre momentul când pot avea prima experienţă de acest gen.Unii adolescenţi se simt frustraţi dacă au împlinit 18 ani şi sunt încă virgini. Fete şi băieţi deopotrivă sunt vizaţi atunci când pare că toţi colegii din liceu îşi fac semne şi se întreabă oare cine este virgin(a). Dar, atenţie, acest lucru atât de minunat, de unic în viaţă, nu trebuie făcut oricum nici prima oară şi nici mai târziu în cursul vieţii.
Nimeni nu se simte bine când este dat la o parte-orice adolescent vrea să fie plăcut şi admirat. Din păcate, unii cred că este necesar să îşi piardă virginitatea pentru a-şi păstra prietenii sau pentru a fi acceptaţi într-un anume cerc.
Începutul vieţii sexuale nu presupune o vârstă anume. S-a vehiculat ideea că vârsta de 16 ani este cea la care poate fi începută viaţă sexuală. Această idee, însă, a generat controverse în rândul specialiştilor. Unii afirmă că nu prezintă un pericol major pentru sănătate, alţii consideră că la băieţi există riscul stagnării creşterii, iar la fete riscul scăderii organismului. Se pare că începerea vieţii sexuale după vârsta de 19 ani pare să nu creeze astfel de probleme. De ce ?
– după 19ani, maturizarea psihică,experienţa de viaţă sunt mai complexe decât la 16 ani, tinerii gendesc mai profund şi pot pătrunde mai uşor dincolo de aparenţe în ceea ce priveşte partenerul
– între 16-18 ani este perioada marcată de alegerea profesiei, de pregătirea pentru examene care presupune un mare efort energetic, fizic şi psihic.
Înainte de a lua o decizie(fie „contra” fie „pro” păstrării virginităţii) ţine seama, întâi şi întâi,de ce este bine pentru tine, doar pentru tine.Ascultă-ţi sufletul. Cel care încearcă să te convingă să renunţi la virginitate spunându-ţi „dacă ţii cu adevărat la mine nu vei spune nu „, nu te iubeşte cu adevărat , iar sentimentele şi sinceritatea lui ridică semne de întrebare .Bărbatul care are intenţii serioase nu va insista, ci va aştepta .
Simţi că trebuie să faci dragoste cu el pentru că ţi-e teamă că altfel îl vei pierde ? Nu te merită. Nu trebuie să-ţi demonstrezi iubirea renunţând la virginitate.
Analizează singură prejudecăţile de genul „E mai bine să te păstrezi virgină pentru viitorul sot”. Datorezi asta unui bărbat pe care poate nici nu-l cunoşti încă? Renunţarea la virginitate trebuie să fie apreciată la valoarea sa de celălalt , dacă te iubeşte.Dragostea fizică este expresia iubirii dintre voi ,nu „ceva” pe care trebuie să-l faci dintr-un motiv sau altul .
Dacă te-ai decis să-ţi începi viaţa sexuală, protejează-te împotriva unei sarcini nedorite (un medic ginecolog îţi poate recomanda metoda contraceptivă potrivită ţie) dar şi împotriva bolilor cu trensmitere sexuală (atenţie! Nu uita prezervativul…..)