1. Acorda atentie cursurilor teoretice. Multi soferi au impresia ca totul consta in manevrarea automobilului si ca teoria se face doar pentru ca asa este regulamentul. Nu esti singur pe strada (ba din contra) si modul in care trebuie sa interactionezi cu ceilalti participanti la trafic se invata la cursurile teoretice.

 2. Ai rabdare cu tine insuti. Nu te astepta sa inveti peste noapte. Sunt persoane care invata foarte repede facand sa para ca totul este foarte usor. Majoritatea, insa, nuSfaturi pentru a deveni sofer invata foarte repede. Daca ai un coleg care evolueaza foarte bine, acesta este exceptia. Majoritatea intampina dificultati avand in vedere ca se invata lucruri noi.

 3. Nu astepta sa ti se explice totul. Intreaba!!! Instructorului ii pot scapa multe aspecte. Acumuleaza tot ce poti din experienta instructorului. Nu conteaza ca e instructor de doi ani sau de 20. Cu siguranta, are multa experienta din care poti invata.

 4. Atitudinea este cea mai importanta. Daca vezi ca eziti in anumite aspecte, practica, exerseaza, studiaza mai mult. Nu ignora aspectele care ti-au iesit bine din prima. Daca ai facut o data bine, nu inseamna ca stapanesti suficient de bine.

5. Invata privind. De fiecare data cand ai ocazia, analizeaza evolutia colegilor. Este mult mai usor sa vezi greselile din exterior. Cand esti in poligon si astepti sa-ti vina randul, nu casca gura la peisaj. Esti la scoala, invata. Vezi ce gresesc ceilalti si de ce gresesc.

6. Nu conteaza cat de bun esti la scoala. Scoala este un mediu controlat, unde instructorul este in preajma si te poate scoate din incurcatura. Daca ajungi la concluzia ca scoala este prea usoara, nu o trata cu nepasare. Pe tine te va costa mai tarziu. Daca traseele ti se par plictisitoare, cere-i instructorului sa te duca prin locuri mai dificile. Daca intrebarile la cursuri ti se par prea simple, cere-i profesorului intrebari mai dificile si situatii mai complexe.

7. Fa-ti temele. Esti la scoala, deci ai teme de facut acasa. Nu esti robot, poti fi sigur ca ti-au scapat multe aspecte din ce ti s-a predat la scoala. Poti relua acasa cele invatate la scoala. Poti studia din alte surse, se pot ivi intrebari noi, pe care le poti adresa instructorului. Noteaza intrebarile si ia-ti notitele cu tine. Instructorul va aprecia cu siguranta interesul tau si isi va da interesul mai mult cu tine.

8. Daca ai posibilitatea, nu suprapune scoala cu serviciul sau cu alta scoala. Incearca sa faci scoala in vacanta/concediu sau fixeaza-ti orele in zile libere cand esti odihnit. Daca faci orele la scoala de soferi dupa orele de serviciu, cu siguranta puterea ta de concentrare va fi mult diminuata si implicit rezultatele.

9. Niciodata nu este timp suficient. De multe ori, timpul alocat orelor teoretice/practice este prea scurt si ajungi in ultimele 2-3 sedinte cu multe semne de intrebare. Incearca sa scoti maximul din fiecare zi de scoala.

 10. Nu ignora anumite lucruri doar pentru ca nu le vezi importanta. Nu este inclus nimic in curs doar pentru a fi inclus. Daca nu vezi acum importanta, cu siguranta ca ai sa o vezi mai tarziu.

11. Nu ignora anumite lucruri in ideea ca te va invata mai tarziu cineva dupa ce vei termina scoala. Poate nu vei mai avea ocazia sa mai inveti acele lucruri.

12. Examenul luat nu te face pilot de curse. Examenul este mult prea usor. Te simti mult mai bun decat cei care te depasesc doar pentru ca ai semnul de incepator in geam? Poate ca esti. Dar daca vrei sa le demonstrezi lor in acelasi mod in care vor sa iti demonstreze ei tie, atunci sigur nu te ridici peste nivelul lor. Lasa-i pe ei sa se grabeasca si sa te injure. Cand ai sa-i ajungi din urma si ai sa-i vezi intr-un copac, cu siguranta vei spune: uite, asta e cel care ma claxona.

13. Daca ai mai condus inainte de scoala sau daca ai cunostinte teoretice, nu incerca sa le arati colegilor cat de bun esti. Lucrul asta te va pune intr-o postura proasta. Nimeni nu va aprecia interventiile tale, ba din contra. Daca tot ai o oarecare experienta, incearca sa compari cu ce inveti si sa extragi ce-i mai bun din ea.

14. Fii determinat sa faci scoala bine. Daca nu esti determinat sa faci scoala bine, asta nu inseamna ca nu iti vei lua examenul. Este foarte probabil sa-l treci, dar nu scoala te face sofer.

15. Daca lucrurile merg din ce in ce mai rau, fii pregatit sa accepti faptul ca poate sofatul nu e de tine. Sunt anumite persone care sunt total antisofat. Sunt persoane care, in ciuda numeroaselor accidente avute si a faptului ca sunt constiente de lipsa oricarei afinitati pentru sofat, continua pe aceeasi linie. La un moment dat, norocul se termina.
In concluzie, putem spune ca nimeni nu s-a nascut sofer, chiar daca multi cred asta si se comporta ca atare. Fiti responsabili!! Pentru jumatate de ora castigata la drumul de azi si 20 de minute castigate la drumul de maine, te poti alege cu o jumatate de viata petrecuta intr-un scaun cu rotile sau mai rau.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here