Cea mai apreciata bautura din lume, depasita ca si consum doar de apa, cafeaua este „micul viciu” care ne aduce, fara indoiala, si beneficii, daca o consumam moderat.
Cafea Arabica 75% din productia mondiala de cafea este acoperita de acest sortiment, considerat cel mai de calitate dintre toate. Specia de arbust cu acest nume creste la altitudini de peste 2 000 m. Contrar parerii generale, ea nu este un apanaj al zonelor arabe, in care preferat este de fapt ceaiul. Varietati: mocca, bourbon, brasilia.
Cafea Robusta Impreuna cu cafeaua arabica, reprezinta sortimentele cele mai consumate in lume. Este mai ieftina decat cea dintai, pentru ca arbustul creste in zone sub 2 000 m, are un gust mai putin aromat, si de obicei se vinde in variante de amestec cu arabica. Boabele de cafea robusta contin de doua ori mai multa cofeina decat cele de cafea arabica.
Cafea Liberica Are o calitate asemanatoare cu cafeaua robusta, dar este produsa in cantitati mici la nivel global, deoarece creste doar in anumite zone, si de aceea este mai putin intalnita.
Alte sortimente In lume exista peste 50 de sortimente de cafea, dar putine sunt cultivate pe scara larga, fie din pricina ca au o procedura foarte dificila de productie si de aceea sunt prea scumpe, fie ca, invers, au o calitate inferioara.
Moduri de preparare
– Espresso: desi este considerat varianta mai tare a cafelei, un espresso are de doua ori mai putina cofeina decat aceeasi cantitate de cafea. Diferenta intre o cafea la filtru si un espresso consta in modul de preparare: cafeaua este fiarta cu ajutorul aburului, care iese cu o presiune precisa, intre 9 si 10 atmosfere.
Cafeaua obisnuita este fiarta prin amestec cu apa clocotita (la filtru sau la ibric). Pentru espresso se folosesc cele mai bune sortimente de cafea, iar acesta se serveste, de catre cunoscatori, fara zahar sau lapte.
– Cappucino: este o combinatie de espresso cu spuma de lapte (spuma de lapte e obtinuta adesea tot cu aparatul cu care se face espresso – acesta, de cele mai multe ori, are o iesire speciala pentru abur; acest abur este ejectat intr-un vas cu lapte, care, astfel, face spuma).
– Caffe latte: este un espresso in care se adauga de cel putin doua ori mai mult lapte.
– Cafea mocha: cafeaua se prepara tot ca un espresso si se adauga lapte, iar apoi pe deasupra se rade un patratel de ciocolata.
– Cafea macchiato: la espresso se adauga spuma de lapte si caramel (sau numai una dintre cele doua, depinzand de cafeneaua in care este servita aceasta specialitate).
– Coretto: un espresso ceva mai tare, pentru ca este servit cu cateva picaturi de lichior (de menta, de cirese, de cafea).