Cele mai reci si mai intunecate luni ale anului ofera posibilitati de revitalizare a corpului si relaxare a mintii intr-un mod simplu si placut.

Incepe cea mai rece perioada a anului si o anumita letargie pare inevitabila . Pentru multi oameni, orele inactiv ale iernii sunt sinonime cu linistea si sunt adesea nuantate cu o plictiseala care se limiteaza la deznadejde.

Cu toate acestea, temperaturile scazute si zilele scurte au si multe aspecte pozitive. Iarna poate fi o scuza buna pentru a avea grija de tine mai mult ca niciodata si pentru a te bucura de o multitudine de activitati care nici macar nu sunt luate in considerare la caldura.

In general, in aceste luni petreci mai mult timp acasa si iesi mult mai putin, ceea ce ofera si avantajele sale. Fara a face mari cheltuieli sau efort, te poti bucura de momente de iarna foarte placute , in repaus dar si in ocazii active si stimulatoare, pentru a capata vitalitate.

Simplul fapt de a te simti bine atunci cand mediul este mai riguros creste increderea in sine si invata cum sa profiti la maximum de fiecare situatie.

1. Bucurati-va de soare

Chiar daca este frig, poti sa fii afara si sa te bucuri de caldura razelor soarelui, care sunt o sursa de bunastare si bucurie . Interesant este ca vara avem tendinta de a exagera cu expunerea la soare, iar iarna avem tendinta sa uitam de asta aproape complet.

Fie pe o terasa de acasa, pe strada sau la tara, aproximativ 15-20 de minute de soare pe maini sau pe fata , folosind o crema de protectie adecvata daca este necesar, poate avea efecte foarte benefice.

In primul rand pentru ca imbunatatesc starea de spirit si par sa aiba un efect sedativ asupra terminatiilor nervoase din piele, dar si pentru ca ajuta la sintetizarea vitaminei D , care la randul ei ajuta la absorbtia calciului.

In plus, amelioreaza unele afectiuni dermatologice precum acneea, eczema seboreica sau psoriazisul. De fapt, plaja este recomandata ca remediu terapeutic.

2. Pregatiti o supa de ceapa

Aceasta reteta universala a gastronomiei franceze este o optiune foarte potrivita pentru rigorile iernii.

Nu trebuie sa uitam ca ceapa este bogata in quercetina , un puternic antioxidant si antihistaminic, si ca exercita un anumit efect diuretic, precum si aseptic si fluidizant . Aceste proprietati il fac foarte recomandat pentru racelile incipiente de iarna. Supa de ceapa este, de asemenea, un preparat bun pentru persoanele cu hipertensiune arteriala sau hipercolesterolemie .

O sugestie pentru a savura aceasta supa fara a dezechilibra dieta este sa o pregatim prajind o ceapa tocata marunt in putin ulei de masline, adaugand bulion natural de legume si lasand-o la fiert aproximativ 15-20 de minute. Se trece apoi prin blender si se asezoneaza cu o lingura de susan prajit .

Rezultatul este o supa delicioasa, usoara si reconfortanta , care poate fi folosita ca bulion purificator pentru cateva zile sau ca aperitiv pentru cine improvizate.

3. Inventeaza un rasfat dulce… si sanatos

A fi realist, ceva ce simti ca atunci cand vremea rece se strange si trebuie sa fii acasa este sa gustati ceva dulce . Este o placere imediata care incanta si care uneori nu este doar dorita, ci si se simte foarte bine .

Este clar ca alimentele zaharoase nu trebuie abuzate dar daca sunt facute in casa poti controla cantitatea de zahar, tipul de grasime, textura… Pe scurt, fiecare persoana isi poate inventa propriul dulce, iar asta mai poate . fii o placere .

Pentru a face din acesta un produs sanatos, trebuie sa fii atent la doza de zahar si sa incerci sa folosesti ulei de masline virgin ca grasime. O resursa infailibila este includerea fructelor.

De exemplu, un mar copt poate fi transformat intr-o delicatesa daca, cu cateva minute inainte de a se termina de gatit in cuptor, se umple cu 15-20 g de ciocolata neagra rasa amestecata cu cateva alune tocate . Delicios, tentant si sanatos.

4. Incepeti sa consumati legume

Exista legume proaspete de iarna care sunt usor de preparat si accesibile si care merita consumate pentru toate proprietatile lor.

Unul dintre ele este broccoli, cu proprietati anticancerigene . Foarte vitaminic, ofera un numar bun de antioxidanti si o doza notabila de fibre. Acelasi lucru se poate spune si despre spanac sau smog elvetian . Toate au un gust delicios daca sunt consumate pur si simplu fierte si asezonate cu un ulei de masline bun. Este un preparat fierbinte, usor si mult mai hranitor si digestiv decat salatele in punga de plastic.

5. Pregateste o cina pentru prieteni

Pandemia si ritmul rapid de viata fac ca mesele acasa cu prietenii sa fie din ce in ce mai putin dese, desi daca situatia o permite si se iau masurile de precautie cuvenite, gatitul acasa pentru prieteni este in continuare o optiune.

Iarna este perfecta pentru a pregati o cina reconfortanta pentru prietenii preferati, pentru a scoate cele mai bune vesela si pentru a oferi un mediu cald, sigur si prietenos .

O sugestie pentru o cina usoara si reusita : crema de morcovi si dovleac, papillote de merluciu cu sos roquefort si salata de fructe cu ciocolata. Cateva fasii de paine artizanala pentru a gusta un ulei de masline virgin bun este un inceput usor care ii lasa fericiti pe toata lumea.

6. Fa baie cu uleiuri esentiale

La sfarsitul unei zile agitate, o baie fierbinte poate fi cel mai bun ragaz. Actioneaza ca un excelent relaxant si decontractant muscular si , de asemenea, ajuta la calmarea mintii si la pregatirea pentru somn.

Umpleti cada cu apa fierbinte , fara sa va ardeti, si scufundati-va incet cu placere. Daca adaugati cateva picaturi de uleiuri esentiale (lavanda sau neroli, de exemplu), baia poate fi si mai reconfortanta si poate oferi un balsam pielii . Inainte de a intra in cada, amestecati apa cu mainile, astfel incat sa se amestece bine. Incercati, totusi, ca apa sa nu va intre in ochi deoarece uleiurile esentiale i-ar putea irita.

Nu este indicat sa prelungiti baia mai mult de cincisprezece sau douazeci de minute, dupa care ar putea fi contraproductiva si sa lase o senzatie de laxitate.

Inainte de a iesi din baie, un jet de apa rece pe picioare reactiveaza circulatia . Ramane doar sa te infasori intr-un prosop mare si sa bati usor deasupra, fara sa freci energic , pentru a pastra putin ulei pe piele.

7. Bucurati-va de muzica clasica

Nu este un subiect: muzica poate avea efecte pozitive asupra sanatatii . Se stie ca in functie de ce fel de melodie, ritm sau instrument se aude, psihicul si organismul reactioneaza intr-un fel sau altul. O idee excelenta este sa te intinzi confortabil pe canapea de acasa si sa asculti cateva minute de muzica clasica, fara sa faci altceva.

Exista autori care au atribuit un efect benefic compozitiilor lui Mozart . Potrivit unor studii, muzica lui Mozart are un efect pozitiv asupra creierului , dispozitiei, naturii gandurilor si chiar asupra proceselor fiziologice. De fapt, este unul dintre cei mai folositi compozitori in muzicoterapie. Dar aceasta este o problema controversata.

Desigur, fiecare persoana poate alege autorul care ii place cel mai mult . Doar da-i vibratii bune.

8. Scrie

Potrivit specialistilor, scrisul poate fi la fel de satisfacator si terapeutic ca si vorbirea .

Ceva la fel de simplu ca sa notezi ceea ce iti doresti, proiectele pe care vrei sa le dezvolti in curand sau poate ceea ce nu-ti place, poate fi mai clarificator decat multe ore de reflectie si chiar cateva conversatii. In acelasi mod, scrierea lasand imaginatia sa scape , poate creand o poveste fictiva, poate fi un exercitiu la fel de fascinant pentru neuroni precum cel mai bun dintre jocuri.

Fiecare poate scrie ce vrea , de mana sau tastand in fata ecranului unui computer. In multe cazuri este surprinzator si foarte revelator . Un mediu linistit si ceva timp este tot ce este nevoie.

9. Bea o cana de ciocolata calda

O ceasca de ciocolata calda poate fi gustarea perfecta intr-o dupa-amiaza gri sau ingredientul vedeta al unui mic dejun de duminica in pijamale. Nu este nevoie de mari motivatii pentru a-ti oferi aceasta placere si nici nu exista remuscari .

Ciocolata de calitate nu este doar o simpla rasfat care tenteaza; ofera organismului minerale precum potasiu, magneziu sau calciu; antioxidanti precum catechinele; diverse substante care imbunatatesc starea de spirit , cum ar fi feniletilamina etc. Bineinteles ca are energia lui, dar pentru a te bucura de ea nu ai nevoie de exces.

O reteta buna de preparat acasa este aceasta: 250 ml lapte semi-degresat, 30-35 g ciocolata neagra, o lingurita de cacao pura si un praf de amidon de porumb. Va fi aproximativ 300-400 de calorii, dar este un aliment si nu o bautura .

10. Fa exercitii

Petrecem ore si ore stand sau in pozitii nesanatoase. Retineti doar numarul tot mai mare de persoane cu probleme de spate.

O modalitate buna de a atenua aceasta realitate este sa petreci putin timp facand cateva intinderi simple. Tot ce ai nevoie sunt haine confortabile si putin spatiu .

O intindere improvizata consta in a sta pe degetele de la picioare cu bratele in sus , intinderea intregului trunchi, in timp ce mergi cateva secunde. Un altul consta in culcarea cu fata in sus pe podea si cu ambele brate prinzand ambele picioare impreuna indoite spre piept , astfel incat tensiunea sa fie eliberata in partea inferioara a coloanei vertebrale.

Exista multe exercitii posibile. Simpla intindere pe care corpul o realizeaza instinctiv atunci cand se intinde este o modalitate de a incepe.

11. Planifica o iesire sau o excursie

Poate ca vacantele sunt departe sau banii sunt putini, dar asta nu inseamna ca trebuie sa incetezi sa faci planuri. Cand urmeaza o iarna intreaga, rasfoitul cartilor si publicatiilor de calatorie sau navigarea pe internet poate servi la aprinderea unei iluzii.

Gandurile pozitive ne cresc beta- endorfinele si, prin urmare, contribuie la ingrijirea sanatatii. Planificarea este una dintre cele mai eficiente arme impotriva descurajarii.

Nici macar nu este necesar sa planificati o calatorie mare: plecarea poate fi pentru o singura zi . Trebuie doar sa fii putin curios. Probabil ca foarte aproape de casa exista locuri interesante de vizitat.

12. Viziteaza un muzeu

Cand frigul se inrautateste si ai timp liber, vrei sa te strangi in casa pentru a te cufunda intr-o alta realitate . Nu numai cinematograful si teatrul indeplinesc aceste cerinte. De asemenea, muzeele.

Interesant este ca atunci cand calatoriti in alte locuri, vizitarea muzeelor ​​este aproape garantata. Cu toate acestea, rar ne trece prin minte sa mergem la unul in oras . O vizita linistita la un muzeu atractiv (de arta, istorie, stiinta…) poate fi o placere stimulatoare si imbogatitoare.

Este adevarat ca nu este acelasi lucru cu a merge la cinema, ca muzeul necesita ceva „munca” , dar poate fi o activitate foarte plina de satisfactii. Tot ce trebuie sa faceti este sa alegeti un muzeu care sa va atraga si, daca doriti, sa aflati putin dinainte despre ceea ce veti vedea. Uneori, aceste muzee programeaza expozitii temporare .

Si, desigur, nu este necesar sa fii insotit sau insotit. O vizita la un muzeu singura poate deveni o experienta foarte buna si o mica aventura de iarna.

13. Arunca obiectele inutile

Toti facem. Insistam sa salvam obiecte pe care nu le vom folosi niciodata si care totusi ocupa spatiu pretios in casa noastra. Sau si mai rau: pastram obiecte pe care nu le vom folosi niciodata si care ne aduc si amintiri proaste , sau care pur si simplu ne fac nostalgici.

De asemenea, stocam inutil obiecte care ar putea fi utile altor persoane . Printre ele haine, droguri, carti, obiecte decorative, cadouri uitate etc.

Una dintre cele mai pline de satisfactii este sa scapi de inutil. Se castiga spatiu acasa si, de asemenea, in cap . Mai ales daca sunt obiecte dintr-un trecut care nu mai conteaza.

Tragerea este intr-un anumit fel de a comanda, iar comanda este intr-un anumit fel de a armoniza. Acum ca petreci mai mult timp acasa pare a fi un moment bun pentru asta.

Un mediu ordonat (fara a cadea nici la o extrema) mareste fara indoiala calitatea vietii si ajuta la economisirea de timp . Unii oameni au o regula ca, daca o carte noua sau un articol de imbracaminte, de exemplu, le intra in casa, este doar cu conditia sa scape de o carte sau articol de imbracaminte vechi. Mai mult spatiu gol, atat in ​​jurul, cat si in propria minte (reducerea gandurilor agitate), ne face mai deschisi si receptivi la noi posibilitati. Implinirea nu consta in acumularea de bunuri (nici experiente) ci in a alege bine .

14. Luati medicamente naturale pentru intarirea sistemului imunitar

Nu sunt medicamente si nici nu trebuie sa se astepte la miracole de la ele, dar exista substante vegetale care pot ajuta la prevenirea racelilor de iarna.

  • Propolis. Este facut de albine pentru a acoperi peretii stupului lor pentru a-l mentine liber de bacterii si microorganisme patogene. De aici proprietatile sale antibacteriene si antivirale . Vine sub forma de extract lichid, spray oral si tablete.
  • Echinacea. Considerata marea planta protectoare a sistemului imunitar, poate preveni racelile, gripa, bronsita si un numar mare de infectii. Sunt indicate pana la 4 comprimate de 400 sau 500 mg pe zi. Sau 20-40 de picaturi de extract fluid de doua ori pe zi, inainte de mese, diluate in apa sau suc.
  • Cimbru. Ea exercita un efect antiseptic dovedit asupra tractului respirator , care inhiba dezvoltarea infectiilor. Este foarte eficient impotriva racelilor cu tuse iritativa si in cazuri de sinuzita, faringita si bronsita . Se ia de obicei sub forma de infuzie, singur sau combinat cu alte plante care ii sporesc efectele, precum nalba, lichenul de Islanda, mullein, patlagina, roza soarelui sau iarba cantaretilor. Infuzia se lasa sa stea cinci minute.
  • Suc de lamaie si miere. Sucul de lamaie si cateva picaturi de miere se toarna in apa fierbinte. Bautura are o aroma foarte placuta si actioneaza ca un remediu la domiciliu eficient atunci cand suferiti de faringita, dureri in gat sau raceli in general .
  • Ghimbir. Puterea sa calorica este foarte utila in raceli si gripa . Se prepara o infuzie cu o lingurita de radacina uscata la un pahar de apa, adaugand sucul de la o jumatate de lamaie pentru a spori efectul acesteia.

15. Imbunatatiti circulatia sangelui

Cand caldura radiatoarelor, o viata mai sedentara si imbracamintea calda tind sa ingreuneze, unele recomandari ajuta sangele sa circule mai fluid.

  • Evitati imbracamintea stramta. Blugii stramti si alte haine similare sunt inamici directi ai circulatiei venoase sanatoase. Nu este vorba doar ca picioarele nu sunt comprimate, ci si despre eliberarea bazinului de haine prea stramte.
  • Nu sosetelor apasatoare. Este important ca sosetele clasice sa fie moi si adaptabile. Exista multe modele pe piata care tin cont de acest lucru.
  • Incalzire moderata. Este obisnuit ca incalzitoarele sa mentina o temperatura foarte ridicata in spatiile inchise iarna. Caldura este unul dintre cei mai periculosi dusmani ai circulatiei bune. Este de preferat sa purtati imbracaminte calda decat sa mentineti o temperatura ambientala prea ridicata.
  • Fii atent la tocuri. Utilizarea prelungita a tocurilor inalte impiedica circulatia sangelui, printre alte efecte negative.
  • Schimbati postura. Este inutil sa porti imbracaminte perfecta daca stai multe ore in picioare sau asezat. Incercati sa evitati sa ramaneti static.
  • Picioarele sus pentru a dormi. Aceasta este o resursa usoara si foarte eficienta pentru imbunatatirea circulatiei. Este vorba despre ridicarea piciorului patului cu 1 sau 2 cm. Aceasta mica denivelare faciliteaza circulatia in timpul odihnei nocturne.
  • Stati departe de sursele de caldura. Odata cu temperaturile scazute exista tentatia de a te apropia de o soba, un semineu aprins etc. In acelasi fel, este necesar sa evitati epilarea prea fierbinte si chiar unele tratamente cu alge sau noroi prea fierbinti pe picioare.
  • Miscare. In cele din urma, amintiti-va ca cel mai bun tratament este exercitiile fizice regulate. Mersul pe jos in fiecare zi aproximativ 30-40 de minute este recomandat chiar daca faci ceva sport in timpul saptamanii.

16. Iesi la o plimbare in munti

Nu este deloc intelept sa mergeti la plimbare pe munte iarna daca va imbracati corespunzator . Dimpotriva, frigul isi inmulteste beneficiile deoarece imbunatateste circulatia (ca urmare a vasoconstrictiei de la suprafata pielii), accelereaza metabolismul muscular (activeaza mai multe fibre musculare rosii, care functioneaza aerob) si ajuta la arderea grasimilor .

Toate acestea fara a transpira sau a bea mult , pentru ca soarele nu mai este o pacoste ca vara, ci o placere.

Aerul proaspat revitalizeaza iar frigul ajuta la scaparea senzatiei de amorteala . Corpul este exercitat, mintea se linisteste si este stimulata gandirea meditativa, reflexiva, poetica si spirituala. Mersul pe jos ajuta, de asemenea, la recuperarea si imbunatatirea respiratiei profunde .