Transformarea societatii romane intr-una de consum intens, stresul zilnic, alimentatia bogata in fast-food si saraca in fructe si legume proaspete, lipsa efortului fizic de orice fel, a schimbat destul de mult patologia digestiva in ceea ce priveste frecventa, varsta de aparitie si severitatea afectiunilor – in special a celor functionale si metabolice.

 

Astfel, obezitatea, steatoza hepatica, intestinul iritabil, dispepsiile functionale sunt doar cateva din bolile digestive foarte frecvente la varste din ce in ce mai tinere, inclusAi grija de ficatul tauiv la copil.

Pe langa acestea, infectiile virale cu virusurile hepatitice B si C, dobandite cel mai frecvent inainte de 89, devin acum hepatite cronice ce necesita tratament specific, aducand Romania in randul tarilor cu frecventa mare a acestor boli grave. In plus, datorita migratiei anumitor populatii spre tara noastra, in ultimii ani a aparut si hepatita virala E, apanajul pana nu demult a tarilor asiatice – afectiune cu potential grav, mai ales la gravide.

Steatoza hepatica reprezinta incarcarea cu grasimi a celulelor hepatice, fiind favorizata de consumul de alcool, cresterea in greutate, diabetul zaharat, hipertrigliceridemia ( cresterea concentratiei anumitor grasimi in sange) si o serie de alte afectiuni ( rezectii intestinale, administrare indelungata de corticoizi sau estrogeni, unele boli genetice cu deficit de metabolizare a grasimilor).

Problemele majore ale steatozei nu sunt simptomele, care de obicei lipsesc, ci faptul ca la un procent de pacienti, in special cei care consuma alcool, poate evolua la ciroza hepatica si faptul ca, la o parte din pacienti, steatoza face parte din asa-numitul sindrom metabolic ce include hipertensiunea arteriala, diabetul zaharat, acidul uric crescut si care duce la un risc cardiovascular crescut (posibilitatea de a face pe parcursul vietii angina pectorala, infarct miocardic sau accident vascular creste).

Cum in ultimii ani in Romania, procentul de persoane cu surplus ponderal sau diabet este in continua crestere si de la varste din ce in ce mai tinere (sub 30-40 de ani), ar trebui sa consideram steatoza hepatica drept o afectiune de luat in serios, mai ales ca tratamentul sau consta de fapt in tratarea cauzelor ce au dus la steatoza, medicatia hepatoprotectoare fiind doar un adjuvant.
 
Uneori, pacientii depistati ecografic cu steatoza hepatica prezinta valori ale transaminazelor (TGP, TGO) crescute. Medicul recomanda atunci efectuarea markerilor pentru depistarea eventualelor virusuri hepatitice (AgHBs, antiVHC) si nu de putine ori, acestia sunt pozitivi pentru una sau alta sau chiar ambele. Hepatitele cronice cu virus B ci C, mai ales formele cu transaminaze crescute, necesita tratament specific cu derivate de Interferon si Lamividina, respectiv Ribavirina, pe langa regim igieno-dietetic.

Exista situatii in care, la acelasi pacient, se suprapun mai multi factori de agresiune hepatica:  steatoza, alcoolul, virus hepatitic, afectarea celulelor hepatice fiind mult mai rapida si severa decat in cazurile in care exista doar un singur factor agresiv. Cum in Romania, din nefericire, tipurile de virusuri hepatitice B si C sunt destul de rezistente la tratamentul specific, importanta preventiei infectarii este maxima si trebuie cunoscuta de toata lumea.

Caile de transmitere cele mai frecvente pentru aceste virusuri sunt: sangele si produsele de sange (contaminarea se poate face prin injectii, tatuare, interventii stomatologice, transfuzii de sange, administrarea drogurilor), sexul neprotejat cu o persoana infectata si transmiterea de la mama infectata la fat in momentul nasterii.

Hepatita virala Eeste o forma de „import” in Romania, fiind adusa de populatia asiatica. Este o forma de hepatita acuta relativ asemanatoare hepatitei virale A, binecunoscuta la noi. Modul de transmitere este similar, prin maini murdare. Cel mai frecvent se manifesta prin oboseala, dureri musculare si abdominale, greata, varsaturi, icter si urina inchisa la culoare.

Tratamentul se efectueaza in sectia de boli infectioase si consta din hepatoprotectoare. Din fericire, nu cronicizeaza, la fel ca si hepatita A, insa nu exista inca un vaccin impotriva acestei hepatite tip E, acest lucru fiind important mai ales la gravide, unde poate precipita o forma grava, chiar cu potential mortal.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here