Noi consideram fructele ca fiind acele produse vegetale care au gust dulce, dar fructele sunt, de fapt, partile plantelor care contin semintele. Avocado, rosiile, dovleceii, vinetele, castravetii sunt clasificate de fapt de botanisti drept fructe, nu legume.

Toate fructele cresc deasupra solului, in copaci, pe lujeri sau in tufe. Fructele care cresc cel mai aproape de ecuator, bananele, smochinele, curmalele, au o concentratie mai mare de zahar natural si sunt mult mai dulci decat cele cultivate in zonele temperate, deoarece sunt expuse mai mult la soare in timp ce cresc. Din acelasi motiv, unele parti ale aceluiasi fruct sunt mai dulci decat altele. Partea de la varf a unei portocale este mai dulce decat cea de la baza, deoarece este expusa mai mult la soare.

Cea mai buna metoda de a va hrani bebelusul cu fructe este sa luati de la frigider un fruct intreg, netaiat, proaspat si copt, sa il spalati, sa il curatati si sa il pasati, dupa care i-l serviti imediat. Pentru bebelusii mai maricei, curatati-l taiati-l cubulete si serviti-l imediat ca aperitiv.

Asigurati-va ca fructul este foarte moale si copt, pentru a preintampina sufocarea. Reduceti la minim cantitatea de timp in care fructul este expus la aerul cald al camerei si la lumina, pentru a beneficia cat mai mult de cantitatea de substante hranitoare, mai ales de vitamina C, foarte instabila. Aduceti fructul din coaja sa in stomacul bebelusului cat mia rapid posibil.

Alegerea fructelor proaspete

Cumparati fructe vandute ca atare, nu impachetate in plastic, pentru a putea examina cu atentie fiecare bucata. In general, pe ele nu ar trebui sa existe zgarieturi, pamant, taieturi in coaja si nu ar trebui sa aiba un miros neplacut. Un fruct nu se evalueaza neaparat dupa culoare. Culoarea este, uneori, importanta, iar alteori nu inseamna mare lucru.

Cumparati fructe care au inceput sa se coaca putin in magazin, pentru a va asigura ca acestea se vor coace bine. Fructele ar trebui sa fie compacte, dar nu excesiv de tari. Mirositi fructele, daca miros usor dulce, acesta este un semn ca au inceput sa se coaca. Nu cumparati fructe prea coapte chiar daca sunt mai ieftine, unele parti din ele sunt deja necomestibile.

Totul este ca fructele sa fie coapte

Fructele pe care le consumam trebuie sa fie coapte. Nu vom lasa broccoli sa se coaca, insa vom lasa, pe de alta parte toate fructele la copt. Majoritatea fructelor cultivate industrial sunt aduse in supermarket tari si necoapte. Daca nu s-au copt in totalitate pe rafturi, trebuie sa le lasati sa se coaca acasa.

Unele fructe cum ar fi bananele, se vor coace indiferent cat de verzi sunt. Insa unele fructe nu se vor coace niciodata. Eu am cumparat cateva bucati de avocado care nu s-au copt deloc, au ramas tari saptamani la rand si a trebuit sa le arunc. Atunci, nu am stiut ca trebuie sa le las sa se coaca la temperatura camerei, nu la frigider.

Dispozitive pentru coacerea fructelor

Exista si un astfel de dispozitiv pentru coacerea fructelor, care nu este altceva decat un bol de plastic cu gaurele. Daca utilizati unul, curatati-l pentru a indeparta bacteriile invizibile sau murdaria, care pot fi transmise de la un lot de fructe la altul.

Depozitarea fructelor

Fructele trebuie pastrate netaiate pana le consumati. Daca fructele au fost taiate, pastrati-le infasurate strans pentru a preveni expunerea la aer. Cele mai multe fructe coapte trebuie pastrate la rece si la umiditate mare, asadar, infasurati-le in plastic sau puneti-le in sertarul pentru legume din  frigider, ferindu-le de aerul foarte uscat care circula in frigider.

Nu pastrati fructele coapte la lumina, mai ales direct expuse la razele soarelui. Lumina distruge vitamina C, prin urmare, fructele coapte trebuie mentinute intr-un loc intunecat.