Multa lume considera ca un compliment, oricat de gratuit ar parea, este mai degraba o linguseala si ca, in mod normal, nu ai nevoie de incurajari ca sa stii cu cine esti si nu ai nevoie ca cineva sa iti spuna asta.
Din pacate sunt inca multi parinti care vad altfel lucrurile, privandu-si copiii de niste repere esentiale evolutiei lor interioare, intaririi stimei de sine si increderii in fortele proprii.

Care e sensul incurajarii si la ce ajuta ea?

Cu totii suntem fiinte sociale, ceea ce inseamna ca existam raportandu-ne la ceilalti. In lipsa de repere pozitive, dipsonibilitatea de a ne dezvolta dispare. Daca nu stim cum e bine, ce am facut deosebit si ce anume putem face in continuare, dimpotriva, stim doar ceea ce e rau, tendinta e de a face tot mai putin, pentru a gresi tot mai putin, ajungand la lipsa de initiativa.

Incurajarea naste legaturi puternice intre cei implicati. O relatie deschisa intre un parinte si copilul sau, bazata pe incredere si incurajare, va reduce semnificativ riscul aparitiei unor eventuale probleme. Mai mult decat o pot face pedepsele sau observatiile negative.
Daca simti ca nu ai suficienta incurajare, ca esti debusolata de multe ori, lipsita de raspunsurile care sa iti arate solutia corecta, nu ezita sa intrebi in jurul tau. Chiar daca nu se asteapta la o astfel de reactie din partea ta, cu siguranta intrebarea ta isi va gasi raspunsul.

Trebuie sa fii constienta ca nimeni nu e perfect si oricine greseste. Nu-ti fie teama sa intrebi, sa afli ceea ce te depaseste. Cei din jurul tau trebuie sa te ajute, sa te incurajeze, sa te sustina. Ai incredere in propriile forte, fii curioasa, cerceteaza si vei fi recompensata. Trebuie sa primesti in schimb o vorba frumoasa.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here