Mergi descult acasa? Sau porti papuci? S-ar putea spune ca de-a lungul timpului s-a pierdut obiceiul de a merge descult in casele noastre din cauza, printre alte motive, faptului ca incaltamintea ne protejeaza de impactul cu solul, de deteriorarea pielii, de murdarie, de frig etc. . Dar… este bun pentru sanatatea noastra podiatrica?

In continuare, expunem cateva dintre avantajele mersului descult in diferitele etape ale vietii noastre:

Stimuleaza muschii piciorului

Mersul descult acasa este recomandat deoarece evitam presiunea pe care o provoaca de obicei incaltamintea si umiditatea care se genereaza in picior. Acest obicei va stimula si va lucra acei muschi care sunt anulati sau atrofiati din cauza utilizarii continue a incaltamintei.

Reduce stresul

In picior exista multe terminatii nervoase si este foarte recomandat ca planta noastra sa aiba contact direct cu solul pentru a elibera stresul, intarind sistemul nervos. Talpa piciorului nu trebuie izolata in mod continuu de o talpa de pantof, deoarece idealul ar fi sa existe acea conexiune zilnica talpa-sol. Totusi, daca nu avem aceasta posibilitate, este bine sa o facem acasa.

Ajuta in dezvoltarea cognitiva a bebelusilor

Daca vorbim despre cei mici, mersul descult in primele luni de viata este foarte important pentru dezvoltarea cognitiva a copiilor. Prin picioare capteaza informatii din lumea exterioara. Din acest motiv, este indicat sa-i lasati sa mearga desculti pe diferite suprafete si sa nu-si acopere picioarele pe tot parcursul zilei.

Elimina tensiunea musculara din picioarele varstnicilor

Pentru persoanele in varsta, mersul descult este, de asemenea, benefic, deoarece poate reduce sau elimina tensiunea din muschii piciorului, generata de petrecerea ore in sir.

Imbunatateste circulatia sangelui

Mersul descult imbunatateste circulatia sangelui, deoarece muschii sunt in contact cu diferite suprafete precum iarba, pamantul etc. 

Ne scoatem pantofii cand ajungem acasa?

Ca o curiozitate, este de mentionat ca a-ti lasa pantofii la usa casei este un obicei foarte sanatos, cu exceptia cazurilor exceptionale. Daca nu esti inca dintre cei care iti scot pantofii de strada cand ajungi acasa, te invitam sa faci asta pentru sanatatea si igiena oamenilor si a locuintei.

In 2012, o echipa de psihologi de la Universitatea din Kansas, a realizat un studiu in care sustin ca pantoful ar putea fi o radiografie a personalitatii fiecarei persoane. Exista dovezi empirice ca pantofii sunt o sursa excelenta de informatii pentru a sti cum este o persoana, deoarece, datorita lor, este posibil sa se estimeze varsta persoanei, sexul, nivelul veniturilor si chiar nivelul de anxietate al persoanei.

Cu toate acestea, ceea ce nu stiam pana acum cativa ani este ca pantofii poarta mult mai mult decat aceste informatii. Un studiu a aratat ca, dupa doua saptamani de purtare a pantofilor pe strada, mai mult de 420.000 de BACTERII pot fi gasite IN TALPA. Oamenii de stiinta, dupa ce au analizat pantofii, au studiat si viteza de transfer a acestor bacterii care apare atunci cand pasim pe podeaua casei. Rezultatele au relevat ca intre 90% si 99% sunt depuse. Prin urmare, probabilitatea ca noi sa ne infectam este mica, dar daca copiii mici locuiesc acasa, sansele cresc pentru ei.

Evitati sa mergeti descult in spatiile publice

Mersul descult in casa noastra sau pe anumite suprafete precum nisipul de plaja sau iarba este pozitiv pentru sanatatea noastra podiatrica. Totusi, trebuie sa avem in vedere ca trebuie sa ne protejam picioarele in spatiile publice, in special in facilitati sportive precum sali de sport, vestiare sau piscine. In locuri ca acestea se recomanda folosirea porcilor pentru a evita raspandirea ciupercilor, papiloamelor sau a oricarei infectii care se contracta prin simplu contact.

Importanta hidratarii

Mersul descult are multe beneficii, dar ar trebui sa fii atent si la alte aspecte pentru a evita eventualele probleme. Doua dintre ele sunt igiena si hidratarea. Cand mergem fara incaltaminte, suntem in contact direct cu solul si, prin urmare, cu murdaria si microbii. Prin urmare, este foarte important sa urmati o rutina zilnica de curatare. Subliniati ca o buna hidratare va fi esentiala, deoarece exista posibilitatea ca acestea sa se usuce si sa se deshidrateze. Pentru a face acest lucru, va recomandam utilizarea unor creme podiatrice specifice. In acest link, gasiti un articol despre picioarele uscate, importanta hidratarii lor si cateva sfaturi pentru a face acest lucru.

De ce ar trebui sa avem grija de picioarele noastre?

Sanatatea picioarelor este mai importanta decat credem si de multe ori nu o luam in considerare asa cum ar trebui

Ingrijirea picioarelor noastre este ceva ce nu avem in rutina noastra, nu ii acordam suficienta importanta si asta poate declansa alte patologii in alte parti ale corpului precum picioarele, spatele sau soldurile. De aceea trebuie sa tratam la timp disconfortul pe care il avem, un pas rau etc.

Oricum ar fi, mersul la un podolog, chiar si la un control, este indicat pentru a avea cea mai buna sanatate a picioarelor si cu atat mai mult daca practici orice tip de exercitiu. De ce? Pentru ca in momentul antrenamentului se genereaza o suprasolicitare la nivelul picioarelor care poate provoca rani, si de aceea este necesara vizitarea de rutina a profesionistilor.

Multe dintre patologiile cauzate de sanatatea podiatrica precara se datoreaza unui pas prost care nu a fost depistat la timp sau pentru ca nu ne-am dat seama la momentul respectiv ca ceva nu este in regula: postura proasta, stat prea mult in picioare, purtarea calcaielor, efectuarea de exercitii fizice proaste. conditii…

In fata acestui tip de probleme, in afara de a merge la podolog, putem folosi branturi personalizate care ne vor imbunatati amprenta si ne vor ajuta sa imbunatatim postura .

In general, cateva sfaturi pe care le putem urma pentru a avea grija de sanatatea podiatrica sunt:

  • Verificati-ne zilnic picioarele pentru a verifica daca sunt corecte, adica daca au vreo vezicule, vreo inflamatie, daca ne doare cand calcam pe el sau cand exercitam forta…
  • Spalati-le cu grija si uscati-le bine pentru a evita aparitia ciupercilor si a altor probleme cauzate de igiena precara. De asemenea, este important sa le hidratati dupa spalare.
  • Purtati pantofii potriviti pentru fiecare moment, nu faceti exercitii cu pantofi care nu sunt potriviti si aveti grija sa nu purtati tocuri inalte mult timp.
  • Protejati-i de frig si caldura cu pantofi care nu sunt stransi si cu sosete de buna calitate, astfel incat sa respire bine.

Daca urmati aceste sfaturi si, de asemenea, vizitati medicul podiatru in mod obisnuit si ca preventie, veti obtine o sanatate buna a piciorului si veti evita ranile viitoare si alte probleme patologice .