beneficii prune

Prunele sunt benefice pentru sanatate, atat consumate proaspete, cat si sub forma deshidratata (uscate), fiind o sursa bogata de minerale, fibre, vitamine si antioxidanti. Fiindcă sunt în plin sezon şi sunt printre cele mai populare fructe în România, astăzi vorbim despre prune şi beneficiile lor. Ca orice alt fruct, sunt pline de vitamine.

Un studiu publicat in Archives of Ophtalmology arata ca prunele, asemenea altor fructe, te protejeaza de degenerarea maculara cauzata de imbatranire, motivul principal pentru care seniorii isi pierd vederea. Studiul citat de publicatia de specialitate a fost realizat pe 110.000 de femei si barbati, iar cercetatorii au evaluat efectul consumului de fructe si legume – fructele, inclusiv prunele, au fost corelate cu o incidenta mai mica a degenerarii maculare.

Prunele conţin importante cantităţi de sodiu, potasiu, fier, magneziu, mangan, seleniu, cupru şi vitaminele A, E, B şi C. De asemenea, foarte importanţi sunt acizii organici specifici – betacarotenul, substanţele pectice şi, nu în ultimul rând, micile cantităţi de acid oxalic şi fumaric.

Prunele sunt sărace în calorii, ceea ce înseamnă că sunt benefice dietei tale. Fiecare prună conţine 30 de calorii, adică 1,5% din caloriile recomandate pentru fiecare zi pentru o dietă bazată pe 2.000 de calorii pe zi. Poţi să arzi caloriile din prune foarte uşor: înotând 4-5 minute elimini 30 de calorii.

Avand un continut ridicat in antioxidanti, prunele lupta impotriva stresului oxidativ, inhiband evolutia aterosclerozei (boala manifestata prin depunerea grasimilor in peretii vaselor mari).

Prunele furnizeaza si complexul de vitamine B (niacina, vitamina B 6 si acid pantotenic), importante pentru metabolizarea carbohidratilor, proteinelor si grasimilor. Vitamina K din prune contribuie la functia de coagulare a sangelui si in metabolizarea osoasa. Unele studii de specialitate au descoperit ca aportul suplimentar de vitamina K reduce riscul de aparitie a bolii Alzheimer.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here