Venele sunt vase care conduc sangele sarac in oxigen de la organe si tesuturi catre inima si plamani unde va fi reoxigenat. Se impart in vene profunde si superficiale (situate sub piele, pe care le vedem).
Spre deosebire de circulatia sangelui in artere, care se produce activ, ca urmare a actiunii de pompa a inimii, intoarcerea sangelui prin sistemul venos se produce pasiv, fiind facilitata de contractia musculaturii de la nivelul mainilor si picioarelor.
Deasemenea venele, si in special cele de la nivelul picioarelor sunt prevazute cu valvule in interiorul lor, care sunt indispensabile unei circulatii unidirectionale antigravitationale. Absenta sau lezarea acestora constituie un factor favorizant pentru aparitia varicelor.
In plus circulatia sangelui in vene se face la un nivel de presiune scazut, astfel incat riscul de incetinire a fluxului la acest nivel si implicit riscul de formare de cheaguri este mai mare ca in artere. Bolile venelor se impart in 2 categorii mari: blocajul circulatiei printr-un cheag de sange (tromboza) si drenajul venos inadecvat (insuficienta).
Tromboza:
Cel mai frecvent este localizata la nivelul venelor membrelor inferioare, dar poate sa apara in anumite conditii si la brate sau sa aiba alte localizari. In functie de vena afectata este superficiala sau profunda. Boala este o combinatie de tromboza si inflamatie fiind denunita si tromboflebita.
Tromboza venoasa superficiala se poate observa cu usurinta. Vena apare ca un cordon rosu, tumefiat, cald, sensibil la atingere, chiar dureros. Cel mai frecvent apare la nivelul unor vene varicoase, dar mai poate fi intalnita dupa punctii venoase sau la bolnavii de cancer. Tromboflebita superficiala este mai degraba deranjanta decat periculoasa pentru ca probabilitatea ca trombul (cheagul) sa se fragmenteze si sa embolizeze (migreze) este foarte mica. Se recomanda tratament local antiinflamator si cu unguente pe baza de heparina, fara sa necesite spitalizare.
Tromboza venoasa profunda, adica blocarea venelor profunde printr-un cheag de sange, trebuie tratata in schimb cu multa atentie, pentru ca, spre deosebire de cea superficiala riscul de embolizare este foarte mare, boala putandu-se complica cu aparitia tromembolismului pulmonar (prin migrarea cheagului in circulatia pulmonara), care poate fi de multe ori letal.
Formarea cheagului de sange este favorizata de mai multi factori:
stagnarea sangelui in sistemul venos (imobilizari prelungite date de boli cronice sau interventii chirurgicale sau prin compresia venelor data de tumori)
lezarea peretelui venos (cel mai adesea dupa operatii)
tendinta spontana la coagulare (in boli primare, mostenite- ex. trombofilii sau secundar: la bolnavii de cancer, indusa de medicamente: anticonceptionale mai ales la femei fumatoare peste 30 ani, chimioterapice, imunosupresoare).
Se intalneste mai frecvent decat in populatia generala, la femeile insarcinate (uterul comprima venele, iar modificarile hormonale afecteaza coagularea normala a sangelui) sau la cei care calatoresc mult cu avionul.
Se manifesta prin: cresterea de volum (umflarea) membrului afectat- este de obicei unilaterala, durere la acest nivel, piele rosie, calda, senzatia de picior greu. Daca ai aceste simptome mergi la medic pentru ca doar el poate diferentia tromboza venoasa profunda de boli cu simptome asemanatoare. Nu neglija un picior sau un brat umflat pentru ca poti dezvolta complicatii importante.
In afara tromembolismului pulmonar care este o boala foarte grava, tromboza venoasa profunda tratata incorect poate determina distructia valvulelor cu instalarea a ceea ce doctorii numesc sindrom posttrombotic. Piciorul ramane umflat, dureros si de multe ori pot aparea ulceratii la nivelul pielii. Din pacate in acest moment medicul nu are la indemana foarte multe optiuni terapeutice.
Tratamentul trombozei venoase profunde dureaza mai multe luni si presupune repaus si administrarea unor medicamente care subtiaza sangele si topesc cheagul. De aceea preventia este foarte importanta.
Daca te numeri printre cei cu risc crescut de a face tromboza venoasa sunt cateva masuri pe care trebuie sa le cunosti:
fa miscare, iar daca ai suferit o interventie chirurgicala mobilizeaza-te cat mai repede si fa tratamentul medicamentos cu medicamente anticoagulante cat timp ti-a prescris doctorul;
poarta ciorapi elastici pe care tii poti procura din farmacii si inavata sa-i folosesti corect.
In cazul calatoriilor lungi cu avionul nu purta ciorapi stramti, fa miscari active – de ex. flexia si extensia gleznelor si genunchilor, bea multe lichide,
iar in cazul in care ai o predispozitie cunoscuta catre tromboze poarta ciorapi elastici sau chiar poti sa iei la indicatia medicului o doza profilactica de anticoagulant. Aspirina nu este considerata azi o modaliatate eficienta de preventie a trombozei venoase profunde.
Insuficienta
Insuficienta venoasa sau denajul venos inadecvat este de cele mai multe ori consecinta fie a unei tromboze venoase fie a unei anomalii mostenite a peretelui venos. Se mai adauga factori favorizanti ca sedentarismul, obezitatea, fumatul, modificarile hormonale din sarcina/menopauza, tusea cronica. Se imparte ca si tromboza, in superficiala (venele varicoase) sau profunda (insuficienta venoasa cronica).
Varicele sunt dilatari ale venelor superficiale. Desi de cele mai multe ori pacientii ajung la medic din motive pur estetice, unii dintre acestia pot avea dureri, intepaturi, mancarimi, senzatia de picioare grele, simptome resimtite mai ales seara, care de multe ori dispar sau sunt mai putin severe dimineata. Fara tratament adecvat boala poate progreasa si pot aparea modificari de culoare ale pielii, ulceratii, infectii, tromboze sau sangerari spontane.
Iti pui problema daca poti preveni boala? Putin. Pentru ca de cele mai multe ori exista un determinism genetic. Dar, miscarea zilnica, o dieta adecvata si implicit o greutate normala, evitarea oricaror forme de caldura excesiva aplicata local (inclusiv sauna sau epilatul cu ceara) pot amana instalarea bolii.
Ciorapii compresivi sunt foarte utili si pot preveni progresia bolii. Ei se pun dimineata dupa ce sunt golite venele. Dupa toaleta de dimineata te urci din nou in pat si stai cateva minute cu picioarele ridicate, dupa care fara sa te dai jos din pat iti pui ciorapii. Mai este util sa stii ca atunci cand stai la birou e bine sa-ti tii picioarele mai ridicate si evita cat poti pozitia picior peste picior. Ca si medicamente te pot ajuta tonicele venoase care imbunatatesc elasticitatea peretelui venos, dar tratamentul este de durata si se incepe de timpuriu.
Alte metode de tratament sunt: scleroterapia care consta in desfintarea unor vene varicoase sau venule prin injectarea unei substante iritante care transfoma vena intr-un cordon nefunctional si nu in ultimul rand, tratamentul chirurgical. Mergi la medic si discuta toate variantele de tratament pentru a vedea ce ti se potriveste si pentru a obtine cele mai bune rezultate.
Insuficiuenta venoasa cronica se manifesta prin picioare umflate, dureroase, piele de culoare mai inchisa si cu textura modificata, simptome ce se accentueaza in ortostatism (cand stai in picioare) si diminua in clinostatism (pozitia culcat). In timp pot sa apara ulcere neregulate situate in jurul gleznei. Tratamentul consta in imbunatatirea intoarcerii venoase. Stai cu picioarele ridicate, poarta ciorapi elastici si trateaza corect ulceratiile cand acestea apar. Trateaza cu responsabilitatea bolile venelor pentru o buna functionare a picioarelor si pentru evitatrea unor complicatii care pot fi uneori letale.