aDe curand, OMS – Organizatia Mondiala a Sanatatii a confirmat ca avertizarile lansate de catre dermatologi cu privire la bronzul obtinut in solare au la baza un pericol real, bronzatul artificial a devenit principala cauza a aparitiei cancerului de piele. Un impresionant numar de experti din mai multe tari a confirmat ca razele ultraviolete emise de aparatele de bronzare artificiala din saloane sunt mult mai periculoase decat se estima la creerea acestora. Specialistii  sunt de parere ca bronzul la solar este moarte sigura, riscul de aparitie a diverselor forme a cancerului de piele fiind direct proportionale cu timpul de expunere, tinerii fiind printre cele mai predispuse persoane spre imbolnavire.

Diferenta dintre Romania si Marea Britanie este enorma, la modul de prezentare a serviciilor saloanelor de bronzat. Astfel daca in Marea Britanie persoanele care intra in solar sunt avertizate ca solarul reprezinta un pericol urias iar cabinetele din Regatul Unit sunt controlate la sange de catre stat si inspectorii in sanatate si munca, la noi nu se intampla asa. In Marea Britanie fiecare salon care ofera servicii de bronzat artificial este obligat sa afiseze in scris toate riscurile la care se expun clientii. La noi, atunci cand pasesti intr-un salon de bronzat dai doar de promotii: 3 minute de bronzat + 1 gratis.

Desi au aparut relativ recent in Romania, saloanele de bronzat au inregistrat oun numar mare de clientela doritoare de bronzare rapida, dar in acelasi timp la fel de mult a crescut si numarul cazurilor de cancer de piele. In Germania, de exemplu, numarul bolnavilor de cancer de piele este mai crescut acum cu 50% in randul persoanelor de pana in 39 de ani iar in jur de 14 milioane de tineri sunt ubisnuiti sa mearga la solar iar peste 3,5 milioane dintre ei folosesc solarul inca de la varsta de 10 ani.
Specialistii spun ca expunerea la solar doar pentru doua minute, este echivalenta cu expunerea neprotejata la soare pe parcursul unui intreg an. Solarele produc doua tipuri de radiatii ultraviolete: UVA si UVB. Radiatiile UVA patrund in straturile profunde ale pielii si sunt legate de riscul aparitiei cancerului, in timp ce radiatiile UVB ne afecteaza pielea la suprafata si sunt responsabile pentru producerea de melanina, substanta care ne aduce bronzul.  Dar ambele feluri de raze provoaca imbatranirea pielii si duc la aparitia prematura a ridurilor. Suntem avertizate ca expunerea la radiatiile emise de solar duce la imbatranirea tenului, la aparitia unor pete insetetice si a unui aspect bolnavicios al pielii si la aparitia cancerului dar nu facem nici un pas pentru a preveni acest lucru.

In incheiere ca sa va faceti o idee cat mai aproape de realitate, solarul a ajuns sa fie considerat la fel de nociv pentru organism precum fumatul, arsenicul sau azbestul. Alternativa este ca tinem neaparat sa fim bronzate, atunci cel mai bine apelam la cremele autobronzante.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here