sefCancerul de col uterin afecteaza cel mai frecvent femeile tinere (35-50de ani) in perioada de activitate sexuala, in timp ce cancerul de corp uterin, mai rar, apare mai ales la menopauza.

Uterul este alcatuit din mai multe parti: corpul uterin, care adaposteste viitorul copil in timpul sarcinii, si, mai jos, colul uterin, care face comunicarea dintre corpul uterin si vagin. Cancerele de col uterin si de corp uterin difera din toate punctele de vedere.

Cancerul de col uterin

Dupa cancerul de san, cancerul cel mai frecvent la femeie este cel de col uterin. Ca in cazul majoritatii cancerelor (90% din ele), este vorba de un carcinom, adica de o tumora ce se dezvolta pornind de la tesutul de acoperire numit epiteliu.

Leziunile precanceroase

Aparitia acestui cancer este precedata de leziuni denumite displazii („transformare anormala”) ale colului uterin. Aceste displazii pot fi depistate precoce si pot fi tratate, evitandu-se astfel evolutia spre cancer. In absenta tratamentului, aceste displazii pot evolua spre cancer localizat, care poate, in 10-15 ani, sa se extinda la organele vecine (vagin, vezica urinara…). In acest fel, cancerul devine invaziv.

Factori de risc

Factorii de risc pentru acest cancer sunt cunoscuti de mult timp: viata sexuala precoce, numar crescut de parteneri, cu contacte sexuale neprotejate cu prezervativ. Acesti factori favorizeaza aparitia infectiilor virale, produse in principal de virusul papillomatozei umane; acestea antreneaza aparitia unor leziuni, denumite condiloame, care marcheaza debutul procesului canceros.

Simptome

Adeseori, nu se manifesta prin nici un semn. Totusi, sangerarile anormale (metroragii) dupa raportul sexual si secretia albicioasa (leucoree) cu striuri de sange sunt semne care trebuie sa alarmeze orice femeie. La examenul ginecologic, medicul va aprecia aspectul leziunilor si va recomanda, daca este necesar, depistarea cu ajutorul unui frotiu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here