Cand inveti despre moda, este interesant sa descoperi istoria caselor de moda legendare si a designerilor si pieselor emblematice ale acestora. Dar este si important sa cunoastem principalele textile folosite in industria modei. 

Indiferent daca doriti sa lucrati direct cu tesaturi, cum ar fi sa deveniti designer de moda, dezvoltator de produse sau creator de modele; sau chiar daca vrei sa devii jurnalist de moda si sa acoperi prezentari de moda, trebuie sa recunosti textilele atunci cand raportezi o pista. In general, indiferent de departamentul in care vrei sa intri, trebuie sa cunosti produsele si incepe cu cunoasterea textilelor. 

De la bumbac, poliester si nailon pana la matase, in, denim… cat de multe stii despre diferitele tipuri de textile? In acest articol, vom explica ce sunt textilele si va vom oferi un ghid complet pentru tesaturile de moda.

Ce sunt textilele: un ghid pentru tesaturile de moda

Textile de moda se refera la materialele si tesaturile folosite la crearea de imbracaminte, pantofi, genti si accesorii. Ele joaca un rol crucial in moda, deoarece fara ele, aceste articole pur si simplu nu ar putea fi produse. In plus, este important sa stim cu ce purtam. Nu este doar o rochie Dior frumoasa, un costum elegant Chanel sau o geanta Prada atemporala pe care o purtam. Sunt anumite fibre textile care au fost transformate intr-un produs finit. 

Textilele ne permit sa determinam aspectul, senzatia si calitatea articolelor de moda. Creatorii de moda si producatorii selecteaza textile in functie de diversi factori. Include stilul dorit, confortul, durabilitatea si functionalitatea produsului final. Este important sa intelegeti diferitele tesaturi si calitatile lor unice. Acest lucru este pentru a va asigura ca tesatura potrivita este aleasa pentru anumite produse.

Exista multe tipuri diferite de textile; unele sunt realizate din fibre naturale, in timp ce altele sunt sintetice. Mai mult, productia unor textile se poate realiza prin amestecarea fibrelor naturale si sintetice pentru a combina cele mai bune calitati ale fiecareia.

Textile in moda

Sifon

Sifonul este o tesatura moale, usoara si transparenta, cu o textura usor aspra. Este adesea folosit pentru a crea articole de imbracaminte delicate si elegante, cum ar fi bluze, haine de seara, rochii de mireasa, lenjerie si esarfe. Este de obicei fabricat din matase, dar poate fi produs si din fibre sintetice precum poliesterul. Datorita transparentei si calitatii bune de drapaj, sifonul este o tesatura buna pentru suprapuneri si maneci.

Pantaloni de catifea cord

Corduroy se caracterizeaza printr-un model distinctiv de fibre rasucite care se afla in linii paralele ridicate sau „snururi”. Este creat prin teserea unor seturi suplimentare de fibre in tesatura. Acestea sunt apoi taiate pentru a crea crestele caracteristice (pot fi inguste sau late in functie de tipul de velur). 

Aceasta tesatura este de obicei realizata din bumbac. Cu toate acestea, poate fi gasit si in amestecuri cu alte fibre, cum ar fi poliesterul sau spandexul. Este o tesatura relativ groasa si calda. Este o alegere populara pentru imbracamintea de toamna si iarna. Structura sa puternica si rezistenta il face potrivit pentru articolele de imbracaminte care trebuie sa reziste utilizarii de zi cu zi. Acestea includ, dar fara a se limita la, pantaloni si jachete, precum si tapiteria. Corduroy vine intr-o varietate de culori, desi tonurile pamantii precum maro, cafeniu si masline sunt cele mai comune. 

Bumbac

Bumbacul este una dintre cele mai utilizate si mai importante fibre naturale folosite in moda. Fibrele sunt compuse din celuloza aproape pura, ceea ce le confera moliciunea si respirabilitatea lor caracteristice. Este cunoscut pentru proprietatile sale durabile si absorbante. Bumbacul este o tesatura versatila si este folosita pentru o gama larga de articole de imbracaminte, rechizite pentru casa si unele produse non-textile.  

Exista mai multe soiuri de bumbac: 

  • Pima (cel mai fin bumbac si mai scump decat bumbacul standard)
  • Supima (numele este marca inregistrata de Asociatia Supima, care impune ca bumbacul sa fie cultivat exclusiv in SUA)
  • Bumbac organic. Desi bumbacul este o resursa regenerabila si biodegradabila, impactul asupra mediului al cultivarii bumbacului, in special utilizarea apei si utilizarea pesticidelor, a condus la un interes sporit pentru bumbacul durabil si organic, care este mai ecologic, deoarece foloseste plante nemodificate genetic si fara utilizarea oricaror substante chimice agricole sintetice, cum ar fi ingrasaminte sau pesticide. 

Denim

Denimul este o tesatura robusta din twill de bumbac. Poate fi amestecat cu elastan pentru a da elasticitate ceea ce de altfel este o tesatura rigida. Deci, denimul este asociat in mod obisnuit cu blugii, creati in 1873 de Levi Strauss. Are o culoare albastra caracteristica, firele de urzeala fiind vopsite cu indigo. De-a lungul anilor, denimul s-a extins la alte articole (jachete, fuste, rochii, camasi si pantaloni scurti) si alte culori.

De asemenea, denimul a fost adoptat pentru prima data la inceputul secolului al XX-lea ca material preferat pentru imbracamintea de lucru. Acestea includ mineri occidentali, cowboy, fermieri si alti muncitori din Statele Unite. In anii 1950, a explodat in cultura americana. A devenit o icoana culturala odata cu aparitia noilor stiluri de blugi si a denimului de designer in anii 1970. 

Elastan

Elastanul este cunoscut ca spandex in Statele Unite si Canada si ca lycra in alte parti ale lumii. Este o fibra sintetica foarte apreciata pentru elasticitatea sa exceptionala. Elastanul este apreciat pentru elasticitatea sa exceptionala. Se poate intinde pana la 600-700% din lungimea initiala si apoi sa revina la forma initiala fara a-si pierde elasticitatea! De asemenea, elastanul este adesea amestecat cu alte fibre, cum ar fi bumbacul sau poliesterul. Este amestecat pentru a adauga elasticitate si flexibilitate textilelor, facandu-l o componenta valoroasa in imbracamintea sport, imbracamintea activa, costumele de baie si lenjeria intima.

Blana si blana artificiala

Hainele de blana sunt realizate din piei de animale si sunt folosite in principal la crearea de haine si accesorii de blana.

Blana artificiala, aka blana falsa/sintetica, este o alternativa prietenoasa cu animalele si mai putin costisitoare la blana, menita sa ofere aspectul, textura si caldura blanii de animale fara a folosi blana adevarata. In schimb, este fabricat din fibre sintetice. este de obicei poliester, acril sau un amestec de diverse materiale. Apoi, este prelucrat, vopsit si taiat pentru a se potrivi cu o anumita textura si culoarea blanii. Multi designeri au interzis blana adevarata din colectiile lor si au adoptat blana artificiala in scopuri etice si durabile. 

Flanel 

Flanelul este o tesatura moale din lana, bumbac, un amestec al ambelor sau din fibre sintetice. Se caracterizeaza prin suprafata ridicata, periata, care ii confera o textura moale si usor neclara. Flanela este folosita in mod obisnuit pentru articolele de imbracaminte de toamna si iarna si este un material popular pentru camasi, imbracaminte de dormit si imbracaminte de relaxare. Aceste articole de imbracaminte de flanel prezinta adesea modele in carouri sau tartan. Desi pot fi gasite si in culori uni sau alte modele.

Flanela are o importanta semnificatie istorica. A fost una dintre principalele piese cheie in moda grunge in anii 1990.

Jersey 

Jersey este o tesatura tricotata caracterizata printr-o suprafata neteda si o buna elasticitate si drapaj. Este folosit mai ales in productia de imbracaminte de zi cu zi care necesita confort si usurinta de miscare, in special pentru imbracaminte activa si sport si alte articole casual. Tesatura de jerseu poate fi realizata din diverse materiale, dar este de obicei realizata din bumbac sau dintr-un amestec de bumbac cu fibre sintetice precum poliester sau elastan (spandex). 

Piele

Pielea este creata prin tabacirea pieilor de animale, inclusiv de oi, capre, porci si animale exotice precum aligatorii, crocodilii si serpii. Folosite mai ales la accesorii, cum ar fi genti, curele si portofele, dar si pentru imbracaminte si pantofi, pielea confera articolelor vestimentare un aspect luxos; este, de asemenea, cunoscut pentru mare durabilitate si longevitate.

Exista diferite tipuri de piele; unele sunt netede, in timp ce altele au o granulatie sau o textura mai pronuntata, cum ar fi pielea integrala (care pastreaza stratul exterior al pielii, cunoscut pentru marcajele naturale si rezistenta), pielea cu granulatie superioara (cu stratul superior slefuit si finisate pentru un aspect mai uniform) si diverse tipuri de piele despicata.

Datorita interesului tot mai mare pentru productia durabila de piele pentru a reduce impactul asupra mediului, designerii de moda au inceput sa foloseasca alternative la pielea traditionala, cum ar fi pielea cultivata in laborator sau pe baza de plante. 

Lenjerie

Inul este un material textil natural realizat din fibrele plantei de in, care este cunoscuta pentru tulpinile sale subtiri si florile albastre (Linum usitatissimum). Este una dintre cele mai vechi si mai utilizate textile din lume, apreciata pentru efectul sau de racire si respirabilitate ridicata, facandu-l materialul perfect pentru primavara si vara. Lenjeria are o textura distinctiva, usor aspra si ridurile cu un aspect slubbed caracteristic (sluburile sunt noduri mici, neregulate sau imperfectiuni ale tesaturii, care se adauga farmecului sau natural si rustic. Inul este de obicei alb-murdar sau bej pal in starea sa naturala. , desi exista variatii de culoare. 

Nailon

Nailonul este o denumire generica pentru o familie de polimeri sintetici, cunoscuti pentru rezistenta, durabilitatea, greutatea sa si uscarea rapida. In moda, aceasta tesatura este folosita intr-o gama larga de produse, inclusiv imbracaminte (ciorap, costume de baie, jachete), precum si in bagaje si rucsacuri. 

Dezvoltat pentru prima data de compania americana DuPont in anii 1930, nailonul a fost prima fibra sintetica produsa. A avut o descoperire majora in 1984, cand Miuccia Prada a introdus primul rucsac din nailon. In zilele noastre, nailonul este un material popular folosit pentru a face jachete, genti si alte articole. 

Poliester 

Poliesterul este unul dintre cele mai utilizate textile din lume. Este un termen generalizat pentru orice tesatura sintetica sau material textil care este realizat din polimeri sau materiale plastice care este creat printr-un proces chimic. Aceasta tesatura este cunoscuta pentru costul sau scazut si pentru ca nu este durabila, deoarece este creata din combustibili fosili, ingredientul principal fiind etilena, un derivat al petrolului. Din fericire, poliesterul poate fi reciclat si utilizat in productia de noi produse din poliester. 

Principalele caracteristici ale poliesterului sunt durabilitatea, rezistenta la riduri, pastrarea culorii, usurinta si uscarea rapida. Este astfel utilizat intr-o gama larga de produse, inclusiv imbracaminte, lenjerie de pat si lenjerie de pat, tapiterie, perdele si diverse aplicatii tehnice si industriale, inclusiv piese auto si materiale de ambalare.

Satin

Satinul este o tesatura stralucitoare, usor de recunoscut pentru suprafata sa neteda, lucioasa si stralucitoare, care este obtinuta prin utilizarea unei tehnici de tesut numita „floate”, in care firele sunt tesute astfel incat majoritatea dintre ele sa treaca de-a lungul suprafetei. fabrica.

Initial satinul era facut din matase si era foarte scump, asa ca era folosit doar de clasele superioare si de regalitatea. In zilele noastre, versiunile sintetice mai ieftine l-au pus la dispozitie pentru o gama mai larga de clienti. 

Satinul este folosit in mod obisnuit in lenjerie, imbracaminte de noapte, tinute de seara si rochii de mireasa, precum si pentru captuseli si accesorii precum panglici si fundite.

Sherpa 

Sherpa este o tesatura moale si confortabila, realizata de obicei din bumbac, poliester sau acril, conceputa pentru a imita textura pufoasa a lanii de oaie si aspectul lanii traditionale Sherpa, care este folosita in mod obisnuit in regiunea Himalaya pentru a face imbracaminte calda si durabila. Este conceput pentru a oferi caldura si poate fi folosit ca captuseala sau material pentru imbracamintea de vreme rece – pe jachete, paltoane, hanorace, veste, palarii, manusi si textile de casa. 

Matase

Matasea este una dintre cele mai luxoase tesaturi din lume, o fibra naturala cunoscuta pentru textura fina, moliciune si stralucire naturala. Poate fi amestecat cu alte fibre, cum ar fi bumbacul sau lana, pentru a crea tesaturi cu proprietati unice. 

China si-a mentinut de multa vreme o pozitie de producator numarul unu de matase din lume si a fost cheia in formarea Drumului Matasii. Matasea a fost foarte apreciata de secole si este destul de scumpa. Aspectul sau elegant il face o alegere perfecta pentru imbracaminte de ultima generatie, inclusiv rochii de seara si smoking, bluze, pijamale, lenjerie si cravate.

Piele de caprioara

Piele de caprioara este un tip de piele cu o textura moale, catifelata, care se obtine prin slefuirea sau slefuirea partii interioare a pielii animalelor, de obicei de la bovine, capre, porci si miei. Materialul din piele de caprioara este cunoscut pentru senzatia sa luxoasa si este mai flexibil decat pielea integrala, desi nu este la fel de robusta sau rezistenta la apa. Suede este adesea folosita in productia de pantofi, imbracaminte si accesorii de inalta calitate. 

Tulle

Tulle este o tesatura usoara, fina si transparenta, cu aspect delicat. Are o plasa fina sau o structura asemanatoare plasei si o drapel moale si fluid. Acest lucru ii permite sa fie utilizat intr-o gama larga de produse: voaluri de mireasa, rochii de mireasa, fuste de balet, costume si asa mai departe. Tulle este, de asemenea, laudat pentru capacitatea sa de a adauga volum si structura articolelor de imbracaminte, in special la rochii, jupon si fuste. Aceasta tesatura este adesea realizata din diverse materiale, dar fibrele sintetice precum nailonul si poliesterul sunt utilizate in mod obisnuit. 

Tweed

Tweedul este un material textil natural din lana, desi poate incorpora si alte fibre naturale precum matasea, bumbacul si inul, permitand crearea de articole de imbracaminte calde. Textura sa este aspra, dar asta o face durabila. Tweed-ul vine in diferite modele traditionale, inclusiv tesaturi cu tesatura de peste, picioare de hound si tesaturi simple, care adesea vin in culori pamantesti si rustice.

De asemenea, tweed-ul isi are originile in Scotia si Irlanda. Este asociat in mod traditional cu imbracamintea la tara si in aer liber, ceea ce o face o alegere preferata pentru vanatoare, pescuit si alte activitati rurale, dar nu numai. Tweed-ul si-a facut loc in tinutele de zi cu zi si vestimentatia formala, precum si in moda de lux. De la jachete, costume, fuste, pantaloni, palarii si paltoane pana la accesorii precum esarfe, sepci si genti de mana, tweed-ul este o alegere populara pentru multe articole. 

Catifea 

Catifea este o tesatura luxoasa cunoscuta pentru textura sa de plus si stralucirea naturala. Poate fi realizat dintr-o gama larga de materiale. Poate include matase, bumbac, viscoza si fibre sintetice precum poliesterul, iar catifeaua de matase este considerata cea mai luxoasa. Caldura si durabila, catifea este adesea folosita pentru imbracaminte de lux si eleganta. Poate fi folosit pentru tinute formale, tinute de mireasa, rochii si fuste, costume. Uneori, este folosit pentru accesorii si mobilier de casa. 

Viscoza

Vascoza, cunoscuta si sub numele de raion, este o fibra artificiala. Este produs din surse naturale, prin celuloza, adesea extrasa din copaci (pulpa de lemn, bambus…). Nu poate fi definit pur ca „natural” sau „sintetic”. Vascoza provine dintr-o sursa naturala. Acesta sufera un proces chimic pentru a transforma celuloza intr-o fibra, facandu-l un material semisintetic.

Viscoza are o textura moale si neteda, care poate fi confundata cu bumbac sau matase. Este adesea amestecat cu alte fibre, cum ar fi bumbacul sau poliesterul. Este amestecat pentru a imbunatati proprietati specifice, cum ar fi rezistenta, durabilitatea sau rezistenta la riduri. Aceste calitati fac din aceasta o tesatura versatila folosita pentru toate tipurile de articole de imbracaminte. 

Unele tipuri de viscoza, cum ar fi Tencel sau Lyocell, sunt produse prin procese mai ecologice si sunt considerate mai sustenabile.

Lana

Materialul din lana este o fibra naturala derivata din parul animalelor. Este de obicei lana de oi, capre (casmir si mohair), iepuri (angora) si chiar anumite specii de camila (par de camila). Acestea sunt toate tipuri diferite de lana. 

Lana este binecunoscuta pentru proprietatile sale naturale de izolare. Este un material extrem de eficient pentru mentinerea corpului atat la cald, pe vreme rece. Este, de asemenea, unul dintre cele mai ecologice materiale. 

Sper ca acest articol v-a oferit o perspectiva asupra celor mai comune textile. Simtiti-va liber sa-l pastrati ca dictionar al textilelor de moda ori de cate ori doriti sa va amintiti ceva despre ele. 

Daca va place sa invatati termeni de moda, consultati aici articolul nostru despre cei 30 de termeni cei mai des folositi in industrie.

De asemenea, puteti afla despre istoria modei in cursul nostru online In interiorul industriei modei, iar daca doriti sa obtineti rapid un loc de munca in moda, inscrieti-va la masterclassul nostru gratuit.