Ceaiul este folosit din mosi stramosi pentru vindecarea trupului. Astazi, studiile stiintifice ii confirma puterea tamaduitoare. Iata care sunt principalele atuuri ale ceaiului asupra sanatatii!
Bogat in vitamine
Ceaiul, si in special ceaiul verde, este bogat in vitamine (A, C, B, E, PP), astfel ca 4-5 cesti pe zi ne acopera 10% din necesarul zilnic in vitamine. In ceea cxe priveste sarurile minerale, ceaiul contine calciu, potasiu si magneziu, dar si fluor in cantitate suficienta pentru prevenirea cariilor, cu doar o ceasca pe zi!
Excitant usor
Frunzele de ceai contin un alcaloid numit teina, actionand la fel ca si cafeina din cafea sau cola. Teina, absorbita in cantitati mici, participa la stimularea sistemului nervos si cardiovascular. O ceasca de 200 ml contine in medie 40 mg din acest excitant. Ceaiul negru si ceaiul verde contin de 2-3 ori mai putina teina/cafeina decat cafeaua.
Beneficii multiple
Ceaiul contine si:
•teofilina, utilizata contra astmului,
•teobromina care stimuleaza sistemul nervos si are proprietati diuretice,
•uleiuri esentiale,
•caroteni,
•oligoelemente.
Taninurile din ceai constituie un tip de flavonoide ce ii confera acestuia aroma, proprietatile astringente si gustul amar, in plus fata de proprietatile antioxidante.
Ceaiul negru in special contine rubigine, flavonoide complexe care se dezvolta atunci cand frunzele de ceai fermenteaza si devin negre. Se pare ca acestea sunt capabile sa dezactiveze radicalii liberi care ar fi la originea problemelor de sanatate cronice, in special cele cardiovasculare.
Bun pentru longevitate
Un studiu olandez pare sa confirme faptul ca persoanele care consuma flavonoide sunt mai putin expuse la bolile cardiovasculare decat altele. O singura ceasca de ceai contine aproximativ 200 mg flavonoide, majoritatea dintre ele fiind eliberate in primele minute ale infuzarii. Totusi, cu cat lasi ceaiul mai putin la infuzat, cu atat el va contine mai putine flavonoide. E de-ajuns sa bei 3 cesti pe zi timp de doua saptamani pentru a-ti creste concentratia de flavonoide in sange cu 25%.