De atunci si pana in prezent, fusta mini si-a parcurs nestingherita drumul in istorie, ca simbol al feminitatii si sexualitatii. Fusta mini a fost manifestul feministelor si al girl power. Pentru prima data i istorie femeile au avurt curajul sa isi expuna o parte „sexuala” a trupului lor, fara a fi ostracizate de societate.

Anii ’70 – Pantofii platforma

Pantofii platforma au reintrat in atentia modei in anii ’70. Spun reintrat deoarece pantofii platforma erau utilizati inca din Grecia Antica de actori pentru a evidentia personajele mai importante din piesa de teatru. Celebrele si frumoasele curtezane venetiene purtau la randul lor asa ceva. Oamenii obsinuiti ai Evului Mediu purtau pantofi platforma, cu talpa foarte groasa pentru a se feri de murdaria de pe strazi. In Evul mediu, supranumit si The Dark Ages gradul de civilizatie era atat de redus, incat oamenii isi aruncau toata mizeria pe geam, in strada. Strazile deveneau astfel adevarate toalete, iar necesitatea pantofilor platforma era evidenta.
Platformele au intrat in mainstream in anii ’70. Parerea mea proprie si personala e ca drogurile psihedelice au avut un cuvant greu de spus in design-ul acestora. In perioada respectiva, toata lumea, indiferent de sex si orientare sexuala purta platforme. Pantofii platforma erau purtati atat la munca cat si la discoteca. Trend-ul pantofilor platforma s-a mulat extrem de bine pe caracteristicile pop art, formele si culorile platformelor devenind de-a dreptul psihedelice.

Remember „Saturday Night Fever”? Purtatori celebri ai platfromelor au fost David Bowie, Elton John, Marilyn Manson, Kim Jong-Il si The Spice Girls.
Purtatul pantofilor platforma pune mari probleme de sanatate. Daca nu esti atent risti sa iti fracturezi cu usurinta gleznele, deoarece potrivit medicilor ortopezi, mersul nu este unul natural, creierul fiind privat de feed back-ul primit de la receptorii senzoriali din talpi. In felul acesta iti pierzi echilibrul.

Anii ’80 – Jeansii

Tipic pentru anii ’80 sunt coafurile exagerate gen cuib de pasari si umerii lati, gen jucator de fotbal american dar si jeansii. Aceasta piesa de vestimentatie, purtata initial de pescari, marinari si muncitori, a devenit populara printre adolescenti in anii ‘ 50. In acea perioada, nu toata lumea vedea cu ochi buni jeansii, existan persoane respinse pentru faptul ca purtau celebra piesa vestimentara. Potrivit revistei Glamour, anii ’80 sunt de referinta pentru jeans, ca urmare a declaratie frumoasei Brooke Shields care in reclama pentru jeansii calvin klein a spus o fraza memorabila:: „You wanna know what comes between me and my Clavin’s? Nothing.”
Numele de blue jeans vine de la „bleu du Genoa” (albastru de Genova), dupa unul din locurile de fabricatie ale acestor pantaloni. In anii ‘ 60 moda jeansilor a fost revolutionata prin introducerea procedului „stone washed”, menit sa decoloreze o parte din material. In momentuld e fata, potrivit Wikipedia, jeansii reciclati sunt folositi ca material de izolat, in constructii.
Mai jos, celebra reclama in care Brooke Shields isi manifesta atractia fata de jeansi.

Anii ’90 – stilul minimalist

Aceasta perioada a adus acalmie in moda prea supradimensionata a anilor ’80. Dupa neon lights, lycra si culori electrizante, anii ‘ 90 au popularizat stilul minimalist. Sintagma „less is more” a devenit acum litera de lege in manualul oricarui fashion addict.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here