Nastere naturala sau cezariana? Nu sunt putine femeile care, atunci cand afla ca vor fi mamici, lasa deoparte nebunia celor noua luni si se gandesc, cu groaza si nerabdare, la momentul in care micutul se va decide sa vina pe lume.

Dilema veche, problema noua…

Atunci cand prietena mea cea mai buna m-a anuntat ca va fi mamica, am strans-o tare in brate si am plans de fericire! Insa, de indata ce mi-am sters lacrimile, i-am prcezariana-este-la-modaomis si mi-am promis ca voi face tot ce pot pentru a o ajuta.

Am dat fuga la o librarie, i-am cumparat o carte si am crezut ca am scapat! Mi-au urmat si altii exemplul, astfel ca fericita viitoare mamica s-a trezit cu bratele pline de… teorie! Dar cu practica ce ne facem? Ne uitam in stanga, intrebam in dreapta, primim leacuri si sfaturi care mai de care mai vechi si ‘babesti’, intr-un moment de neatentie i se presara chiar sare in cap, duce mana la nas si, pe neasteptate, i se da si verdictul: ‘E baiaaaaaaaat!’.

Desi are o cale lunga de parcurs, nasterea este cea de care se teme cel mai mult. Vesnica framantare a gravidutelor: sa faca cezariana sau sa nasca pe cale naturala? Si, cum era satula de teorie si generalitati, a gasit pe forum un subiect care i-a raspuns la multe intrebari.

‘Cred ca normala… ca doar e normala, iar cezariana este… anormala, nu?’

Cum spune si chris bv, organismul fiecareia dintre noi este pregatit de la Mama Natura pentru nastere – Corpul nostru a fost programat sa suporte nasterea normala. Elarex vine cu argumente emotionante – Nu trebuie mai, fetelor, sa va sperie cea mai minunata experienta din viata voastra. Nasterea unui copil e un dar care merita primit asa cum se cuvine. O nastere normala iti da sentimentul unic de a fi facut totul pentru copilul tau, de a fi luptat cu toate puterile pentru aducerea lui pe lume, nu credeti ? In plus, durerile sunt suportabile, atunci cand ai pretentia ca esti o femeie puternica si care nu se da batuta asa usor.

Engel ne-a convins ca cezariana este totusi o operatie majora si ca femeile care aleg aceasta varianta trebuie sa fie pregatite pentru o multime de probleme: amorteala si mancarimi in zona inciziei, balonare, discomfort la urinare si dificultati in ceea ce priveste pozitia de alaptare… S-ar putea sa fie nevoie de putina creativitate si imaginatie atunci cand trebuie sa alaptezi, fiindca va trebui sa gasesti pozitii favorabile. Consulta-te cu doctorul daca nu gasesti o pozitie favorabila de a alapta. O varianta buna ar fi sa stai intinsa pe o parte pentru ca te ajuta sa tii copilul departe de incizia dureroasa din zona abdomenului. Nu e de neglijat nici procesul lung si anevoios de refacere a muschilor abdominali, care poate dura pana la 6 luni, timp in care va fi greu sa ai grija de micut, sa il schimbi, sa il speli sau sa il alaptezi.

Pe de alta parte, Mya crede ca durerile dupa cezariana sunt mari, dar suportabile, mai ales ca asteapta un ingeras si ca durerile le suporta pentru el.

Trendul 2009 in materie de operatii: cezariana!

Din ce in ce mai multe mamici si mai multi medici apeleaza la ea. Motivele sunt diverse, si nu intotdeauna aceasta este cea mai buna optiune. Multe vor doar sa scape de durerile nasterii, altele au motive intemeiate, drept pentru care singura solutie ramane operatia.

jlo este de parere ca, cel putin in tara noastra, cezariana nu mai este de mult timp o necesitate, ci o veritabila moda: Eu cred ca in Romania a devenit la moda sa faci cezariana – toate prietenele, verisoarele, toate vor sa faca cezariana, nu inteleg, de ce? Le este frica de o nastere normala? Nu mai suntem in anii lui bunica sa suportam toata durerea, se face injectie epidurala si e suportabila nasterea si de neuitat, sa iti vezi copilul in primele clipe ale vietii, sa-i auzi glasul.

O moda necesara

Sunt multe cazuri asemanatoare cu cel al Milennei25, in care, viitoarele mamici, ingrozite de durerile nasterii, nici nu ar sta pe ganduri pentru a face o alegere – CEZARIANA!!! Inca nu am nascut, dar nici nu ma gandesc sa nasc normal! Nu mi se pare normal sa te chinui pentru asta… Inteleg ca nasterea unui copil e cel mai frumos lucru, dar daca e dureros, nu cred ca mai e frumos!

Atunci cand apar probleme insa, medicul hotaraste ca operatia este necesara, dupa cum ne spun Mya: Cunosc un caz in care respectivul copil avea cordonul ombilical in jurul gatului. Chiar am invatat cum se testeaza: trebuie sa urmaresti pulsul din cordonul ombilical, daca atunci cand mama inspira sau are contractii si pulsul nu se mai simte, inseamna ca bebelusul are cordonul in jurul gatului si atunci, obligatoriu, se face cezariana. Acest test se face numai de medicul specialist, nu de oricine! si dana2005 – Eu am vrut sa nasc natural si nu am putut – pana la urma am nascut de 2 ori prin cezariana – am doi baieti de 10 si 12 ani si anul trecut am descoperit ca am anevrism cerebral care s-ar fi putut rupe in timpul unei nasteri normale cu consecinte potential tragice.

Am stat de vorba si cu prietena mea si mi-a spus ca, atata timp cat medicul nu semnaleaza probleme majore care pot sa apara la nastere, ea opteaza pentru calea naturala!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here