Auzim si vedem, aproape zilnic, cum ia amploare chirurgia plastica estetica. Si la noi exista multe clinici unde se fac astfel de interventii chirurgicale, unde medici specializati în domeniu dau forchirurgia-estetica-are-multe-riscurime frumoase, repara ceea ce, uneori, se poate repara, dar, în acelasi timp pot schimba fizionomia unei persoane. Chirurgia plastica estetica e o metoda înalt specializata si se adreseaza atat femeilor cat si barbatilor.

Primul transplant facial total

Aceasta forma de interventie chirurgicala nu se refera numai la operatii efectuate în ideea de-a fi mai frumosi, de-a îndeparta semnele trecerii anilor ci si la acelea care sunt absolut necesare unor persoane, a caror viata depinde de operatia estetica.
Iata, anul trecut în Franta a avut loc primul transplant facial total din lume. Operatia a durat peste 16 ore. Pacientul în varsta de 30 de ani suferea de o afectiune genetica rara care a determinat, înca din copilarie, dezvoltarea unei tumori gigant la nivelul fetei. Seful Sectiei de chirurgie plastica de la Spitalul Henri Mondor, Laurent Lantieri a prezentat detaliile de realizare ale interventiei dar si aspectele psihologice pe care aceasta le-a implicat. Interventia a reprezentat o premiera mondiala, deoarece, în anii trecuti se efectuasera doar transplanturi faciale partiale. Se pare ca pacientul a avut nevoie de ceva timp pentru a se obisnui cu noua sa figura.

Intelegerea particulara a pacientului

Chirurgia plastica este, dupa cum sustin specialistii, în general, o practica medicala sigura. Dar, asa cum orice interventie chirurgicala implica o serie de riscuri, tot asa si o operatie estetica poate crea probleme. Daca ne uitam pe „harta” numelor care au apelat la aceasta forma de modelare a chipului, avem surprinderea sa vedem ca accidentele nu sunt putine. Un studiu realizat de publicatia Plastic and Reconstructive Surgery Journal, a constatat ca din 411.670 de interventii estetice (marirea sanilor, liposuctii, interventii cosmetice sau reparatorii), au aparut complicatii cu o frecventa de 1 caz la 299 de operatii, implicand riscuri majore pentru viata pacientilor.

Pentru a reduce riscurile unor astfel de interventii, expertii recomanda pacientilor sa se adreseze unui chirurg cu experienta în domeniu si sa faca analize complete înainte de a purcede la o asemenea operatie, pentru a descoperi eventualele probleme de sanatate care ar putea interfera cu interventia chirurgicala sau cu procesul de recuperare postoperatorie. Riscurile interventiilor sunt insa multiple, unele dintre ele avand consecinte dramatice. Implantul de silicoane poate duce la deprecierea formei sanilor, la asimetrii, la dureri sau la dezvoltarea unor forme de cancer.

In cazul liftingului de sub ochi sectionarea in exces a pielii, deformeaza forma ochilor (ochi holbati – un dezastru!). Si exemplele pot continua. De cele mai multe ori, însa, se ignora sau se uita sa se prezinte pacientilor si riscurile de ordin psihologic ce însotesc acest gen de interventii, riscuri ce pot ajunge, din nefericire, pana la tentative de suicid. „Din pacate, exista tendinta ca aceasta forma de chirurgie sa fie prezentata ca un adevarat panaceu al frumusetii si tineretii prelungite pana la varsta senectutii” – este de parere Andrea Polonijo de la Universitatea din British Columbia, coautoare la un studiu referitor la riscurile pshihologice ale chirurgiei estetice.

Testul psihologic este necesar inaintea operatiilor estetice

Pentru a fi evitate multe din riscurile ce le implica o astfel de interventie, dr. Chen Huanran de la Spitalul de Chirurgie Plastica de pe langa Academia Chineza de Stiinte Medicale, unul dintre medicii ce face parte din prima generatie de specialisti în acest domeniu, si cel mai solicitat din lume, supune pacientii, înainte de-a fi programati pentru interventii, unui test psihologic. Ei bine, peste 30% dintre solicitanti nu trec acest test. Marele specialist chinez în operatii estetice este de parere ca medicii locali ar trebui sa colaboreze cu psihoterapeuti pentru a stabili de ce o persoana vrea sa-si schimbe înfatisarea, ce-l determina si daca este pregatit sa faca fata schimbarii. „Fac zilnic sculpturi din sange si carne”, declara marele chirurg, în ochii caruia, pacientii nu sunt altceva decat „niste materiale, nu fiinte umane”. Socanta abordare, dar, frumusetea a devenit, poate, si o obsesie pentru el, magia interventiilor transformandu-se în Arta. Din nefericire, nu toti chirurgii care efectueaza astfel de interventii estetice, sunt „sculptori”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here