cicatriciacneeCicatricile de la acnee apar atunci cand cosurile nu se vindeca cum trebuie. In timp ce unele femei sunt mai predispuse la cicatrici din cauza factorilor ereditari sau culorii pielii, exista mai multe precautii pe care le poti lua pentru a preveni cicatricile.

Exista doua tipuri de cicatrici cauzate de acnee: pigmentate, care lasa un semn maro-violet, odata ce roseata a trecut si cicatrici care lasa mici gauri in piele. Un cos obisnuit cu capul alb nu cauzeaza cicatrici, daca nu se inflameaza. Daca iti zgandaresti cosurile vei creste riscul sa introduci bacterii in cos, fapt ce duce la infectarea si inflamarea zonei.

Cicatricile pigmentate sunt rezultatul celulelor pigmentate care se dezvolta in cosurile care se vindeca. Femeile cu pielea inchisa sunt mai predispuse la acest tip de cicatrici, pentru ca pielea lor are deja o cantitate mare de pigment in ea.

Aceste tipuri de cicatrici pot fi tratate prin apelarea la cremele care albesc pielea si care contin 2% hidrochinona dar la si lotiunile pe baza de acid glicolic. Pentru a vedea rezultate va trebui sa astepti cel putin 6 saptamani, din cauza ca aceste cicatrici sunt destul de adanci.

Daca nu observi nicio imbunatatire dupa 2 luni, doctorul iti va prescrie o crema cu o cantitate mai mare de hidrochinona dar si o crema pe baza de retinol. Retinolul va ajuta la prevenirea aparitiei viitoarelor cosuri si va exfolia celulele pielii in profunzime.

Cicatricile mai severe raspund bine la peelinguri chimice facute de-a lungul a trei sau patru luni. Daca ti se prescriu astfel de peelinguri, primul va avea un procent de 35 % de acid glicolic, iar urmatoarele cresc gradual ajungand pana la 70 %. Daca trebuie sa tratezi acneea severa se va recurge la peelingul cu acid salicilic, care va ajuta la curatarea acneei si la tratarea cicatricilor.

Persoanele cu pielea deschisa sunt predispuse la cicatricile care lasa mici cratere in piele. Aceste cicatrici se trateaza cu dermabraziune sau cu laserul. Dermabraziunea presupune netezirea manuala a cicatricilor si folosirea unei pietre de diamant sau a unei mici perii de sarma.
Rezultatele se vad dupa un tratament, dar pentru a le mentine trebuie sa folosesti creme cu protectie solara si creme care contin retinol.

Ca alternativa la dermabraziune, pentru astfel de cicatrici poti recurge si la tratamentele cu laser. In timpul acestui tratament laserul arde tesutul cicatrizat, lasand zona vindecata rosie si foarte sensibila in urmatoarele zile.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here