cleptomania_mareCleptomania se defineste ca impulsul obsedant de a fura obiecte, fara a avea nevoie de ele si fara a urmari vreun profit material. Aceasta boala este rara si afecteaza mai ales femeile. Chiar daca cleptomania este cunoscuta inca din secolul al 19-lea, se stiu destul de putine lucruri despre ea.

Cleptomania este clasificata in randul bolilor psihiatrice la capitolul Tulburari Obsesiv Compulsive. In general, obiectele furate sunt apoi donate sau aruncate, insa anumite cleptomane le colectioneaza sau incearca discret sa le restituie proprietarului.

O senzatie crescatoare de tensiune precede furtul. In momentul actului, angoasa se calmeaza si subiectul simte chiar placere. Dupa furt, persoana se simte adesea vinovata sau, din nou, anxioasa.

Unii cleptomani isi iau precautii ca sa nu fie prinsi. Adesea, este vorba de persoane la care actul de a fura creeaza o excitatie sexuala comparabila cu aceea a perversilor sexuali. Altii, dimpotriva, vor sa fie prinsi, iar sanctiunea cautata raspunde unei nevoi de ispasire a pacatelor.

Furtul nu este niciodata comis din dorinta de razbunare sau sub efectul furiei. Furtul nu este nici rezultatul halucinatiilor, ideilor delirante, sau altei boli psihiatrice.

In cleptomanie, furtul are loc fara sa fie pregatit si in mod solitar, ceea ce nu este cazul furturilor comise „din obligatie” practicate de toxicomani sau delincventi. Se estimeaza ca aproximativ 5% din hoti sunt cleptomani.

Evolutie

Cleptomania se poate manifesta printr-o alternanta de episoade de furt si episoade de abstinenta, sau prin furturi cronicizate. Ea se poate manifesta ani intregi, in ciuda multiplelor arestari posibile.

Tulburarile de alimentatie, abuzul de substante si depresia sunt boli care se observa adesea la cei ce sufera de cleptomanie. Aceasta boala duce adesea la probleme familiale, socio-profesionale si, bineinteles, legale.

Tratament

Cauzele cleptomaniei sunt multiple. Sunt avansate cateva ipoteze biologice. Serotonina, un neurotransmitator cerebral, poate fi, partial, la originea problemei. Studii recente au aratat eficacitatea medicamentelor antidepresive, din clasa inhibitorilor de serotonina, in tratarea cleptomaniei.

Stresul poate fi un element declansator. Alti autori spun ca originea acestei tulburari se gaseste in copilarie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here