cabina_telefonica1_mareComunicarea nu inseamna doar schimb de cuvinte; limbajul non-verbal, si in special contactul fizic, ne influenteaza reactiile.

Experimente psihologice de ajutor

Este demonstrat faptul ca daca cineva ne atinge in timp ce ne pune o intrebare, capacitatea noastra de atentie in ceea ce priveste intrebarea sa va fi sporita. Este ca si cum acest contact ar deschide o cale de comunicare pozitiva. De maniera generala, vom avea o perceptie mai buna asupra persoanei care ne va atinge fizic.

Un experiment psihologic arata ca, daca un psiholog primeste un pacient pentru prima data, acesta are cu 50% mai multe sanse sa revina daca s-a stabilit vreun contact fizic in timpul consultatiei (strangere de mana, atingerea bratelor), si doar 30% sanse sa revina daca nu s-a stabilit niciun contact fizic intre medic si pacient. Acest lucru se intampla deoarece pacientul considera ca psihologul este mai capabil daca acesta creeaza contacte fizice banale.

Puterea contactului fizic

Dincolo de impresia pe care o lasam oamenilor, atingerea ii face sa spuna Da atunci cand le cerem ajutorul. Aceasta se intampla deoarece contactul ne imbunatateste buna dispozitie si suntem mai dispusi sa raspundem la o intrebare.

Un experiment amuzant s-a desfasurat prin scoaterea unei femei din cabina telefonica care apoi se prefacea ca a uitat cativa bani in cabina. Un nou utilizator intra in cabina si la iesire era abordat de acea femeie care il intreba daca nu a gasit niste bani.

Atunci cand aceasta stabilea un contact fizic cu persoana din cabina atingandu-i bratul cateva secunde, 96% dintre indivizi ii inapoiau banii, in timp ce doar 63% ii inapoiau in absenta contacului fizic.

Acest fenomen este folosit de catre cersetori, deoarece prin stabilirea contactului fizic cifra lor de afaceri creste considerabil! Aceasta este metoda pe care o folosesc si ghicitoarele care vor sa-ti ghiceasca viitorul in palma.

Cum putem aplica aceste cunostinte?

Aceste fenomene pot fi folosite ca sa ne educam mai bine copiii: de ce sa nu stabilim un contact fizic pentru a putea duce la capat anumite indatoriri indispensabile, dar nu neaparat agreabile? Ele se pot utiliza de asemenea in scopul manipularii anturajului, ceea ce nu este neaparat un lucru laudabil.

Dar cunoasterea acestui fenomen te ajuta de asemenea sa nu fii influentata de el. Daca un agent de vanzari care incearca sa iti vanda un produs cauta sa te atinga, nu te lasa influentata. Departeaza-te ca sa-ti pastrezi liberul arbitru!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here