creier_mareDe ce femeile sunt mai vorbarete? De ce barbatii nu pot face mai multe treburi deodata si de ce sunt mai buni la matematica? Aceste diferente sunt date de creier? Adevarat sau fals?

1. Barbatii nu pot face mai multe lucruri simultan

Ce crede lumea: Femeia este capabila sa-si activeze cele doua emisfere ale creierului simultan, deci ea poate face mai multe treburi deodata, in timp ce barbatul, mai „compartimentat”, este programat sa faca lucrurile pe rand.

Care-i adevarul: Bineinteles ca nu-i adevarat, la originea acestei idei false sta un studiu realizat in 1982 pe doar 20 de creiere, care a fost apoi elucidat cu ajutorul tomografiei cerebrale. In anul 1997, un studiu efectuat pe 2000 de subiecti examinati prin RMN nu a putut arata nicio diferenta semnificativa intre cele doua sexe.

2. Femeile nu au simtul orientarii

Ce crede lumea: Un studiu francez a aratat ca barbatii se simt mai in largul lor decat femeile in ceea ce priveste reprezentarile in doua sau trei dimensiuni, de tipul hartilor rutiere, reperandu-se mai bine in spatiu.

Care-i adevarul: Totul tine de educatie si de experienta. Astfel, studiul a fost continuat antrenand subiectii timp de o saptamana, dupa care rezultatele s-au egalizat.

3. Femeile sunt mai literare

Ce crede lumea: Fetitele vorbesc mai repede decat baieteii, sunt mai bune la gramatica, la lectura si au un vocabular mai nuantat datorita hormonilor prezenti in creier. Estrogenii lor favorizeaza activitatea verbala si activeaza cele doua emisfere ale creierului lor.

Care-i adevarul: Studiile prin RMN n-au validat niciodata aceasta teorie. De altfel, niciun studiu stiintific nu a demonstrat ca hormonii ar avea vreun efect direct asupra capacitatilor intelectuale. Contrar animalelor, creierul nostru nu este supus doar actiunii hormonilor. Dezvoltarea cortexului este cea care ii permite fiintei umane sa ia decizii si sa-si stapaneasca instinctele.

Creierul are un sex? 4. Barbatii sunt mai buni la matematica

Ce crede lumea: Potrivit unor studii americane, fetele sunt mai putin dotate decat baietii pentru algebra, chiar daca ele detin avantajul la calculul mental. Pe scurt, barbatilor le revine rezolvarea ecuatiilor abstracte si nobile, iar femeilor le revine calculul de la cumparaturi.

Care-i adevarul: Evident ca aceasta viziune caricaturala nu poate fi adevarata. Atat baietii, cat si fetele, au acelasi potential in stiinte. Dovada este ca rezultatele genului feminin la bac-ul cu profil stiintific sunt superioare rezultatelor genului masculin in Japonia, Finlanda si Franta.

5. Femeile sunt mai intuitive

Ce crede lumea: Femeile percep mai bine nuantele emotionale ale unui chip. Unii spun ca acest lucru se datoreaza hormonilor, altii cred ca receptorii senzoriali sau activitatea cerebrala sunt de vina. De altfel, creierul feminin ar fi continuu in alerta. In repaus, el isi mentine 90% din activitatea electrica, in timp ce creierul barbatilor isi mentine doar 70% din activitate.

Care-i adevarul: Aceste concluzii sunt fondate pe un experiment destul de vechi, niciodata reprodus sau confirmat. Se pare ca barbatii si femeile simt aceleasi emotii, insa le exprima in mod diferit, mai ales datorita educatiei si stereotipurilor socio-culturale.

6. Femeile sunt mai ordonate

Ce crede lumea: Femeile au unghiul vederii periferice superior si o excelenta memorie viizuala. Barbatul, mai putin avantajat de natura, este constrans sa intoarca privirea pentru a percepe si inregistra ceea ce il inconjoara.

In consecinta, o femeie isi va aseza imbracamintea in dulap pe categorii separate, in timp ce barbatul va aseza totul pe ansamble: tinuta de jogging cu sosete si incaltaminte intr-un colt, si hainele de lucru intr-un alt colt.

Care-i adevarul: Aceste scenarii n-au nimic de-a face cu diferentele cerebrale native. Educatia conteaza!

7. Barbatii sunt mai sensibili la imaginile erotice

Ce crede lumea: Tot un studiu american, bazat pe RMN, a concluzionat ca cele doua creiere, feminin si masculin, reactioneaza diferit la imaginile erotice, encefalul masculin fiind mai stimulat de aceste imagini.

Unii pretind ca aceasta diferenta este legata de hormonii prezenti in creier, testosteronul la barbati si ocitocina la femei. Este adevarat ca acesti hormoni sunt foarte activi la soarecii de laborator.

Care-i adevarul: Niciun studiu stiintific serios nu a putut demonstra acelasi lucru si la oameni. Studiile asupra plasticitatii creierului dovedesc ca diferenta de activitate cerebrala intre creiere se datoreaza diferentelor de educatie si de experiente anterioare.

8. Barbatii sunt mai indemanatici

Ce crede lumea: Deoarece barbatii vanau mamuti, ei ar fi in mod natural „dotati” pentru vanatoare si mai indemanatici.

Care-i adevarul: Studiile recente asupra plasticitatii creierului demonstreaza ca invatarea si experienta ne imbunatatesc capacitatile cerebrale, si aceasta pe parcursul intregii vieti.

De exemplu, la pianisti se observa ingrosarea regiunilor specializate pentru motricitatea degetelor, auz si vedere. Acest fapt se datoreaza timpului consacrat invatarii pianului, inca din copilarie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here