Memoria este categorisita in mai multe variante in afara de cele doua de mai jos. Foarte importanta este clasficarea in functie de durata.

Memoria temporara este cea stocata de  pentru foarte putin timp de catre creier. Memoria permanenta se obtine cu multa atentie, repetitie si asociere de idei. Memoria “muncitoare” este o varianta a memoriei temporare, datorita careia putem  avea acces la informatii aflate in parti diferite ale creierului, in acelasi timp.

Profesorii te laudau ca ai o memorie buna. Nimeni nu mai stia ca tine lectia lam istorie. Dar nu reusesti sa-ti aduci aminte cum reuseai sa mergi pe bicicleta cand erai mai mica, pentru ca acum poti cel mult sa mergi pe langa ea. Nu trebuie sa te panichezi pentru ca nu ai dat in amnezie. Pur si simplu, la tine este mai dezvoltat un alt tip de memorie.

Stai bine cu: memoria procedurala
Altfel numita si memorie implicita. Asta inseamna ca poti sa treci cu brio examenul pentru permis de conducere. Daca exersezi suficient, desigur! Mai stiintific spus, memoria procedurala se ocupa cu stocarea lucrurilor care tin de abilitati si deprinderi. Iti este foarte usor sa inveti cum sa manevrezi si sa inveti diferite lucruri (de la programarea masinii de spalat, la mersul pe bicicleta sau jocul de biliard). Nu poti sa-ti amintesti exact de unde si cand ai invatat sa faci, de exemplu, sarmale, cert este ca stii exact procedura. La fel “prinzi” cu usurinta cuvinte dintr-o limba straina, dar nu poti spune ca de la scoala le stii. Pur si simplu le stii.

Stai bine cu: memoria declarativa
Zisa si explicita. Asta inseamna ca ai norocul sa te numeri printre cei care isi pot aminti in amanunt numele personajelor si actiunea din absolut toate cartile pe care le citesc. Ca sa nu mai vorbim de datele istorice. Cu alte cuvinte, ai stofa de intelectual. Nu ai nevoie de agenda ca sa-ti notezi un numar de telefon pentru ca il tii minte…cumva. Cu o asemenea memorie, esti un pericol pentru cei care calca in strachini, pentru ca ii vei tine minte pentru multa vreme. Nu iti este staina nici memoria procedurala, dar acolo ai nevoie sa exersezi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here