La început un computer putea fi conectat doar cu un alt computer prin intermediul unui cablu sau a unei linii telefonice. La începutul anilor ’60 Donald Davies din Anglia şi Paul Baran din America, lucrând independent unul de altul au descoperit conceptul „packet switching” . Acest lucru însemna convertirea datelor în unităţi discrete (packets) care puteau fi transmise unei unităţi cCum a aparut internetulentrale de unde erau colectate de receptori, datele putând fi transferate între orice număr de computere legate la router: reţeaua de computere a luat fiinţă.

O astfel de reţea a fost ARPAnet (Advanced Research Project Agency Network) înfiinţată în 1696 de către Departamentul de Apărare al US şi mai târziu a fuzionat cu reţeaua National Sience Foundation. Aceste reţele au fost construite iniţial a un mijloc de a uşura accesul specialiştilor la computer, dar au ajuns să fie folosite ca un mijloc de comunicare între user-ii computerelor, prin intermediul poştei electronice. În următoarea decadă au apărut un număr important de sub-reţele şi astfel au fost făcute protocoalele (TCP/IP) pentru a permite reţelelor diferite să comunice între ele. Acest rezultat al interconectării reţelelor a fost cunoscut ca Internet.

Până în 1989 era destul de dificil să accesezi cantitatea vastă de informaţii disponibile pe Internet fără să ştii exact ce cauţi şi unde poţi găsi ceea ce doreşti. Apoi Tim Berners-Lee din Anglia, angajat la CERN a pus la punct o metodă de organizare a acestor informaţii pentru a putea fi folosite de CERN. Şi-a numit metoda World Wide Web (www). El a scris primul browser web în 1990 şi anul următor CERN a permis publicului să-l folosească. Browsing a devenit surfing şi pe parcursul a zece ani utilizatorii web au crescut de la o echipă de oameni de ştiinţă şi academicieni la o masivă comunitate de peste 150 milioane de oameni.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here