Un studiu recent a aratat ca dupa sapte ani de la interventie, menstruatia a incetat definitiv la mai mult de 95% dintre femei.

Pastila Lybrel de 365 de zile este o alta solutie pentru a scapa de sangerarile lunare. Pilula trebuie administrata in fiecare zi a anului, fara perioada de pauza sau testare placebo, ca in cazul anticonceptionalelor clasice. Sangerari mai pot aparea la circa 20% dintre femei. Si, pentru ca Lybrel contine estrogen, nu este recomandat femeilor care sunt predispuse la aparitia de cheaguri de sange: fumatoarele, femeile care au migrene cu aura – o afectiune in cadrul careia apar tulburari de vedere, furnicaturi in brate, amorteli ale fetei si limbii – sau cele care au peste 35 de ani cu risc mare de imbolnaviri de inima.

Daca vrei doar o menstruatie mai usoara, anticonceptionalele clasice sunt cele mai recomandate. Nivelul constant de progesteron face ca endometrul sa dezvolte o mucoasa mai subtire in timp.

Poti opta si pentru a avea doar patru cicluri menstruale pe an. Cu Seasonale si Seasonique trebui sa iei pastile continuu, timp de 84 de zile, cu pauza de 7 zile intre ele, perioada in care apare sangerarea de privatiune, similara menstruatiei.

Steriletul Mirena este solutia pentru tine daca nu vrei sa iei pastile. Acesta secreta o anumita doza de progestin (progesteron sintetic) zilnic, subtiind treptat mucoasa uterina. In timpul insertiei steriletului pot aparea dureri, iar timp de trei saptamani dupa insertie te poti confrunta  cu sangerari si crampe.

Sindromul premenstrual (SPM)

Doua treimi dintre femei au simptome premenstruale, spune medicul american Jean Endicott. Durerile de cap, sensibilitatea sanilor sau schimbari radicale ale starii de spirit. Mai mult de 8% dintre femeile cu SPM sufera schimbari severe ale starii de spirit care tulbura viata personala si activitatile zilnice. Aceasta versiune mai grava a SPM se numeste sindrom disforic premenstrual. In aceasta situatie este bine sa iei supliment de calciu, pentru ca regleaza nivelul de hormoni.

Exercitiile zilnice – mersul repede, ridicarea greutatilor sau chiar dansul – sunt ultimul lucru de care ai chef in momentele grele de dinaintea menstruatiei, dar trebuie sa stii ca au efecte antidepresive si contra anxietatii.

Si medicamentele antidepresive te pot elibera de simptomele acute, dar nu lua cate o pastila pe zi, ci imediat cand devii nelinistita.

Anticonceptionalele Yazm sunt aprobate de FDA pentru tratarea sindromului disforic premenstrual.

Probleme gastrice

Multe femei au simptome ca diareea, balonarea sau constipatia in timpul ciclului menstrual. Prostaglandinele sunt responsabile, pentru ca provoaca dureri uterine si abdominale. Alimentele cu fibre pot rezolva problema. Daca te confrunti cu astfel de simptome, mananca cereale, fructe in coaja si legume. Dar nu introdu fibrele prea repede in alimentatie, pentru ca diareea se poate agrava.
Menstruatia ar trebui sa fie doar un eveniment lunar de care sa te bucuri pentru ca esti fertila. Acum stiinta iti pune la dispozitie foarte multe solutii, astfel incat sa-ti pastrezi buna dispozitie si sa nu renunti la activitatile zilnice care iti plac atat de mult.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here