Pentru a evita aparitia petelor de piele in timpul verii, este esential sa va protejati de soare. Ce trebuie sa tii cont? Descoperiti cateva recomandari.

Hiperpigmentarea tinde sa apara mai frecvent in timpul verii. Aceasta afectiune se refera la intunecarea unei parti a pielii. In special, tinde sa apara la persoanele cu ten deschis, cand unele celule produc mai multa melanina decat altele, ca raspuns la lumina soarelui. Rezultatul este ceea ce cunoastem ca pistrui sau pete.

Acum, lumina soarelui nu este singura sa cauza, dar este una dintre cele mai frecvente. Prin urmare, in timpul sezonului estival este necesar sa se ia masuri extreme de precautie si sa se adopte unele masuri pentru a proteja pielea de radiatii.

Ce este hiperpigmentarea?

Hiperpigmentarea este un proces caracterizat prin aparitia petelor pe piele, de o culoare mai inchisa. Acestea sunt de obicei de culoare maro. Cu toate acestea, pot fi si negre sau gri. Adesea, se manifesta de obicei in trei moduri. Le prezentam mai jos.

Efelidele axilare. Ele corespund cu faimoasele pistrui. Sunt leziuni mici, pigmentate, care apar aproape intotdeauna pe obraji, buza superioara si frunte. De obicei sunt prezente inca din copilarie, dar soarele le sporeste.

Lentigo solar. Sunt pete mai mari decat pistruii. Acestea tind sa apara pe obraji, tample, frunte, dosul mainilor si decolteu. Sunt un raspuns la razele soarelui.

Melasma. Sunt pete difuze de culoare maronie care apar pe fata. Acestea pot fi un raspuns la soare, dar mai des sunt efectul sarcinii sau al utilizarii contraceptivelor.

De ce se intampla?

Hiperpigmentarea este mai frecventa in perioade precum vara datorita expunerii constante la soare. Aceasta situatie creste riscul de arsuri si face ca pielea sa-si activeze apararea naturala. Aceasta din urma consta intr-o crestere a productiei de melanina, o substanta care intuneca suprafata pielii.

Intr-o oarecare masura, acest mecanism previne patrunderea razelor solare in zonele cele mai vulnerabile. Chiar si asa, daca melanina este produsa in exces sau in mod necorespunzator, apar leziuni precum pistrui, lentigos sau melasme.

Aceste procese sunt mai frecvente si vizibile la persoanele care au acnee, psoriazis sau eczeme. Modificarile hormonale activeaza si productia de melanina. Din acest motiv, hiperpigmentarea apare si din cauza sarcinii sau a utilizarii contraceptivelor.

Sfaturi pentru a evita hiperpigmentarea vara

Exista unele masuri care servesc pentru a preveni aparitia hiperpigmentarii in timpul verii sau in orice anotimp. Cel mai important lucru este sa le aplici in mod constant, astfel incat sa aiba efect. In spatiul urmator le dezvaluim in detaliu.

Exfolierea

Utilizarea unui exfoliant, o data sau de doua ori pe saptamana, este ideala pentru indepartarea celulelor moarte. De altfel, acest lucru ajuta la reducerea semnificativa a prezentei celulelor hiperpigmentate. Cu toate acestea, nu este recomandabil sa va exfoliati prea des sau cu metode foarte agresive, deoarece acest lucru slabeste pielea.

Cel mai bine este sa folositi scruburi chimice cu ingrediente acide. Produsele cu acid glicolic, acid lactic sau acid salicilic sunt ideale pentru gestionarea hiperpigmentarii. In plus, curata, intineresc si lumineaza pielea.

Protejati-va de inflamatie

Este important sa evitati cremele si produsele cosmetice care provoaca inflamatia pielii. La fel, dupa expunerea la soare, se recomanda utilizarea unei creme antiinflamatoare. Cele mai recomandabile sunt cele care contin vitamina E, resveratrol si Gotu kola.

Folositi protectie solara si alte articole de protectie

Folosirea protectiei solare in fiecare zi este esentiala pentru a preveni hiperpigmentarea. Acest lucru trebuie facut fara gres, chiar daca zilele sunt tulburi. Ar trebui aplicat la fiecare doua pana la trei ore, chiar daca exista doar expunere la soare printr-o fereastra.

Acest produs adauga un strat suplimentar pielii . Acest lucru ajuta la prevenirea raspandirii hiperpigmentarii. Exista mai multe prezentari si cel mai bine este sa consultati dermatologul despre care este cel mai potrivit in fiecare caz particular.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here