eyesAti stat prea mult timp in fata calculatorului si percepeti cum treptat, treptat, imaginea devine neclara, ochii incep sa lacrimeze si simtiti nevoia imperioasa de a-i inchide? Ametiti cand urcati treptele sau cititi? Nu va mai puteti mentine mult timp privirea dirijata intr-un punct fix? Inseamna ca aveti „ochii obositi”, respectiv „privirea obosita”.

Disconfortul ocular este principala problema a operatorilor de calculator. Statisticile releva ca aproximativ 80% din operatori au astfel de probleme, spre deosebire de functionarii din birourile clasice, care sunt afectati numai intr-un procent de 45%.

„Oboseala” ochiului sau a privirii consta in incapacitatea de a mentine privirea intr-o pozitie fixa si este denumita medical ASTENOPIE. Astenopia este cel mai frecvent vizuala (acomodativa) sau oculara.

Astenopia vizuala se caracterizeaza prin tulburarea vederii de aproape, vedere incetosata, vedere dubla, fotofobie
. Cea oculara se manifesta prin ochi obositi, durerosi, senzatie de usturime, arsura, mancarime si uscaciune oculara, senzatia de nisip in ochi, inrosire oculara, lacrimare, cefalee, ameteli.

Problemele oculare determinate de activitatea la computer sunt tranzitorii, insa este recomandabila efectuarea unui control oftalmologic periodic, pentru a depista din timp existenta unei patologii oculare latente.

IN CE CONSTA UN EXAMEN OFTALMOLOGIC?

Examenul oftalmologic reprezinta un minimum de manevre de examinare pe care le executa medicul oftalmolog pentru determinarea bolilor oculare:
Acuitatea vizuala. Pacientul trebuie sa citeasca literele sau semnele proiectate pe ecran.Corectia optica si prescrierea de ochelari daca este nevoie.Examenul pol anterior. Se face cu biomicroscopul, se examineaza partea din fata a globului ocular (conjuctiva, sclera, corneea, irisul, cristalinul).Masurarea tensiunii intraoculare este obligatorie la pacientii cu varsta peste 40 ani, pentru depistarea precoce a glaucomului.Examenul „fund de ochi”.Se face cu oftalmoscopul sau cu ajutorul lentilelor speciale (GOLDMANN etc.). Se examineaza retina, nervul optic, vasele retinei.
In functie de modificarile patologice ce apar, medicul oftalmolog poate prescrie un tratament sau indruma pacientul catre clinicile de oftalmologie, pentru investigatii mai amanuntite si tratament de specialitate.

CAND ESTE NECESAR UN CONSULT OFTALMOLOGIC?

Examene oftalmologice se efectueaza la cererea pacientului cand acesta acuza tulburari de vedere.La varsta de 6 – 7 ani, cand pot fi depistate viciile de refractie.
Un alt moment important in care pacientul trebuie sa faca un examen oftalmologic este in jurul varstei de 40 – 45 ani, cand apare prezbiopia (tulburarea vederii de aproape) sau alte boli oftalmologice (glaucom, cataracta etc.).

RECOMANDARI

Frecventa astenopiei de acomodatie creste cu cat persoanele stau mai mult la computer.Pentru a evita aparitia ei, este necesara o pauza de 7-10 minute la fiecare ora sau de 15-30 de minute la 2 ore.Nu ezitati sa va adresati specialistului oftalmolog atunci cand disconfortul ocular devine persistent.ATENTIE! Se recomanda corectarea viciilor de refractie, chiar daca acestea au valori mici (+/- 0,50 dioptrii).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here