Numarul tot mai mare de persoane care apeleaza la serviciile chirurgiei estetice, nevoia de informare continua a publicului larg si a pacientilor a generat aparitia acestui articol. Dorim sa va impartasim cateva informatii despre efectul temperaturii scazute in sezonul rece asupra tegumentului care a fost supus interventiei estetice.
Trebuie precizat de la inceput ca in urma interventiei estetice rezulta o cicatrice, iar tesutul tegumentar agresat devine mai sensibil decat de obicei. Exista si interventii estetice care nu lasa cicatrice (injectii locale cu substante specifice, peelingul etc.), dar lasa tegumentul local mai sensibil fata de cum este in mod normal.
Acest articol se adreseaza celor doua zone sensibile ce apar si anume cicatricea, respectiv zona de tegument unde s-a intervenit chirurgical.
Sensibilitatea crescuta locala se poate mentine de la 6 saptamani postoperator pana la 6 luni, chiar 1-2 ani dupa interventia estetica, in functie de particularitatea interventiei si specificul pacientului(ei). Am precizat acest interval de timp, nu pentru a va speria, ci pentru a va atentiona sa fiti mai precauti in acest rastimp, in ceea ce priveste zonele respective.
Tegumentul raspunde la actiunea termica prin doua mecanisme: vasodilatatie la actiunea termica inalta (temperatura crescuta) si vasoconstrictie la actiunea termica joasa (temperaturi scazute). In sezonul rece, aceste doua manifestari apar cu predilectie din cauza expunerii la temperature joasa din mediul extern, respectiv cea inalta din zonele in care ne desfasuram activitatea sau locuim.
Efectul nociv apare atunci cand expunem alternativ pielea si zonele sensibile la actiunea acestor doi factori termici. In felul acesta supunem tegumentul la o presiune continua de a se adapta la cele doua mecanisme de vasodilatatie si vasoconstrictie, determinand aparitia modificarilor locale de microtromboza ce genereaza tulburari in microcirculatie si, ulterior, insuficienta de oxigenare locala sau oxigenare peste limita de metabolizare cu efecte nedorite in ambele sensuri.
In plus, in perioada rece, alti factori de agresiune asupra tegumentului sunt vantul si umezeala care, cumulati cu agresiunea termica descrisa, pot genera deshidratare, descuamare si chiar fisurarea acestuia.
Acest lucru este valabil pentru tegumentele sanatoase, dar, 7 mai ales, pentru cele sensibile, inclusiv cele asupra carora s-a intervenit estetic.
Pentru a preveni efectele nedorite descrise anterior, este bine sa actionam atat pe calea generala, cat si local. In acest sens, va recomand:
Apelati la sfatul farmacistului pentru a va recomanda suplimente nutritive folosite in aceasta perioada.Nu consumati bauturi carbogazoase, bauturi alcoolice si bauturi fierbinti (genereaza agresiunea directa sau prin alternanta vasodilatatie si vasoconstrictie).Evitati expunerea la frig, vant si umezeala a zonelor sensibile.
Folositi imbracaminte lejera si din bumbac 100% pentru a preveni agresiunea alergica asupra pielii (atentie ce tip de detergent si balsam folositi la spalarea acestora).
Spalati-va cu apa calduta, folositi dusul la treapta inferioara de expunere, la o distanta mai mare, pentru atenuarea efectului mecanic direct al jetului de apa.
Utilizati sapun, gel de dus si sampon adecvate pielii si parului dumneavoastra si asigurati-va ca nu contin substante alergene, iar pH-ul mediu sa fie 5.5.Pastrati temperatura constanta in casa si nu mai mult de 22-23 grade Celsius (la fel si in autoturism).Folositi laptele demachiant si cremele adecvate tenului dumneavoastra, cu extracte din plante (galbenele, nalba-mare, albastrele etc.) care au efect emolient si hidratant. Pentru mai multe informatii, intrebati medicul, farmacistul sau consilierul de cosmetice din farmacii.
Nu folositi gloss-ul in aceasta perioada deoarece nu ofera protectie, ci dimpotriva deshidrateaza;utilizati strugurel din plante si ruj hidratant.In cazul unor probleme, cat de mici, adresati-va medicului care v-a operat, deoarece cunoaste cel mai bine particularitatea interventiei si a pielii dvs.Aplicati pe cicatricele dureroase unguente antiinflamatoare si cele specifice chirurgiei estetice;pentru mai multe detalii, intrebati medicul sau farmacistul.Informati-va, cat mai mult, cu privire la aceste aspecte de care trebuie sa tineti cont insa nu uitati ca fiecare individ are o particularitate si nu pot fi generalizate.Alimentati-va echilibrat si utilizati bauturi caldute din plante cu efect de vitaminizare (macese, coacaze negre, catina, afine, soc, busuioc).
In speranta ca v-am oferit informatii utile, va doresc lectura placuta si, nu uitati, frumusetea exterioara vine si din interior.