Cândva se considera că vizitele dese la solariu reprezintă garanţia unei bronzări sigure. Astăzi însă se ştie că şi aici trebuie să existe o măsură .
Afară este încă urât şi cenuşiu,iar şansa de a merge la plajă sau la ştrand este departe. Ai vrea totuşi să fii bronzată şi să te pregăteşti pentru sezonul cald. Noroc că s-au inventat solariile, locuri unde lămpi speciale,care emit raze ultraviolete ( UV ), vor conferi pielii tale o culoare aurie cu nuanţe de bronz foarte plăcută.
Dar fii prudentă, medicii atrag atenţia asupra pericolului reprezentat de expunerea îndelungată la aceste raze. Razele ultraviolete provoacă îmbătrânirea rapidă a pielii şi favorizează apariţia formaţiunilor cancerigene. Mai mult, cantitatea de raze UV dăunătoare este mai mare în solarii decât în lumina naturală. Pe de altă parte,este la fel de adevărat că pielea bronzată formează o protecţie naturală a organismului în faţa unei cantităţi prea mari de raze ultraviolete. Aceleaşi raze au, totodată, şi calităţi binefăcătoare : stimulează producţia de hormoni ai fericirii şi fortifică oasele,ridicând nivelul de vitamină D din organism. Te vei simţi mai veselă, mai energică, mai plină de viaţă. Deci, razele ultraviolete sunt dăunătoare sau binefăcătoare pentru organism în funcţie de doza la care ne expunem. De aceea, înainte de a te hotărî pentru o şedinţă de bronzare artificială, gândeşte-te cărui tip de piele aparţii- este foarte important. Persoanele cu un ten mai închis şi păr castaniu sau negru suportă soarele mai bine şi pot să se expună liniştite la fiecare 7 sau 14 zile câte un minut razelor ultraviolete. Dar regula de fier este: maximum 50 de şedinţe( şi astea cu măsură ) pe an! În schimb,cine are norocul să fie blondă, cu un ten foarte deschis şi delicat( aşa cum este Nicole Kidman,de exemplu) ar face bine să stea întâi de vorbă cu un medic dermatolog. Nu uita, paza bună trece primejdia rea !
Cum te pregăteşti înainte de şedintele de bronzare la solariu ?
1. Demachiaza-ţi faţa şi gâtul. Fă un duş pentru a îndepărta restul balsamului,deodorantului şi parfumului de pe corp( unele componente ale acestor produse pot mări sensibilitatea pielii la razele UV). Nu folosi săpun, ci gel;
2. Masează-ţi pielea corpului cu un produs special pentru solariu( cum sunt aşa-numiţii activatori,care se găsesc în saloanele de frumuseţe).Accelerează bronzarea pielii şi o hidratează;
3. Scoate-ţi bijuteriile, ceasul, lentilele de contact;
4. Acoperă-ţi cu un plasture aluniţele şi semnele din naştere;
5. Foloseşte ochelari speciali pentru protecţie.