Deshidratarea mancarii este o metoda de conservare, deoarece bacteriile si mucegaiurile nu se pot dezvolta daca nu au suficienta umiditate. Prezenta mucegaiurilor pe alimente uscate este un indiciu ca acestea nu au fost uscate suficient.

Uscarea alimentelor este procesul de deshidratare sau de indepartare a unei cantitati cat mai mari de apa din acestea. Majoritatea fructelor au in compozitia lor un procent mai mare de 70% de apa, dar aceasta concentratie variaza: capsunile au 90% apa, merele 80% iar bananele 65%.

Dupa uscare, concentratia lor de umiditate scade la aproximativ 15-20%, determinandu-le sa se micsoreze considerabil ca greutate si dimensiuni. De fapt, sunt necesare cel putin 3 kg de fructe proaspete pentru 500g de fructe uscate.

Uscarea concentreaza zaharurile naturale din fructe si astfel se explica de ce fructele uscate sunt atat de dulci. Fructele uscate contin mult zahar care, chiar daca este natural, tot zahar se numeste: prin urmare trebuie sa aveti grija sa nu va lasati bebelusul sa consume cantitati nelimitate din acestea.

Uscarea alimentelor produce o pierdere semnificativa a substantelor nutritive, mai ales a vitaminelor A si C, dar unele minerale se pastreaza foarte bine.

Oricum, fructele uscate sunt gustari sanatoase pentru copiii nostri, mai ales comparativ cu preparatele de slaba calitate din comert, pline de zahar si nule din punct de vedere nutritiv, produse pe care copiii va roaga sa le cumparati atunci cand mergeti la supermarket.

Fructele uscate, cum ar fi chipsurile de banane si foile de fructe uscate, sunt aperitive si gustari bune pentru bebelusul sau juniorul dvs. Trebuie mai intai sa le taiati in bucati micute si sa le faceti foarte moi, rehidratandu-le pentru a nu provoca inecare.

Inelele de mere uscate sunt bune pentru dentitie, dar trebuie sa fie foarte uscate si tari, pentru ca bebelusul sa nu poata rupe bucati si sa se inece. De asemenea, acestea trebuie sa fie suficient de mari incat sa nu provoace inecare.

Puteti cumara fructe uscate de la supermarket sau le puteti usca singura. Avantajele uscarii in casa a alimentelor sunt asemanatoare cu cele ale prepararii mancarii in casa: economisiti bani, puteti controla calitatea ingredientelor si eliminati conservantii.

Depozitarea fructelor uscate

Cea mai buna metoda pe care am descoperit-o pentru depozitarea fructelor uscate este metoda de congelare in pungi de plastic imbricate. Depozitati portii individuale in pungile dinauntru, eliminand aerul, si plasati-le intr-o punga de congelator mai rezistenta si mai groasa. Astfel, puteti deschide punga exterioara din congelator fara a expune la aer fructele uscate.

Este important sa pastrati fructele uscate ferite de aer, deoarece acestea ar incepe imediat sa absoarba umezeala din aer, iar, pentru fructele uscate, umezeala inseamna mucegai.

Rehidratarea fructelor

Puteti consuma fructele uscate sau le puteti folosi in retete asa cum sunt, insa poate ca vi se vor parea mai gustoase si mai simplu de mestecat daca le rehidratati. Sunt numeroase modalitati de rehidratare.

Tineti in apa fructele uscate peste noapte la frigider, pentru a le rehidrata. Sau turnati apa fiarta peste ele. Puneti-le la cuptorul cu microunde la treapta mare intr-un recipient cu apa pana cand apa incepe sa fiarba. Lasati-le sa stea 5-10 minute.