tipa_leader_ianIata o lista cu greseli stupide, dar frecvente, pe care noii angajati le fac.

Vanzarea catre cine nu trebuie

Chiar daca vanzarile sunt importante pentru firma, nu inseamna ca trebuie sa terorizezi pe toata lumea cu produsele pe care le promovezi. Una dintre cele mai frecvente greseli ale noilor angajati este aceea ca incearca sa vanda produsele tuturor, fara a se gandi si cine are nevoie de ele.

Cheltuie prea multi bani

Nu cheltuiti mai multi bani decat intra in firma. Daca banii cheltuiti sunt de trei ori mai multi decat cei care reprezinta profitul, atunci sansele afacerii se diminueaza serios.

Cheltuie prea putini bani

O alta greseala e sa fii prea zgarcit cu banii. Profita de cei care iti pot face servicii cu niste costuri decente, cumpara echipament atunci cand pretul e decent, dar nu arunca banii pe mobila scumpa sau tehnologii de care nu are nimeni nevoie.

Se autodefineste gresit

Multe firme cu un singur angajat se refera la firma cu „noi”. E o atitudine gresita, pentru ca traim intr-o lume plina de freelanceri, iar o firma cu un singur angajat e ceva chiar normal.
Presupune ca un contract semnat va fi si onorat

Contractul e doar o hartie. Ce se afla in spatele contractului e o relatie – si ea conteaza cel mai mult. Daca nu vei reusi sa te intelegi cu partenerii tai de afaceri, atunci fii pregatit sa ai surprize neplacute.

Nu isi urmeaza intuitia

Intuitia e e la fel de importanta in afaceri ca orice analiza preliminara sau finala. Ati fi surprinsi cat de multe corporatii achizitioneaza produse sau fac tranzactii in urma ideilor pe care sefii le au pe moment. Astfel, procesul de decizie e dependent si de intuitie – pentru ca nu intotdeauna decizia care pare rationala e si cea mai buna.

Este prea formal

Dupa cum spuneam si mai sus, afacerile se bazeaza pe relatii. In anumite cazuri un grad de formalitate este necesar, insa de cele mai multe ori formalismul sta in calea rezolvarii treburilor.

Isi schimba in mod fortat imaginea

Multi considera ca, in momentul in care ai inceput o afacere, trebuie sa te si porti ca un om de afaceri. E un lucru bun, atat timp cat asta nu contrasteaza cu imaginea pe care tu o oferi in mod normal. Este mai bine sa fii tu insuti si sa prezinti clientilor si partenerilor imaginea pe care tu o consideri cea mai apropiata.

Uita sa se concentreze asupra partii creative

E usor sa cazi in capcana si sa crezi ca singurul scop al unei afaceri e acela de a face bani. Adevaratul scop al unei afaceri e insa sa creezi valoare – si e imposibil sa faci bani pe termen lung fara a crea ceva de valoare. Pentru asta exista afacerea ta, pentru a crea lucruri sau idei de buna calitate atat pentru tine cat mai ales pentru clientii tai.

Nu stie sa isi optimizeze afacerea

Vorbim aici de o serie de lucruri, incepand cu optimizarea de tip cost – eficacitate pana la cea legata de timp si asigurarea unor conditii profitabile pentru angajati. Din acest punct de vedere, afacerile pe Internet sunt mult mai usor de oprimizat fata de afacerile „clasice”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here