docConsultul ginecologic e indicat de două ori pe an pentru orice femeie, indiferent de vârstă sau simptomatologie. Vizita la cabinetul ginecologic ar trebui să fie urgentată, însă, atunci când apar simptomele unei anomalii a aparatului genital.

Secreţia vaginală, primul semn al unei anomalii genitale!
Secreţia vaginală anormală este principalul semn al patologiilor genitale femine. Atunci când aceasta este abundentă, îşi schimbă culoarea sau mirosul, nu trebuie să amâni consultul medical! În mod normal, secreţia vaginală are o culoare albicioasă sau transparentă şi un miros slab, specific. În cazul infecţiilor, aceasta capătă o culoare maronie, gri sau chiar verzuie, având, totodată, un miros puternic, fetid. O simplă consultaţie te poate scuti de apariţia unor afecţiuni mult mai grave, cauzate tocmai de bacteria care a produs modificaările amintite anterior.

Durerile pelviene, un alt semnal de alarmă

Durerile pelvine sunt un alt semn care ar trebui să te facă să iei în considerare efectuarea unui control ginecologic. Durerile de abdomen şi la nivelul mijlocului, senzaţia de tensiune , de arsură locală sau durere acută pot fi simptome ale unor afecţiuni precum anexita sau chisturile ovariene. Anexita este una una dintre cele mai frecvente afecţiuni ginecogice şi principala cauză a durerii pelvine ginecologice. Cunoscută şi sub denumirea de boală inflamatorie la nivel pelvian (BIP), anexita afectează patru din cinci femei active sexual, potrivit unor date statistice recente. Netratată corespunzător, anexita poate provoca infertilitate.

Sângerările vaginale anormale

Sângerările vaginale, apărute în afara perioadei menstruale, ar trebui să constituie un puternic semnal de alarmă pentru orice femeie. Cauzele sângerărilor apărute între menstruaţii sunt diverse. Poate fi vorba de un dezechibru hormonal, de efectul contraceptivelor orale, de boala inflamatorie pelvină, de cervicită (rană pe col) sau chiar de apariţia cancerului de col uterin.

Importanţa consultului ginecologic

Pentru a putea preveni unele afecţiuni dar şi pentru a-ţi putea testa starea de sănătate este important să mergi regulat la medicul ginecolog şi să te supui unui set de analize care te pot scuti de multe neplăceri. Efectuate regulat, analize precum testul Babeş-Papanicolau, ecografia pelvină, examinarea secreţiei vaginale, pot preveni apariţia unor boli grave şi greu de tratat.

Testul Babeş-Papanicolau face parte din examenul ginecologic de rutină şi urmăreşte identificarea modificărilor celulare anormale de la nivelul cervixului. Testul Papanicolau a devenit una dintre cele mai importante modalităţi de screening a cancerului de col uterin. Această analiza poate ajuta la depistarea din timp a modificărilor celulare patologice ale colului uterin, modificări care pot fi tratate cu succes în condiţiile în care diagnosticul a fost stabilit în fază incipientă.

Ecografia pelviană ajută la diagnosticarea unor afecţiuni multiple. Examinarea ecografică a pelvisului poate depista existenţa unor efecţiuni precum chisturile ovariene, fibromul uterin, tumori ale sferei uro-genitale dar şi ale organelor învecinate.

Analiza secreţiei vaginale oferă indicii referitoare la prezenţa diferitelor tipuri de infecţii vaginale. Un astfel de test, efectuat o dată la şase luni depistează existenţa infecţiilor vaginale, putând oferi posibilitatea de a începe un tratament corespunzător şi de a împie dica eventualele complicaţii. Este important să ştii că o infecţie vaginală netratată la timp poate genera prezenţa unor afecţiuni mult mai grave, precum infertilitatea, de exemplu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here