Gripa a devenit una dintre cele mai comune amenintari la adresa sanatatii noastre, mai ales in aceasta perioada cand vremea este schimbatoare.nas-infundat

Nu mai putin de 50.586 de cazuri de infectii acute ale cailor respiratorii superioare au fost inregistrate in ultima saptamana, in intreaga tara.

Totodata, Centrul National de Referinta pentru Gripa din cadrul Institutului Cantacuzino a confirmat si 23 virusuri gripale (zece in municipiul Bucuresti, noua in judetul Cluj, doua in judetul Tulcea si doua in judetul Iasi). Totodata, au fost inregistrate si 17.660 de pneumonii.

In acest context, Ministerul Sanatatii recomanda populatiei continuarea vaccinarii impotriva gripei. Vaccinarea populatiei la risc se realizeaza gratuit, in cadrul „Subprogramul de supraveghere si control al bolilor transmisibile prioritare”.

Sunt insa si alte moduri de a neproteja de gripa. Pentru ca organismul nostru sa se poata lupta cu boala, dar in primul rand pentru a reusi sa neutralizeze o cantitate de virus cu care intram in contact, este nevoie ca sistemul nostru imunitar sa functioneze normal.

Pentru asta trebuie sa avem o alimentatie echilibrata, cu multe vitamine. Este necesar sa consumam legume si fructe, eventual sa spulimentam cu complexe de vitamine si minerale disponibile in farmacii.

De asemenea, pentru a evita gripa, trebuie sa evitam aglomeratia si contactul cu persoanele bolnave sau suspecte de gripa.

Spalatul des pe maini tine departe virusurile si bacteriile. Nu este bine sa ne atingem ochii, nasul si gura. Virusurile se raspandesc mai des cand o persoana atinge ceva care este contaminat si apoi duce mana la ochi, nas sau gura.

Antibioticele, precum penicilina, fiind create pentru a elimina bacteriile, nu pot ataca virusurile. De aceea, antibioticele nu au nici un rol in tratamentul gripei, dar sunt folosite pentru a trata anumite complicatii la care a condus gripa.

Medicamentele antivirale contribuie, impreuna cu vaccinul antigripal, la tratamentul si prevenirea gripei, dar nu pot substitui efectul vaccinului. Cand sunt administrate inaintea infectiei sau in fazele incipiente ale bolii, antiviralele pot preveni infectarea sau reduce durate simptomelor la 1-2 zile. Aceste medicamente nu sunt lipsite, totusi, de unele efecte secundare.

Totusi, vaccinarea ramane principala masura penrtu prevenirea gripei si reduce impactul epidemiilor. De peste 60 de ani se folosesc mai multe tipuri de vaccinuri, care s-au dovedit sigure si eficiente in prevenirea efectelor severe ale gripei.

Modificarile constatate in virusurile gripale impun ajustarea anuala a compozitiei vaccinurilor pentru a include cele mai recente forme de virusuri de gripla. Organizatia Mondiala a Sanatatii rescrie anual reteta vaccinului antigripal, pe baza informatiilor colectate din 83 de tari.

Eficienta unui vaccin depinde in mare masura de varsta si imunitatea pacientului, dar si de gradul de similaritate dintre dintre virusurile din vaccinuri si cele aflate in circulatie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here