In zilele noastre tot mai multe boli apar datorita ritmului alert si haotic de trai, multe probleme de sanatate avand la baza o alimentatie necorespunzatoare, nociva in timp pentru organism.mananca-si-de-5-ori-pe-zi

 

Cu siguranta v-ati pus intrebarea: cate mese trebuie sa avem pe zi si cu ce alimente incluse astfel incat sa ne mentinem sanatatea si totodata silueta? Raspunsul poate sa para paradoxal, insa atat pentru sanatate cat si pentru mentinerea siluetei prin buna functionare metabiloca sunt recomandat cinci mese pe zi, cele trei cunoscute (dimineata, pranz si seara) precum si doua gustari interpuse intre acestea, reprezentate in special de fructe si legume.

De ce cinci mese pe zi?

Pentru a intelege necesitatile metabolice ale organismului sa lamurim cateva notiuni esentiale pentru fiecare dintre voi. Sa vorbim despre “perceptia” organismului cu privire la alimentatie. Intreg tractul digestiv este controlat atat pe cale nervoasa (sistemul nervos vegetativ) cat si hormonala. Spre exemplu senzatia de foame care ia nastere la nivel celular prin necesitatile nutritionale ale celulelor din corp este transmisa prin mesaje fiziologie spre creier, care la randul sau declanseaza o serie de procese fiziologice care au ca efect si secretia gastrica. Odata ingerate alimente, hormonal apar impulsuri la nivelul pancreasului, astfel ca inca din timpul digestiei bucale pancreasul secreta insulina, pregatind organismul pentru absorbtia nutrientilor, mai exact asimilarea glucozei in celule. Totodata, prin ajungerea alimentelor in stomac se declanseaza refleze pentru intestinul gros, care (daca nu s-a pierdut reflexul natural, prezent la copii dar si la unii adulti) declanseaza procesul de defectie (reflex mostenit din strabuni pentru a face loc noilor alimente). Destinderea stomacului este strans corelata cu senzatia de satietate, de “satul”. Mai exact, cand stomacul a ajuns la o anumita dilatatie datorita umplerii cu alimente, dilatatie stabilita in timp prin cantitatea de hrana la o masa cu care omul se obisnuieste, se trimit mesaje ce ajung la centrul satietatii din creier (hipotalamus) si inhiba senztia de foame si dorinta de a manca. Astfel ca, pentru cei care nu mananca mult si nu isi dilata in timp prea mult stomacul (sunt persoane supraponderale care datorita acestei probleme agravate fac acea operatie de micsorare a stomacului) punctul de dilatatie gastrica ce induce satietatea se afla la o cantitate mica de alimente ingerate.

 

Concluzionand, mancand putin, stomacul nu se dilata excesiv, foamea este inhibata devreme, la cantitati mici de alimente. Insa pentru a nu avea deficite alimentare, aceste mici mese trebuie sa fie dese. Sa va ofer un contraexemplu. Sunt persoane care afirma “manac o data pe zi si tot iau in greuatte”. Cum se intampla aceasta? Organismul, daca nu este hranit suficient, considera ca aintrat intr-o criza de alimentatie si incepe sa “puna de-o parte”, in depozite adipoase, tot ce poate acumula. Intr-un metabolism normal organismul nu are tendinta de a depozita in exces nutrientii.

Alimente sanatoase

Este recomandat sa incercati pe cat posibil evitarea mancarii din oras, fripturile de porc, salatele cu sosuri de maioneza, supele cremoase, painea alba (se prefera cea integrala), sosurile. Este de preferat sa consumati salate fara sosuri si carne de pui, vita sau peste la gratar. Inlocuiti maioneza din salate cu condimente, spre exemplu lamaie, otet, ceapa, usturoi, busuioc si alte plante aromate. Consumati la cele doua mese mici din timpul zilei (in afara celor trei principale) fructe si legume cu fibre, spre exemplu citrice, morcovi, gulii, salate etc. Evitati din salate orezul, semintele, alunele (calculate, s-a concluzionat ca o aluna are atatea calorii cat in camion de castraveti), aceste alimente fiind foarte calorice.

 

Evitati mancarurile care contin prajeli precum si pe cele fin rafinate sau care contin zhar rafinat, acestea cresc secretia de insulina (care determina senzatia de foame si hranirea excesiva a celulelor).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here